Oldal kiválasztása
Diéta, vagy betegség miatt, egyre többen törlik az étrendjükből a cukrot. A különböző helyettesítőkről sokat írtunk már, de melyek tartoznak a poliolok, vagyis a cukoralkoholok közé?

Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?

A napokban egy rágógumi címkéjét nézegetve, a szénhidrátok alatt, csak annyit találtunk „poliol” 62 g. Mit is jelent ez pontosan, ha az élelmiszerek csomagolásain találkozunk vele?

A cukoralkoholok, vagyis poliolok tulajdonképpen egy gyűjtőcsoport, melyben különböző édesítők tartoznak. Ha úgy tetszik cukorpótlók. Elmondható, hogy alapvetően alacsony glikémiás indexűek, azonban két kivétel van ezek között is. Mivel a poliolok felszívódású lassú, ezért a vércukorszintet nem hirtelen emelik meg, ráadásul a cukoralkoholok egy része kiürül, vagyis a szervezet nem hasznosítja. Ha azonban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, akkor puffadást okoznak!

Vannak az egyszerű cukornak megfelelő poliolok, ide tartozik a szorbit, mannit, a xili. Ezek közvetlenül felszívódnak. A másik csoport pedig az összetett cukrok, ezek a laktit, maltit és az izomaltit, ezeket le kell bontaniuk a szervezetnek.

A korábban említett két kivétel a maltit, melynek viszonylag magasabb a glikémiás indexe, és az igen népszerű eritrit, ami nulla százaléka szívódik föl.

Így érhet el testi lelki stabilitást egy cukorbeteg

Így segít a mozgás a magas vércukorszinten

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.