A napokban egy rágógumi címkéjét nézegetve a szénhidrátok alatt csak annyit találtunk: „poliol” 62 g. Mit is jelent ez pontosan, ha az élelmiszerek csomagolásain találkozunk vele?
A cukoralkoholok, vagyis poliolok tulajdonképpen egy gyűjtőcsoport, melyben különböző édesítők tartoznak (sem a hagyományos cukorhoz, sem az alkoholhoz nincs közük). Ha úgy tetszik: cukorpótlók. Elmondható, hogy alapvetően alacsony glikémiás indexűek, azonban két kivétel van ezek között is. Mivel a poliolok felszívódású lassú, ezért a vércukorszintet nem hirtelen emelik meg, ráadásul a cukoralkoholok egy része kiürül, vagyis a szervezet nem hasznosítja. Ha azonban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, akkor puffadást okoznak!
Vannak az egyszerű cukornak megfelelő poliolok, ide tartozik a szorbit, mannit, a xilit. Ezek közvetlenül felszívódnak. A másik csoport pedig az összetett cukrok, ezek a laktit, maltit és az izomaltit, ezeket le kell bontaniuk a szervezetnek.
A korábban említett két kivétel a maltit, melynek a többihez képest viszonylag magasabb a glikémiás indexe, valamint az igen népszerű eritrit, aminek nulla százaléka szívódik föl.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Így érhet el testi-lelki stabilitást egy cukorbeteg
- Így segít a mozgás a magas vércukorszinten
- Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt