Ezekből a finomságokból bátran ehetünk. Pillanatok alatt elkészíthető ez a négy nyári leves.
Gazpacho
Hozzávalók:
- 1 kg érett paradicsom
- ½ liter paradicsomlé
- 1 kígyóuborka
- 1 zöld színű kaliforniai paprika
- 1 db lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 ek olívaolaj
- 1 citrom leve
- borecet
- só, bors
ELÉKÉSZÍTÉS:
A leforrázott paradicsomok héját húzzuk le, a magos részt távolítsuk el. A kígyóuborkát, a kaliforniai paprikát és a hagymát vágjuk egészen apró kockákra. Az előkészített paradicsomokat botmixerrel pépesítsük, öntsük hozzá a paradicsomlevet. Keverjük az elegybe a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, illetve a zöldségdarabkákat. Jöhet az ízesítés: só, bors, citrom, de akár leheletnyi csípős is. Jól behűtve az igazi!
Kapros-fokhagymás uborkaleves
Hozzávalók
- 2 db kígyóuborka
- 1 l joghurt
- 3 cikk fokhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
ELKÉSZTÉS:
Az uborkát vágjuk nagyon apró kockákra, vagy nagylyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk, borsozzuk, minimum fél órát hagyjuk állni. A joghurtot keverjük simára 2 dl vízzel, az olívaolajjal, egy csipet cukorral. A kaprot apróra vágva, a fokhagymát összezúzva adjuk a joghurthoz. Amikor az ubit már jól átjárta a só és levet eresztett, forgassuk bele a joghurtos lébe, fogyasztásig tegyük a hűtőbe. Hasonló levest készíthetünk kovászos uborkából is.
Hideg meggyleves
Hozzávalók:
- 1/2 kg meggy, kimagozva
- 1 l víz
- 2 ek. édesítő
- 1 fahéjrúd vagy 1mk őrölt fahéj
- 1 vagy max. 2 db szegfűszeg
- 1 citrom leve és héja
- 1 ek. diétás vaníliás pudingpor
- 4 dl joghurt
ELKÉSZÍTÉS:
5 percen keresztül forraljuk a vizet a fűszerekkel és néhány citromhéjdarabbal, majd adjuk hozzá az édesítőt és a meggyet. 1-2 perc múlva habarjuk be a levest 1 dl vízben elkevert pudinggal. A citrom héját emeljük ki, a citrom levét facsarjuk a levesbe. Hagyjuk kihűlni a levest és néhány órára tegyük a hűtőbe. Tálaláskor csorgassunk rá natúr joghurtot.
Sonkás minestrone
Hozzávalók:
- 1/4 fej kelkáposzta
- 15 dkg brokkoli
- 1-1 szál fehér- és sárgarépa
- darabka zeller
- 2 paradicsom
- 1kis cukkini
- 2 közepes burgonya
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg füstölt sonka
- 2 db húsleves kocka
- 2-3 ek olívaolaj
- bazsalikom, kakukkfű, só,bors
ELKÉSZÍTÉS:
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket. Pirítsuk meg az olajon a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát és a sonkát. Az alapba forgassuk bele a répát, a zellert és a paradicsomot, majd 1-2 perc dinsztelés után öntsük fel vízzel. Jöhet a húsleveskocka, a fűszerezés illetve a só és a bors. Néhány perc forrás után adjuk a leveshez a krumplit, legvégül pedig a brokkolit, a cukkinit. Főzzük még 3-4 percig. Forrón tálalva reszelt sajttal az igazi!
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel