A fogyókúrázók gyakori hibája, hogy száműzik étrendjükből a szénhidrátokat. Pedig rosszul teszik, az összetett – vagy a köznyelvben csak „jónak” emlegetett – szénhidrátok kifejezetten egészségesek és hasznosak, ha formálódni, izmosodni, erősödni szeretnénk. 

Nem ellenség, hanem barát! Szénhidrátok a szép alakért

ÁRPA

Nem csak egészséges, de igazi „étvágygyilkos” is a szénhidrátok között. Hat grammnyi rostot tartalmaz, ami segít csökkenteni a koleszterin-, illetve a vércukorszintet. Segít helyrehozni az emésztési problémákat és még az izomépítésben is hasznunkra lehet.

TELJES KIŐRLÉSŰ TÉSZTA

Nem csak, hogy nem kerülendő, de kifejezetten javallott a teljes kiőrlésű tészta fogyasztása egy-egy keményebb edzés, verseny előtt. Rostban és tápanyagokban gazdag, fogyasztása után még hosszú órákig garantáltan nem leszünk éhesek.

TÖKFÉLÉK

Rostban, vitaminokban, tápanyagokban gazdagok. 200 g tökféle tartalmazza a napi C-vitamin-szükséglet 30 százalékát, felpörgeti a zsírégetést, segít az izomépítésben.

HÜVELYESEK

Lencse, csicseriborsó, borsó, bab – mind-mind hatékony segítséget nyújt, ha szeretnénk ledolgozni a hasi zsírpárnákat. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen esznek hüvelyeseket (hetente legalább négyszer), több súlyt vesztettek azonos idő alatt, mint a hasonló diétán élő, ám hüvelyeseket nem fogyasztó társaik. Csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. Készítsünk belőlük salátát, fogyasszuk edzés után.

ZABKÁSA

Nagy kedvencünk a zab, hiszen remek összetett szénhidrátforrás, emellett rostban gazdag élelmiszer. A szénhidrátok között igazi jolly joker, főleg edzés nagyjából 1-2 órával, mert feltölt energiával, segíti az izomépítést. Ráadásul ezerféleképpen elkészíthető, különböző gyümölcsökkel még egészségesebbé és finomabbá tehetjük a reggeli zabkásánkat.

QUINOA

Több fehérjét tartalmaz, mint más gabonafélék, ráadásul gluténmentes, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul telítetlen zsírokban gazdag – minél gyakrabban fogyasztjuk, annál többet teszünk a szívünk és az érrendszerünk egészségéért. B-vitaminban gazdag.

KAMUT

Nem véletlenül hívják a kamutot a gabonafélék fáraójának. Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották: ómega 3 zsírsavban gazdag, fehérjetartalma magas, kalóriatartalma alacsony. Már félcsészényi kamut 30 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint egy átlagos gabonaféle, és mindössze csak 140 kalória. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterin- és vércukorszintet, segít legyőzni a különböző gyulladásokat.

HAJDINA

A quinoához hasonlóan a gluténmentes szénhidrátok közé tartozik, és a fehérjetartalma is magas – vagyis tökéletes étel, ha izomépítés a célunk. Rostokban és magnéziumban gazdag, hosszan tartó teltségérzetet biztosít, hiszen a glikémiás indexe alacsony, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

TEFF

Az Etiópiából származó gluténmentes teff szeme a legkisebb a gabonafélék között. Itthon még kevéssé elterjedt, pedig tápanyagtartalma igen magas. A teffből készült liszt korpában és csírában gazdag, vagyis segíti az emésztőrendszer egészséges működését. Rengeteg kalciumot tartalmaz, így erősíti a csontokat, rendszeres fogyasztásával pedig csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Főve, zöldségekkel elkeverve, de levesbe feltétként is kiváló választás.

SPENÓT

Nem véletlenül imádta már Popeye is: jó, ha minél gyakrabban fogyasztjuk ezt a zsírégető, izomnövelő zöldséget. Izomnövelő, hiszen fehérjében gazdag (egy csészényivel körülbelül annyi proteint viszünk be a szervezetünkbe, mint egy főtt tojással), és tudjuk, minél több az izmunk, annál hatékonyabb a zsírégetés. Ráadásul étvágycsökkentő hatással is bír – már csak ezért is érdemes hetente többször fogyasztanunk.

AMARÁNT

Újabb gabonaféle, amely az izomépítésben segít: az amaránt is gluténmentes, illetve rostokban és fehérjében gazdag. Jelentős mennyiségű kalciumot és magnéziumot tartalmaz – az utóbbi az izomregenerációban játszik fontos szerepet. Segít kordában tartani az éhséget. Szórjunk keveset a reggeli zabkásánkba vagy keverjük el salátával.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.