Nem vagyunk egyformák, eltérő szokásaink és személyiségünk hatással van arra, hogyan tudjuk kezelni a súlyproblémákat. Ha felismerjük, melyik típusba tartozunk, és ez milyen nehézségeket jelent, máris könnyebb elindulni az életmódváltásban.

Ön igazi nassoló vagy elkötelezett salátabajnok?

 

nassolás

Nassolás és érzelmi evés vagy tudatos és tervezett táplálkozás?
Fotó: Shutterstock

Elég körülnézni a baráti társaságban vagy a munkahelyen, jól látható, hogy az eltérő mentalitású embereknek eltérőek az étkezési szokásaik. Van, akinek az egész napja kis túlzással a nassolás körül forog, van, aki sajnálja az időt az evésre, ettől viszont elég morcos, vannak salátabajnokok meg a pizzarajongók. Nem kétséges, hogy a személyiségünk nyilvánul meg az evési szokásainkban. Egy amerikai kutatás összeállítása nyomán feltérképeztük, hogy milyen típusokba sorolhatjuk be magunkat.

Ha impulzív…

Most egy szelet csoki? Vagy 15 perc múlva kettő? Melyiket választaná? Ez a híres kísérlet azt vizsgálja, hogy mennyire vagyunk képesek késleltetni a vágyaink kielégítését. Vagy erősen impulzívak vagyunk, és az „Add uram, de rögtön!” elv szerint cselekszünk. Akik képesek uralkodni magukon, azok sikeresebben veszik az akadályokat az életben, így a fogyókúrában is. Ha erősen küzd a diétázással, akkor ön valószínűleg az „Egy csokit most azonnal!” kategóriába tartozik. Sokat javíthat a helyzetén, ha nem tart otthon egészségtelen ételeket, és a munkahelyére is kiadagolva viszi az ételt, így nem lesz csábító maradék.

Ha megbízható…

Kedveli és betartja az előírásokat? Ez azt mutatja, hogy kellően lelkiismeretes, ami megkönnyíti azt, hogy betartson egy étkezési tervet, plusz a nassolás iráni vágynak is könnyebben ellenáll. A terv szerinti étkezésnek viszont megvan az a hátránya, hogy állandóan a következő étkezésen jár az esze. Mi a megoldás? Ha olyan programokat iktat be a mindennapi rutinba, melyek támogatják a fogyást. Ez lehet több gyaloglás, lépcsőzés, hétvégi túra, fitneszvideó is, a trükk mindenképpen az, hogy színesebbé kell tennie az edzésprogramját.

Ha hajlamos a hangulatingadozásra…

Aki érzelmileg kevésbé stabil, és a rossz hangulatát evéssel kompenzálja, annak az érzelmi hullámzás uralása a legnagyobb kihívás. Minél izgatottabb valaki, annál valószínűbb, hogy étellel, nassolás segítségével csillapítja az izgalmát. A kutatók azt tanácsolják, hogy mielőbb tanulja meg felismerni a hullámvölgyeit, és evés helyett mozgással, kreatív tevékenységekkel vezesse le a felgyülemlett feszültséget.

Ha csendes szemlélődő…

Azok, akik a házibuliban a könyvespolcot böngészik, és kevésbé impulzívak, ők jobban megfontolják a választásaikat. Könnyebben elkötelezik magukat egy módszer mellett, tudatosan felmérik az egészséges életmód és a mozgás előnyeit, és képesek kitartani a döntésük mellett. Ha ebbe a típusba tartozik, akkor valószínűleg nincs is gondja a súlyával.

Ha bulikirálynő…

A rendszeresen partizó, esténként szórakozni járó emberek hajlamosak a „Most lazítunk!” jelszó leple alatt többet inni vagy olyasmiket enni, amit otthon este már biztosan nem. A társaság az ilyen embert könnyen elsodorhatja, elveszti a józan ítélőképességét az étkezésben is. Ha ez hetente több alkalommal is előfordul, akkor garantáltak a súlyproblémák. Ha imád társaságban lenni, akkor inkább szervezzen kirándulást a csapatnak, vagy vegyen részt karitatív munkában, ott is megélheti ezt, és még becsülni is fogják érte.

Ha túl szigorú önmagával…

A maximalisták és azok, akik kevésbé képesek az együttérzésre, hajlamosak a sárga földig lehordani magukat, ha hibáznak. Aztán rossz kedvük lesz, és a nassolás, a túlevés bevetésével próbálnak vigasztalódni. Mindenkinek meg kell tanulnia az együttérzést és a megbocsátást önmagával szemben is! A hibázás teljesen hétköznapi dolog, az önvád helyett inkább arra fókuszáljon, hogy mi a megoldás, hogyan javíthatja ki, amit elrontott. A vigaszt pedig a kapcsolatainkban, egy jó beszélgetésben kell keresni, nem az édességekben.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink