Levesbe ízesítőként, délutáni rágcsálnivalónak fogyókúra esetén, smoothie-ba keverve – bárhogyan fogyasztjuk is, a zeller egészséges és finom zöldség. Telis-tele van tápanyagokkal, vitaminokkal.

Olcsó magyar zöldség, amivel sokkal könnyebb a diéta

Ahogyan a legtöbb szuper eledelt, a zellert is fogyasztották már az ókori görögök is (Dél-Európából terjedt el világszerte), nálunk a középkorban honosodott meg, népszerűsége pedig azóta is töretlen. És nem csak fogyókúra esetén érdemes zellerszárat rágcsálni, hiszen ez a világos színű zöldség nagyon egészséges, a népi gyógyászat egyik fontos alapanyaga. Remek gyulladáscsökkentő, vízhajtó, tisztítja a vesét és a májat, tisztítókúra esetén az egyik legjobb választás.

De nézzük, miért is olyan egészséges a zeller!

  1. Például azért, mert erős vízhajtó, tisztítja a vesét, segít csökkenteni a vesekő és vesehomok kialakulásának esélyét, illetve enyhíti a panaszokat. Remek emésztés- és anyagcsere-serkentő növény, bátran alkalmazzuk, ha székrekedéssel küzdünk, magas víz- és rosttartalmának köszönhetően gyógyírt jelent a problémára. (Éppen emiatt hasmenés esetén inkább ne fogyasszunk zellert.)
  2. Rengeteg hasznos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a halványító- és metélőzeller szárában nagy mennyiségű C-vitamin található (a gumójában elhanyagolható mennyiség), emellett B-komplex-vitaminokban is gazdag. Kalciummal, foszforral, vassal, nátriummal, magnéziummal és káliummal látja el a szervezetet. Ráadásul szabályozza a szervezet lúgos-savas egyensúlyát is, csökkenti a koleszterinszintet.
  3. Remek immunerősítő, a tavaszi megfázásos időszakban kifejezetten javallott a fogyasztása, hiszen ilyenkor szezonja is van, vásároljunk sokat belőle. Gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, jó megoldás nem csak akkor, ha ízületi fájdalmak gyötörnek, de segít megküzdeni a pattanásokkal, enyhíti a légúti betegségeket is.
szőlő, Waldorf saláta

Gyors és tápláló fogás a Waldorf saláta: alma, zeller, szőlő, dió, kéksajt és kevés joghurtos öntet
Fotó: Shutterstock

Fogyókúrázók barátja

A zeller különösen népszerű a diétázók körében, ami nem csoda, tekintve, hogy kalória- és szénhidráttartalma nagyon alacsony, ugyanakkor rostokban gazdag zöldség. Hamar eltelít, jellegzetes ízének köszönhetően a zellerszár önmagában is tökéletes, egészséges rágcsa két étkezés között. De ízesíthetjük vele salátánkat, leveseinket, vagy éppen a reggeli smoothie-t.

Zöldség, ami megnyugtat

Jelentős magnéziumtartalmának köszönhetően az egyik legjobb barátunk lesz stresszesebb időszakban. Fogyasszuk este, elalvás előtt, segít, hogy nyugodt éjszakánk legyen. Emellett jó hatással van a szívre és az érrendszerre, segít csökkenteni a vérnyomást.

Ha lankad a kedv

Népszerű vélekedés, hogy a zeller nemivágy-keltő hatással is bír, ám ez klinikailag nem bizonyított. Ártani azonban nem árt – lásd a fentebb sorolt sok jótékony hatását –, így fogyasszuk bátran, de csodát e téren ne várjunk tőle.

Hogyan fogyasszuk a zellert?

Legjobb, ha nyersen esszük, gumója és szára is fogyasztható. Magjából és leveléből gyógytea is készíthető. Ha smoothie-t készítünk belőle, mixeljük össze almával vagy répával. De persze adhatjuk kedvenc receptjeinkhez is, remek fűszer, ami még finomabbá varázsolja a leveseket, salátákat. Önmagában is nagyon finom, sülve, főve, krémlevesként is megállja a helyét.

Vásárlás során érdemes megvizsgálni a leveleket, szárakat: ha nem tűnnek frissnek, valószínűleg a gumó sem az. Figyeljünk a megfelelő tárolásra, mert hamar megrothadhat. A száraz, hűvös helyeket kedveli. Ha nem áll rendelkezésre pince, ahol tárolhatjuk, de szeretnénk hosszan megőrizni a frissességét, tartsuk mélyhűtőben, hámozva, feldarabolva.

100 g zellerben van:

  • Energia: 29 kcal
  • Fehérje: 1,4 g
  • Szénhidrát: 5 g
  • Rost: 1,8 g
  • Zsír: 0,3 g

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink