Nem ősrégi, elavult módszerekről szeretnénk írni, hanem arról, hogy újra divatosak a poralapú, ételhelyettesítő fogyókúrák. Persze az is lehet, hogy sose merültek feledésbe, csak voltak időszakok, amikor nem jöttek elő a gyártók új termékekkel. Mire jók, kinek érdemes ezeket kipróbálni?

Újra divatosak a poros fogyókúrák

Kezdetekben

A testépítők használják leghosszabb ideje ezeket az étkezést helyettesítő porokat, amelyeket tejjel vagy vízzel kell turmixolni. Vannak kifejezetten magas fehérjetartalmúak, vannak, amelyeket zsírégetőnek tartanak, de azért az kérdéses, hogy ez utóbbi megállja-e a helyét egy vizsgálatban. Egy másik csoport pedig az étkezést helyettesítő turmixok. Fontos tudni, hogy mindegyik típusnak más az összetétele. A használatot tekintve a módszer mindig ugyanaz volt, egy-két étkezést kellett kiváltani ezekkel a helyettesítőkkel. Többnyire alapízekben, vanília, csoki, eper forgalmazták ezeket régebben, aztán idővel feltűntek olyan ízek is, mint a kávé, a fahéj, a pisztácia. Leginkább tejjel javasolják fogyasztani a turmixokat, de laktózérzékenyek vagy a kalóriákkal még inkább spórolók vízzel is készíthetik.

Színesedett a piac

Mivel nagy volt az érdeklődés a termékekre, gyártók tömege repült rá a termékfejlesztésre. Mindenki kialakította a maga ideológiáját, és egyre több ételhelyettesítő került piacra. Szerencsére hazánkban ez ellenőrzött körülmények között történik. Aki az üzletek polcain szeretné látni a termékét, annak be kell adnia jóváhagyásra a hatóságokhoz, az OÉTI bevizsgálja, megfelel-e a tartalom a címkének és a hazai előírásoknak. Ezután kap a termék egy engedélyszámot, így kerülhet kereskedelmi forgalomba. A tejes turmixok mellett megjelentek a levesporok is, illetve az étel jellegű, főzelékre emlékeztetők is, így már nemcsak desszert jellegű készítmények vannak forgalomban.

Mik az előnyei?

Elsősorban a kényelem és a gyorsaság. A porból két perc alatt fogyasztható „étel” lesz, amit könnyen magunkkal vihetünk bárhova. Sokszor adnak hozzá jópofa shakert, poharat, mindent, csak vegyük, vigyük. Később már a gyártók arra is gondoltak, hogy ne is kelljen vacakolni a keveréssel, előre bekevert adagokat is vásárolhattunk, többnyire borsos áron. Minden adagban a saját módszer alapján kikalkulálták az optimálisnak gondolt összetételt, így a fogyókúrázóknak már ezzel sem kell bajlódniuk. Tehát kényelmes, és könnyen nyomon követhetjük, mennyi kalóriát fogyasztottunk el.

Mi a baj velük?

Egyrészt nyilván egy természetes élelmiszer jobb választás, mint egy zacskóba ömlesztett por. Ám, mivel könnyen felszívódik a szervezetben, jó választás lehet azok számára, akik emésztési problémákkal küszködnek. De az érme másik oldala, hogy mivel könnyen felszívódik, a szervezet sokkal kevesebb energiát használ el a feldolgozására, így kevesebb kalóriát éget el az emésztés során. Arra vonatkozóan nincsenek kutatások, hogy mennyire biztonságos a porok hosszú távú használata. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a magas fehérjetartalmú táplálkozás hosszú távon károsíthatja a májat és a vesét, de ezt a paleo táplálkozással kapcsolatosan is rebesgetik. Aztán az is kiderült, hogy szépen lehet fogyni a turmixokkal, de amikor abbahagyják a fogyókúrázók a porok fogyasztását, a leadott testsúly vissza is kúszik. A túl alacsonyan tartott kalóriabevitel mindig megbosszulja magát, ahogy a kampányszerű fogyókúráknak is jojózás a vége.

Használjuk vagy ne?

Ezek a termékek arra mindenképpen jók és használhatóak, hogy elindítsunk velük egy fogyókúrát. De a két végletnek egész biztosan nincsen értelme. Annak, ha csak turmixokon akarunk élni, illetve annak sem, ha konkrét tervek és célok nélkül iszogatjuk csak, mert fi nom. Általában azt javasolják, hogy napi kettő főétkezést vagy a vacsorát helyettesítsük. A másik hiba, amikor valaki proteinshakekkel akar boldogulni. Ezek nagyon jók edzés utánra, de az összetételükben nem felelnek meg a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveinek. Az ételhelyettesítőkben van szénhidrát, rostok és ásványi anyagok is.

Fogyókúra kisokos

Jótanácsok fogyókúrákhoz

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink