Cserélje a mogyorót dióra!
Ha fel szeretné dobni a hangulatát, délután a mogyoró helyett nassoljon egy kis diót. Mogyoróból úgyis nehezen választunk sózatlan, pörköletlen fajtát, a dióbél azonban szinte mindig friss és teljesen natúr. Nagyon magas az ómega-3 zsírsavtartalma, több mint 5 százalékkal magasabb, mint bármely más mogyoró- vagy dióféléé. További jó tulajdonsága, hogy serkenti az agyműködést!
Kb. 120 kcal
Cserélje a tonhalsalátát ráksalátára!
A legtöbb tonhalsalátát konzerv tonhalból készítik, amely nem túlzottan előnyös a szervezet számára, hiszen a fontosabb tápanyagok már elvesztek a tonhalból. Ugyan még így is gazdag ómega-3 zsírsavban, mégis jobb friss halféleségből vagy tenger gyümölcséből készült salátát fogyasztani. Amikor kicsit nyomott, már-már depressziós hangulata van, ne a diétáját adja fel, hanem rendeljen vagy készítsen ráksalátát. A rák nagyon gazdag ómega-3 zsírsavban és szelénben, szinte tiszta protein. Nagyon hamar laktat, valósággal eltelít, s ezzel a tulajdonságával mintegy kipárnázza az idegrendszert is. Étkezés után készüljön fel a nyugodt, békés pillanatokra.
Kb. 325 kcal
Cserélje a bort sörre!
Igen, sörre, minden rossz híre ellenére. A sör ugyanis igen sok krómot tartalmaz, amely a szénhidrát-anyagcserében jelentős szerepet játszik, emellett lassítja az öregedési folyamatokat, és nyugtatja az idegeket. Ez a borban nem található meg! Azonban a mennyiség csupán egy pohárra korlátozódjon. Az alkohol bizonyos tekintetben antidepresszánsnak minősül, hiszen megnyugtatja az idegeket, nagyobb mennyiségben azonban káros az egészségre, és a másnaposság is elkerülhetetlen.
Kb. 80-100 kcal
Cserélje a mazsolát banánra!
A mazsola ugyan jó választás nassolás gyanánt, de van két nagy hibája. Magas a glikémiás indexe, vagyis gyorsan emeli a vércukorszintet, ami után hirtelen tör ránk az éhség. Másrészt szinte lehetetlen abbahagyni a csipegetését, és éhségérzetet generál. Akkor már jobb, ha egy stresszesebb nap után megeszünk egy banánt, és máris megemeltük a szervezet B6-vitamin- készletét. Ráadásul a banán fogyasztása emeli a szerotonin- és a dopaminszintet is, amelyek hiánya köztudottan nagy szerepet játszik a depresszió kialakulásában.
Kb. 100 kcal
Cserélje a müzlit sajtra és kekszre!
A müzli ideje lassan lejár. Egyre több hír kering egészségtelen mivoltáról, hiszen tele van cukorral és más káros anyagokkal. A mesterséges müzliféléket cserélje sajtra és korpás kekszre. Már 62 gramm cheddar sajt biztosítja a naponta szükséges B12-vitamin-mennyiséget. A B12-vitamin hiánya felerősítheti a depressziós tüneteket, rossz közérzetet okoz. Sajt és egy-két darab korpás keksz azonban biztosítja a kellő vitaminmennyiséget, és szinten tartja a vércukrot is, így könnyedén átvészeljük velük a főétkezések közötti időszakot.
Kb. 180-210 kcal
Hozzon helyes döntést, ha nassol
Mielőtt bármilyen gabonaszelethez nyúlnánk, először csillapítsuk az éhségünket egy pohár natúrjoghurttal és egy marék gyümölccsel.
- Gabonaszelet: 240 kcal
- Joghurt gyümölccsel: 150 kcal
A reggeli kávéhoz vagy teához a fahéjas, kakaós csiga, vagy mazsolás kalács helyett fogyasszunk két szelet gyümölcskenyeret, vaj nélkül.
- Kakaós csiga: 400 kcal
- Két szelet gyümölcskenyér: 180 kcal
A maréknyi mogyorót, mandulát, amelyet étkezések között csipegetne, cserélje ugyanennyi szárított gyümölcsre. Jobban telít az édes ízek miatt, és az anyagcsere-folyamatokra is pozitív hatással van.
- Egy marék mandula: 155 kcal
- Egy marék aszalt meggy: 67 kcal
250 ml gyümölcsital helyett fogyasszon el 200 grammnyi gyümölcsöt. Ez lehet ananász, szőlő vagy akár sárgadinnye is, de adalékanyag-mentes!
- 250 ml gyümölcslé: 150 kcal
- 200 gramm szőlő: 70 kcal
Cserélje a marhahúst vadhúsra!
A szervezet alacsony vastartalma és a rossz közérzet erősen összefügg egymással. Több kutatás is bizonyította, hogy a vashiányos állapot depressziót, csökkent fizikai és agyi aktivitást okoz, fáradékonysággal társul. A vadhúsok vastartalma sokkal magasabb, mint az egyéb vörös húsoké. Csak az összehasonlítás miatt: 100 gramm őzhúsban 2,4 mg vas található, míg a marhahús 100 g-ja mindössze 1,4 mg-ot tartalmaz. Az őzhús ezen kívül ómega-3 zsírsavban is gazdag. Ha már a zsíroknál tartunk, a vadhúsok e tekintetben is jobban szerepelnek az összehasonlításban, hiszen 100 gramm vadhúsban 1 g telített zsírsav van, míg ugyanennyi marhahúsban 3 gramm.
Kb. 230 kcal/100 gramm
Cserélje a teát kávéra!
Napi 2 csésze kávé elfogyasztása már jelentősen csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. A kávé tehát nem egészségtelen, de mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mekkora mennyiség optimális a számára. Akiknek a szíve érzékenyebb a koffeinre, csak napi egy csészével igyanak, és alaposan öntsék fel tejjel. A koffein stimulálja az ereket, az agyműködést, kicsit megdobogtatja a szívet, vagyis mindent elkövet annak érdekében, hogy frissebbek legyünk. Az sem mellékes, hogy serkenti a zsírégetés folyamatát!
Kb. 30-40 kcal
Cserélje a fejes salátát spenótra!
A fejes saláta szerves része a diétáknak, de nem túl gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ezért nem is túl tápláló. Minél sötétebb zöld zöldségből készül egy saláta, annál egészségesebb. A sötétzöld salátafélék gazdagok magnéziumban, akadályozzák a stresszhormonok felszabadulását. A magnézium hatására az izmok kevesebbet görcsölnek, lazábbak lesznek, s az izomlazulás következtében az egész test könnyedebbé válik. Ráadásul a magas magnéziumtartalmú zöldségek a PMS-szindrómát is csökkentik.
Kb. 25-30 kcal/100 gramm
Anyagcsere, diéta és a rettegett jojó
A vékony emberek gyakran a gyors anyagcserére hivatkoznak, ha szóba kerül alacsony testsúlyuk. Ám ez nem minden esetben igaz. Minél nagyobb a testsúly, annál erőteljesebb az anyagcsere, legalábbis abban az esetben, ha az illetőnek nincsenek egészségügyi problémái. Hiszen minél nagyobb mennyiségű kalória jut a szervezetbe, a test annál gyorsabban dolgozza fel a tápanyagokat, hiszen sokat kell feldolgoznia. Természetesen mindez függ az ételek összetevőitől is. Aki sok rostot, zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, annak gyorsul az emésztése is. Ha kevés tápanyag kerül a szervezetbe, a test nem dolgozza fel vagy csak nagyon lassan emészt, hogy minél többet tudjon elraktározni. Sok rostos étellel, zöldséggel, gyümölccsel, korpával serkenthető az anyagcsere. Az emésztési folyamatokra és az egész szervezetre azonban igen rossz hatással lehet a jojóeffektus. Számos kutatás kimutatta, hogy a jojó- effektussal nem csak a súly ingadozik, hanem ezzel együtt a vérnyomás, a vércukorszint, sőt még a szívverés is. Így könnyen előfordulhat, hogy cukorbetegség, túl magas vagy túl alacsony vérnyomás, sőt szívritmuszavar alakul ki. A bélbetegségekről, krónikus puffadásról, emésztési zavarokról nem is beszélve. Ha az étrendet beállítjuk, a tapasztalat szerint egy idő után stabilizálódnak az egészségügyi értékek is.