Sokan esküsznek a savanyú káposzta áldásos hatásaira, melyekre ilyenkor, a járványos időszakban nagy szüksége lehet a gyengülő immunrendszernek. Ez a zöldség méregtelenít, fogyaszt, értékes tápanyagokat tartalmaz és nem utolsó sorban nagyon olcsó.

A savanyú káposzta maga a csoda, ennyi mindenre jó!

A savanyú káposzta tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. A benne lévő mikroorganizmusok elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. Ezért szabályozza a bélműködést, egészségessé teszi a bélflórát, ezzel is erősítve az immunrendszert. C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen is gazdag vitaminforrás. Magas rostanyag-tartalma miatt kellemesen eltelít, fogyókúrában is kitűnően használható. Savanyú káposztát akár minden nap tehetünk az asztalra kiegészítő fogásként is egy kis olívaolajjal leöntve. A C-vitamin mellett, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen. Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.

Káposztás ebéd ötletek

1. Halas káposzta
Harminc dkg savanyú káposztát pároljunk meg 15 dkg általunk kedvelt tengeri hallal. Fogyaszthatunk hozzá, barna rizst esetleg zöld köretet.

2. Csirkés káposzta
10 dkg csirkemellet nagyon kevés olajon süssünk meg, adjunk hozzá vékony csíkokra vágott répát és piros kaliforniai paprikát. Végül keverjük össze 30 dkg párolt savanyú káposztával.

3. Savanyú káposztaleves

Kockázzunk fel 25 dkg burgonyát és 30 dkg piros húsú kaliforniai paprikát. Pároljuk meg 1 evőkanál olajon, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá 30 dkg kicsavart savanyú káposztát. Öntsük fel 5 dl zöldség erőlevessel főzzük puhára. Paprika- vagy paradicsompürével ízesítheted. Egy teáskanál tejföllel ízesíthetjük.

4. Hamis székelykáposzta

Egy kis fej vöröshagymát és 2 gerezdfokhagymát pici olajon megpárolunk, hozzáadunk egy kis sűrített paradicsomot, paprikát és paradicsomot feldarabolva, pirospaprikát. 15 dkg kockára vágott csirkemellel együtt megpároljuk. 15 perc múlva beletesszük a kiáztatott savanyú káposztát, és együtt készre főzzük. Végül leöntjük a kefírrel vagy joghurttal.

5. Savanyú káposzta burgonyával

Az apróra vágott fél kiló savanyú káposztát az olajban átfuttatott apróra vágott vöröshagymára tesszük, babérral, borssal, köménnyel fűszerezve megpároljuk. Amikor már majdnem kész, hozzákeverjük a héjában főtt, szeletekre vágott burgonyát (25 dkg) és 1 deci paradicsomlevet. Pár percig együtt főzzük. Tálalás előtt tejföllel locsoljuk meg. Reszelt sajttal megszórva tálalhatjuk.

Káposztás vacsora ötletek

1. Virslis savanyú káposzta

Kevés olíva olajon megdinsztelünk egy kis fej apróra vágott hagymát. Ráteszünk fél kiló savanyú káposztát és időnként megkeverve fedő alatt megpároljuk. Szükség szerint egy kis vizet öntünk alá. Óvatosan sózzunk, mert a káposzta is sós. Közben egy kisebb lábosban megdinszteljük a másik, még kisebb hagymát. Rákarikázzuk egy pár virslit és piros paprikát hintünk rá. Kevés vízzel felengedjük és csak pár percig főzzük. Végül káposztához keverünk két kanál tejfölt is.

2. Savanyú káposzta körtével és fetával

A nyers savanyú káposztához keverjünk hozzá kevés olíva olajat, 5 dkg felkockázott fetasajtot, és körtét. Teljes kiőrlés pirítóst fogyaszthatunk mellé.

3. Savanyú káposzta almával

A két fejes salátát metéltre, 20 deka savanyú káposztát apróra vágunk. Hozzáreszelünk két megtisztított almát. A káposzta levét összekeverjük 2 evőkanál mézzel, és összevegyítjük a salátával. Ha nem elég savanyú, pici citromlevet csepegtessünk hozzá.

4. Káposzta kaporral és tormával

30 dkg savanyú káposztát két evőkanál tejföllel, 1 kiskanál reszelt tormával keverjünk ki. Borsozzuk meg, ízesítsük füstölt hallal, kaporral. Egy szelet teljes kiőrlés kenyérrel tálalhatjuk.

5. Szendvics savanyú káposztával

Pirítsunk meg két szelet rozsos vagy teljes kiőrlésű kenyeret, tegyünk rá kevés olíva olajat, mozzarella sajtot, szeletelt paradicsomot. Szórjunk meg savanyú káposztával, borsozzuk meg.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink