Odafigyel az étkezésére, rendszeresen mozog, a súlya mégsem megy lejjebb? Vagy megy, csak túl lassan? Talán csak egyetlen apróság hiányzik ahhoz, hogy az anyagcseréje felgyorsuljon, és a fogyás is újra beinduljon.

Lelassult a fogyása? Változtasson!

Feküdjön le korábban!

Lehetőleg még tíz óra körül kerüljön ágyba. Éjjel 11 és 2 óra között számíthat a legmélyebb álomra, ekkor tudja a legjobban kipihenni magát. Naponta legalább 7 óra pihentető alvásra szüksége lenne minden egészséges felnőtt szervezetnek. Ellenkező esetben túl sok stresszhormon termelődik, amelyet a kialvatlanság vált ki, márpedig a stressz hizlal. Kialvatlanul, stresszhormonoktól „üldözve”, a szervezetnek sokkal több szénhidrátra lesz szüksége ahhoz, hogy megszerezze a mindennapi feladatok elvégzéséhez szükséges energiát. Vagyis: több ételt kíván, többet eszik, jönnek a kilók.

 

Talán több fehérje kell!

A fehérjéknek kulcsszerepük van a zsírégetésben. Éppen ezért ügyeljen arra, hogy elegendő mennyiségben kerüljenek a szervezetébe. Optimálisan mindhárom főétkezésnek tartalmaznia kellene fehérjetartalmú hozzávalót. Ez reggel lehet tejtermék, sajt, tojás, délben húsfélék, este szintén húsfélék, sovány tejtermékek. Erősítheti a hatásukat, ha a salátákra vagy a húsokra natúr mogyorófélét tesz, ha napközben az almája mellé elrágcsál egy kis darabka sajtot, vagy ha vacsora mellé elkanalaz egy kis pohár natúr joghurtot. A fehérje nem csak a zsírégetéshez, de az izmok építéséhez is szükséges. Minél több az izom, annál jobban ég a zsír.

 

Egyen természetesen, amikor csak teheti

Amennyiben lehetősége van rá, kerülje a tartósítószereket, íz- és állagjavítókat tartalmazó, mesterségesen tartósított ételeket. Ha csak teheti, válassza a friss zöldségeket, gyümölcsöket, kerülje a konzerves, tasakos ételeket. Ezekben túl sok a tartósítószer és az adalékanyag, amelyek túlsúlyt eredményeznek. Az adalékanyagok ugyanis akadályozzák a szervezet természetes tisztulását, a méreganyagok megkötődnek a szervezetben, vízvisszatartást eredményeznek, transzzsírsavtartalmuk miatt pedig a szervek elzsírosodásához vezetnek. A természetes ételek azonban serkentik az anyagcserét, tisztítják, méregtelenítik a szervezetet.

 

Van, aki forrón szereti!

A csípős paprikában található kapszaicin bizonyítottan stimulálja a szimpatikus idegrendszert, ezáltal serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Kutatások szerint ha az ételeinkhez 1 teáskanál pirospaprikát is keverünk, az 23 százalékkal felgyorsítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, a szervezetnek több energiára lesz szüksége az étel feldolgozásához. Ha bírja a gyomra az erőset, akkor egyen rendszeresen csípős ételeket. Ám csak óvatosan! Mindennapi fogyasztása ugyanis megterhelheti a gyomrot, gyomorégést is okozhat!

 

Rostokkal a kilók ellen

A vízben oldódó rostok segítik az emésztést, megakadályozzák a puffadás kialakulását, és hosszú ideig tartó telítettséget biztosítanak. Vízben oldódó (oldékony) rost található például a zabpehelyben, az almában, a babban, a sárgarépában, a tökfélékben, a céklában, spenótban, a banánban, a burgonyában.

 

Ügyeljen a vasbevitelre!

A szervezetnek különösen nagy szüksége van a vasra, hiszen a vas szállítja az izmoknak az oxigént, ami pedig nélkülözhetetlen a zsírégetési folyamatokhoz. A vashiány súlyos vérszegénységet okozhat, amely gyengíti az izomzatot. Márpedig ha nincs izom, nem ég megfelelő mértékben a zsír sem. Ezért lehet, hogy valaki vérszegény, és alultápláltnak tűnik, a szervezete mégis elzsírosodik. A tengeri herkentyűk (főleg a kagyló), a spenót, a húsok, belsőségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és álgabonák (különösen az amaránt), a mogyoró, a mák pótolhatják a szervezetben a vasat.

 

Kell a kalcium!

A kalciumnak létfontosságú szerepe van az anyagcsere megfelelő működésében. Ha a szervezetnek alacsony a kalciumszintje, az csontritkuláshoz vezethet, ráadásul az anyagcsere is lelassulhat. A mindennapi rendszeres alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása azonban megelőzheti a csontritkulást. Talán kevesen tudják, de a sajtban található kalcium mennyisége akár az ötszöröse is lehet a tejben található mennyiségnek. Aminek még jelentősebb a kalciumtartalma, az többek között a brokkoli, a mák, a földimogyoró, az aszalt füge, a gomba.

 

Változatos testmozgás

Az egyik leghatékonyabb módszer, ha kicsit megváltoztatja az edzését, így másfajta terhelés elé állítja a szervezetét. Figyeljen oda arra, hogy ne csak kardiót vagy ne csak erősítő tréninget tartalmazzon a sportprogramja, hanem ezeket vegyesen. Arra is érdemes ügyelni, hogy hosszabb időtartalmú-alacsonyabb intenzitású mozgást, valamint rövidebb, de magasabb intenzitású intervalledzéseket is végezzen. Érdemes néha új sportágakat is kipróbálnia, ezzel mentálisan is kicsit felpörgetheti magát!

Ez is érdekelheti:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink