Aki szereti a sajtot, tudja, hogy a sajtok világában az ízválaszték rendkívül széles: a gyenge, más étellel harmonizáló ízektől az erős, mással össze nem hasonlítható ízhatásig mindenféle megtalálható a kínálatban. Szerencsére ma már itthon is széles a sajtválaszték, mindenki találhat kedvére való finomságot.

Ezekből a sajtokból egyél, ha diétázol

Cheddar

Anglia legnépszerűbb sajtja Somerset megyéből, Cheddar városából származik. Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. Jellegzetes narancssárga színét az orlánbokor magjából nyert, annattónak nevezett kivonattal érik el. Magas zsírtartalmú tehéntejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. Általában 9–24 hónapig érlelik. Zsírtartalma 48 százalék.

Manchengo

A spanyolok legismertebb sajtja, juhtejből készül. A fiatal, néhány napos manchengo a fresco, a néhány hétig érlelt a semi-fresco, az 1-2 hónapig érlelt a tierno. Minden manchegóban közös márkajel a virág, valamint a halszálkaszerűen mintázott oldalak, amit régen a préseléshez használt eszpartófű nyoma hagyott benne, és amit a mai formák is utánoznak. Zsírtartalma 50 százalék.

Roquefort

A jellegzetes aromájú, zsíros, penészes sajt Dél-Franciaországból származik, a legjobb francia sajtfajták egyikének tartják. Juhtejből készül, zsírtartalma 45 százalék. Legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinnel rokon nemespenészfajta adja.

Gorgonzola

Híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48–55 százalék közötti. 2–4 hónapig érlelik. Az érettebb sajt szilárdabb, erősen pikáns ízű. Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják: ezeken a nyílásokon jutnak be a baktériumok és gombaspórák. Elsősorban desszertsajt, de az olasz konyha számos főtt, sült ételhez is használja.

Mozzarella

A hagyományos, eredeti mozzarella Campania és Lazio vidékén készül bivalytejből. Aromája lágy, mégis jellegzetes. Zsírtartalma 40-45 százalékos. Mára azonban tehéntejből készítik, és fiore di latténak nevezik. Mozzarellából készítenek „affumicata”-t is, ami kemény, füstölt mozzarellát jelent.

Gouda

A félkemény sajt a holland Gouda város környékéről származik. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 48-51 százalékos. Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), érett (belegen) és idős (oude). A fiatalabbak puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek szárazabbak, ám pikánsabbak és erősebb, markánsabb illatúak is.

Brie

Felületi penészes lágy sajt, az Ile-de-France vidékről. Régebben csak parasztgazdaságokban készítették, ahol pirosas-barna rúzsflórával (vörös penésszel) érlelték, ma már üzemekben gyártják. 1-2 hónapig érlelik, zsírtartalma 40-45 százalékos.

Edami

Világhírű holland sajtfajta, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam után kapta a nevét. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 40 százalékos. Hagyományosan gömbölyű formában készítik, a kérgét piros paraffinnal kezelik. Íze lágy, semleges, illata gyakorlatilag nincs.

Parmigiano reggiano

Olaszországban, Parma és Emilia Romagna területén készül a világon a legismertebb extrakemény sajt, magyarosan a parmezán, amely pikáns, fűszeres ízű, zsírtartalma 32 százalék. Szerkezete omlós-szemcsés, kiválóan reszelhető. Eredetvédett. A parmezánhoz hasonló, fűszeres kemény sajt a grana padano, mely Észak-Olaszországban a Pó-síkságon készül. A grana padano 10–18 hónapon át érik, a parmigiano reggiano akár 24 hónapon át is, de nem ritka a 36 hónapos érlelés sem.

Emmentaler

A legismertebb lyukacsos, kemény svájci sajt. Hagyományosan nyers tejből készül. Zsírszázaléka 45 százalék, jól vágható. Íze alapvetően diós, azonban nagyban függ az érlelés idejétől, hogy mennyire válik pikánssá. A legjobb minőségű svájci ementálikat a sajtüzem után még barlangokban is érlelik, így érik el a speciális ízüket.

Camembert

A lágy sajtok klasszikusa Normandiából származik. Kezdetben rúzsflórával (vörös penésszel) érlelték. 1890-től faforgácsdobozokba csomagolták, ami a camembert jellegzetes aromájához is hozzájárult. Az oltást, formázást, sózást és penésszel való kezelést követően, nagyjából 1 hónap elteltével válik fogyasztásra késszé. Fogyasztása szobahőmérsékleten javasolt.

A gorgonzola híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48–55 százalék közötti. 2-4 hónapig érlelik. Az érettebb sajt szilárdabb, erősen pikáns ízű

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Kánikula diéta: így hűtsd le belülről a tested
Ha ezekből eszegetsz a nap folyamán többször, jobban fogod bírni a forróságot!
Ezeken az egészségügyi munkahelyeken helyezkedhetsz el a vidéki Magyarországon
Amikor valaki orvosnak tanul, egy idő után eljön a pillanat, amikor választania kell: marad a nagyvárosi nyüzsgésben vagy keres magának egy nyugodtabb, élhetőbb ritmust.
4 kiló mínusz 2 hét alatt? Igen, ezzel a trükkös, tojásos módszerrel!
Már nem kell sokat várnod, és végre megérkezik az igazi strandidő! Ha szeretnél fürdőruhában is magabiztosan tündökölni, akkor ez a kéthetes diéta segíthet abban, hogy akár 4 kilótól is megszabadulj – mindezt éhezés és bonyolult szabályok nélkül.
Ez lesz a kedvenc diétás, nyári sütid: barackos ropogós
Ezt a diétás édességet pillanatok alatt elkészítheted, hidegen és melegen is isteni.
Öt apró szokás, ami segít formában maradni nyáron is
Sokan hiszik, hogy az egészséges életmód csakis napi többórás edzéssel és szigorú diétával érhető el. Pedig a valóság sokkal árnyaltabb: már néhány egyszerű, tudatos szokással is rengeteget tehetünk azért, hogy fittebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat.
Anyajegyek: Ártalmatlan bőrelváltozás vagy a bőrrák első jele?
Ha gyanús jeleket tapasztalunk, habozás nélkül forduljunk orvoshoz, mert az időben diagnosztizált elváltozások nagyon jól kezelhetőek. Figyeljünk oda magunkra!
Zsírégetés alvás közben? – 5 hormon, amitől valóban fogysz éjszaka
Kata története: áldozatokkal járt, hogy lefogytam
Előfordul, hogy az elszántság és a belefektetett munka egyszerűen nem elég. Ilyenkor hiába minden diéta, edzés és változtatás, egyszerűen nem mennek le a kilók. Kata esetében a fogyási kudarc egyik oka, a betegségei mellett a sporttal kapcsolatos pszichés gát is volt, így utolsó kísérletként választotta a gyomorkisebbítő műtétet, ami végül hozzájárult testsúlycsökkenéséhez.

Ajánlataink