A sirtfood diéta lényege, hogy a fogyókúra során bizonyos élelmiszerek elfogyasztásával növeljük szervezetünk szirtuinszintjét. Hogy mi ez? A humán szirtuinok egy hét tagból álló enzimfehérje-család, melyet az 1970-es években azonosítottak először az élesztőben. Az azóta eltelt évtizedekben pedig intenzív kutatások során vizsgálják az emberi test egészségére gyakorolt hatásait és feladatát. Ezen belül különösen az anyagcsere-folyamatokban, illetve az öregedésben betöltött szerepét elemzik a szakértők.
Az eredmények szerint sejtszinten a szirtuinok közvetítik a kalóriabevitel-csökkentés élettartam-növelő hatását többek között azzal, hogy javítják az inzulinérzékenységet a májban, a hasnyálmirigyben és az izmokban. Csökkentik az olyan degeneratív idegrendszeri betegségek tüneteit is, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Sejtszinten befolyásolják továbbá a stresszel szembeni ellenállást és az arra adott választ, illetve képesek növelni a sejtek élettartamát, és ezáltal a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek megelőzésében, kezelésében is szerepet játszanak.
Adele fogyása: ezekkel a módszerekkel adott le több mint 40 kilót az énekesnő!
Mik azok a sirtfoodok?
A teória szerint számos olyan növényi eredetű élelmiszer létezik, ami alacsony kalóriabevitel mellett növelheti a szervezet szirtuinszintjét.
Top 20 sirtfood:
- Kelkáposzta
- Vörösbor
- Eper és egyéb bogyós gyümölcsök
- Hagymafélék
- Szója
- Petrezselyem
- Extraszűz olívaolaj
- Legalább 85% kakaótartalmú étcsokoládé
- Matcha tea
- Hajdina
- Kurkuma
- Dió és más olajos magvak
- Rukkola
- Csili
- Lestyán
- Datolya
- Cikória
- Kávé
- Áfonya
- Kapribogyó
Sirtfood diéta: 3 hét és 2 fázis
Annak ellenére, hogy a szirtuinok élettani hatása messze túlmutat a súlykarbantartáson, a sirtfood diéta étrendjének elsődleges ígérete a gyors fogyás, az izomtömeg megőrzése mellett, illetve a krónikus betegségek megelőzése. Maga az étrend tulajdonképpen egy háromhetes kúra, két fázisra bontva.
A sirtfood diéta központi eleme mindkét szakaszban egy zöld gyümölcslé fogyasztása.
Így készül: a dzsúsz 75 g kelkáposztából, 30 g rukkolából, 5 g petrezselyemből, 2 szál angol zellerből, egy 1 cm-es gyömbérdarabból és ½ db zöldalmából áll. Ennek levét kell kipréselni (a gyümölcshús és a rostok nem kerülnek bele), majd hozzáadni ½ db citrom levét, valamint 1/2 tk matcha teát.
Az első, egyhetes szakasz első három napján legfeljebb 1000 kcal fogyasztható naponta, ezen belül három adag zöld ital és egy sirtfoodokban gazdag étkezés megengedett. A 4–7. napon az energiabevitel 1500 kcal-ra emelhető, ami két-két dzsúszból és étkezésből adódhat össze.
A második, úgynevezett fenntartó szakasz két hétig tart. Itt konkrét kalóriabevitelre vonatkozó tanács nincs, ugyanakkor három, sirtfoodokban gazdag étkezés mellett egy adag zöld ital elfogyasztása javasolt. A háromhetes kúra a kitűzött célnak megfelelően akár többször ismételhető. A dzsúsz napi szintű és a sirtfoodok rendszeres fogyasztását ezután is ajánlják.
Érvek pró és kontra a sirtfood diéta módszeréről
- A módszer előnye, hogy a gerincét képező növényi eredetű élelmiszerek többségükben könnyen beszerezhetők, valamint igazoltan jó hatással vannak az egészségre. Például a magas kakaótartalmú étcsokoládé vagy a vörösbor, a folátokban gazdag leveles zöldségek, illetve az olívaolajat is tartalmazó mediterrán étrend szív- és érvédő hatása meggyőzően bizonyított.
- Ugyanakkor egyelőre kevés vizsgálat igazolja a fenti élelmiszerek valós hatását a szirtuinok szintjére. Jobbára csak laboratóriumi és állatkísérletek eredményeire hagyatkozhatunk. A módszer kitalálói The Sirtfood Diet című könyvükben ugyan hivatkoznak egy általuk elvégzett, 39 fő bevonásával történt egyhetes kutatásra, amelyben a résztvevők átlagosan 3,2 kg-ot fogytak izomtömegük megőrzése, esetenként növelése mellett, ám ezt az eredményt semmilyen tudományos értékkel bíró folyóiratban nem publikálták, és hiányoznak a résztvevők utánkövetésére vonatkozó adatok is.
- Egyáltalán nem meglepő, hogy napi 1000–1500 kcal bevitele és rendszeres fizikai aktivitás mellett fogyás tapasztalható, hiszen ez a kalóriamennyiség lényegesen alacsonyabb a felnőttek számára az egészséges étrend részeként, mérsékelt aktivitás mellett javasolt 1800–2500 kcal-nál. Egy túlsúlyos egyén számára pedig annak csupán harmada. Ezért az ilyen mértékű, tartósan alacsony energiabevitel mellett orvosi és dietetikai kontroll szükséges az esetleges komplikációk, hiánybetegségek kivédéséhez!
- Erősen kérdéses mindemellett a fenntarthatósága is, hiszen a gyorsan leadott kilókat az esetek nagy részében visszahízzuk. Ennek oka, hogy a szervezet glikogénraktárainak kiürülésével jelentős mennyiségű víz távozik a szervezetből. A kalóriabevitel csökkentésének első hetében emiatt csak a leadott súly harmada származik zsírvesztésből.
„Csodadiéták” helyett
Összességében elmondható, hogy a sirtfood diéta nem eredményesebb a többi, hasonlóan alacsony kalóriatartalmú étrendnél, ugyanakkor egy egészséges felnőtt számára vélhetően nem jár jelentős egészségkockázattal, köszönhetően a kúra rövidségének. Ugyanakkor ha egészségesen és fenntartható módon szeretne fogyni, érdemes kiegyensúlyozott vegyes étrendet kialakítania, a kalóriabevitelt pedig csupán a szükséges mértékben, napi 300–700 kcal-val csökkenteni. A megvalósításban bátran kérje dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítségét.
A cikk forrása: Fanny
A Fanny magazinban hétről hétre találsz érdekes cikkeket az egészséges életmód, a testsúlycsökkentés, az alakformálás témájában!
EZ IS ÉRDEKELHET: