Aki szereti a sajtot, tudja, hogy a sajtok világában az ízválaszték rendkívül széles: a gyenge, más étellel harmonizáló ízektől az erős, mással össze nem hasonlítható ízhatásig mindenféle megtalálható a kínálatban. Szerencsére ma már itthon is széles a sajtválaszték, mindenki találhat kedvére való finomságot.

Ezekből a sajtokból egyél, ha diétázol

Cheddar

Anglia legnépszerűbb sajtja Somerset megyéből, Cheddar városából származik. Szilárd, tömör szerkezetű sajt, amely mégis lágyan olvad a szájban. Jellegzetes narancssárga színét az orlánbokor magjából nyert, annattónak nevezett kivonattal érik el. Magas zsírtartalmú tehéntejből, állati eredetű oltóanyaggal készítik. Általában 9–24 hónapig érlelik. Zsírtartalma 48 százalék.

Manchengo

A spanyolok legismertebb sajtja, juhtejből készül. A fiatal, néhány napos manchengo a fresco, a néhány hétig érlelt a semi-fresco, az 1-2 hónapig érlelt a tierno. Minden manchegóban közös márkajel a virág, valamint a halszálkaszerűen mintázott oldalak, amit régen a préseléshez használt eszpartófű nyoma hagyott benne, és amit a mai formák is utánoznak. Zsírtartalma 50 százalék.

Roquefort

A jellegzetes aromájú, zsíros, penészes sajt Dél-Franciaországból származik, a legjobb francia sajtfajták egyikének tartják. Juhtejből készül, zsírtartalma 45 százalék. Legalább három hónapig érlelik a környék híres barlangjaiban. Kék belső erezetét a penicillinnel rokon nemespenészfajta adja.

Gorgonzola

Híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48–55 százalék közötti. 2–4 hónapig érlelik. Az érettebb sajt szilárdabb, erősen pikáns ízű. Az érlelési folyamat elején fémrudakkal átszúrják: ezeken a nyílásokon jutnak be a baktériumok és gombaspórák. Elsősorban desszertsajt, de az olasz konyha számos főtt, sült ételhez is használja.

Mozzarella

A hagyományos, eredeti mozzarella Campania és Lazio vidékén készül bivalytejből. Aromája lágy, mégis jellegzetes. Zsírtartalma 40-45 százalékos. Mára azonban tehéntejből készítik, és fiore di latténak nevezik. Mozzarellából készítenek „affumicata”-t is, ami kemény, füstölt mozzarellát jelent.

Gouda

A félkemény sajt a holland Gouda város környékéről származik. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 48-51 százalékos. Érlelési idejétől függően lehet fiatal (jonge), érett (belegen) és idős (oude). A fiatalabbak puhábbak és semlegesebb ízűek, az idősebbek szárazabbak, ám pikánsabbak és erősebb, markánsabb illatúak is.

Brie

Felületi penészes lágy sajt, az Ile-de-France vidékről. Régebben csak parasztgazdaságokban készítették, ahol pirosas-barna rúzsflórával (vörös penésszel) érlelték, ma már üzemekben gyártják. 1-2 hónapig érlelik, zsírtartalma 40-45 százalékos.

Edami

Világhírű holland sajtfajta, amely az Amszterdamhoz közeli kisváros, Edam után kapta a nevét. Pasztőrözött tehéntejből készül, zsírtartalma 40 százalékos. Hagyományosan gömbölyű formában készítik, a kérgét piros paraffinnal kezelik. Íze lágy, semleges, illata gyakorlatilag nincs.

Parmigiano reggiano

Olaszországban, Parma és Emilia Romagna területén készül a világon a legismertebb extrakemény sajt, magyarosan a parmezán, amely pikáns, fűszeres ízű, zsírtartalma 32 százalék. Szerkezete omlós-szemcsés, kiválóan reszelhető. Eredetvédett. A parmezánhoz hasonló, fűszeres kemény sajt a grana padano, mely Észak-Olaszországban a Pó-síkságon készül. A grana padano 10–18 hónapon át érik, a parmigiano reggiano akár 24 hónapon át is, de nem ritka a 36 hónapos érlelés sem.

Emmentaler

A legismertebb lyukacsos, kemény svájci sajt. Hagyományosan nyers tejből készül. Zsírszázaléka 45 százalék, jól vágható. Íze alapvetően diós, azonban nagyban függ az érlelés idejétől, hogy mennyire válik pikánssá. A legjobb minőségű svájci ementálikat a sajtüzem után még barlangokban is érlelik, így érik el a speciális ízüket.

Camembert

A lágy sajtok klasszikusa Normandiából származik. Kezdetben rúzsflórával (vörös penésszel) érlelték. 1890-től faforgácsdobozokba csomagolták, ami a camembert jellegzetes aromájához is hozzájárult. Az oltást, formázást, sózást és penésszel való kezelést követően, nagyjából 1 hónap elteltével válik fogyasztásra késszé. Fogyasztása szobahőmérsékleten javasolt.

A gorgonzola híres olasz belsőpenészes sajt. Tehéntejből készül, zsírtartalma 48–55 százalék közötti. 2-4 hónapig érlelik. Az érettebb sajt szilárdabb, erősen pikáns ízű

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink