A karfiol egy igen kellemes, de semleges ízű zöldség, amit nagyon egyszerű elkészíteni. 100 g-jában mindössze 25 kcal van, zsírtartalma elenyésző (100 g/0,3 g), glikémiás indexe is alacsony. Vásárlásnál figyelj oda arra, hogy tömör fejű, foltoktól mentes példányt válassz!
Karfiolos lencsefőzelék
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröshagyma
2 ek olívaolaj
2 db sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag
1 tk füstölt pirospaprika
½ tk csilipehely
150 g koktélparadicsom
½ fej karfiol
800 ml zöldségleves alaplé
150 g vörös lencse
1 ek paradicsompüré
1 tk Worcester-szósz
1 k szójaszósz
4 tk natúr joghurt
Elkészítése:
1. Egy nagyobb, mély serpenyőben futtassuk meg a felhevített olajon a felaprított hagymát, majd pár perc után adjuk hozzá a vékonyra szelt fokhagymát és a felkarikázott sárgarépát, illetve keverjük hozzá a fűszereket.
2. Adjuk hozzá a megmosott, virágaira szedett és felaprított karfiolt, valamint a negyedelt koktélparadicsomokat, majd öntsük bele az alaplevet, a lencsét, a paradicsompürét, a szójaszószt és a Worcester-szószt. Fedjük le, és kis lángon, időnként megkeverve főzzük 15-20 percig, míg a lencse és a karfiol megpuhul, és a főzelék besűrűsödik.
3. A karfiolos lencsefőzeléket tálaljuk személyenként 1-1 tk natúr joghurttal.
Elkészítési idő: 30 perc
Hogyan készül a fogyókúrás pizza?
Parmezános sült karfiol
Hozzávalók (4 személyre):
1 kisebb fej karfiol
2 ek olívaolaj
85 g reszelt parmezán
25 g teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
½ tk őrölt fekete bors
400 g koktélparadicsom
4 gerezd fokhagyma
2 ek frissen aprított petrezselyem
½ tk só
70 g light majonéz
1 evőkanál frissen facsart citromlé
citromszeletek a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A karfiol leveleit és szárát vágjuk le, majd a zöldséget daraboljuk hosszában vékony szeletekre. A karfiol „lapokat” kenegessük meg az olívaolajjal.
2. Keverjük össze egy mélyebb tálban a parmezánt, a zsemlemorzsát és az őrölt fekete borsot. Ebben a keverékben forgassuk meg az olajos karfiolszeleteket, majd fektessük azokat sütőpapírral bélelt tepsiree. Helyezzük mellé a paradicsomokat és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Löttyintsünk rá egy kevés olívaolajat, fűszerezzük sóval, borssal, majd pirítsuk készre 15-20 perc alatt.
3. A sült fokhagymát nyomkodjuk ki, keverjük el a majonézzel és a citromlével. Ebből a keverékből kanalazzunk a karfiolra. A sült paradicsomokkal és citromszeletekkel tálaljuk az ételt.
Elkészítési idő: 35 perc
Karfiolos, gombás taco
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej kisebb vöröshagyma
60 ml vörösborecet
200 ml barna sör
1 ek méz
2 ek repceolaj
1 fej karfiol
170 g gomba
1 tk só
1 tk őrölt kömény
½ tk csilipor
friss koriander (vagy bármilyen ízlés szerinti zöldfűszer)
4 tortillalap
Elkészítése:
1. Keverjük el egy kisebb tálban a vékony szeletekre vágott vöröshagymát a vörösborecettel, majd tegyük mikróba, és melegítsük 1 percig.
2. A sört forraljuk fel egy kisebb lábasban, körülbelül 5 perc főzés után, mikor már kb. a felére csökkent a mennyisége, keverjük hozzá a mézet.
3. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk rá a virágaira szedett, megmosott karfiolt és a feldarabolt gombát. Gyakran megkeverve pirítsuk a zöldségeket 6-8 percig, amíg elkezdenek karamellizálódni és puhulni. Sózzuk meg, hintsük meg a köménnyel és a csilivel, és pirítsuk még kb. 1 percig. Ekkor öntsük fel a besűrűsödött mézes sörrel, szórjunk hozzá apróra vágott koriandert, és néha átkeverve süssük még 2 percig.
4. Osszuk el a zöldséges keveréket a kissé megpirított tortillalapokon, majd kanalazzuk rá a vörösborecetes hagymát, és szórjuk meg friss zöldfűszerrel.
Elkészítési idő: 25 perc
DF-tippek:
- Egy kevés guacamolével is feldobhatod a sült karfiolos tacót!
- Ízlés szerint kínálhatsz mellé coleslow-t, azaz amerikai káposztasalátát.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel