Mint olyan sok esetben, süteményfogyasztás terén is a legnagyobb probléma az, hogy hajlamosak vagyunk átesni a ló túloldalára. Egyszerre akarjuk megkóstolni a bejglit, a zserbót, és persze a kalácsot is. És a bejglit minden egyes család- vagy rokonlátogatáson meg kell kóstolni, mert biztosan nem lesz két egyforma. Pedig a karácsonyi édességfogyasztással is lehetne okosan gazdálkodni! Ráadásul anélkül, hogy le kéne mondanunk a süteményekről. Csak mértéket kellene tartanunk.
Íme, néhány ötlet, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.
- A bejglit ne este, vacsora után fogyasszuk. Együnk belőle egy szeletet reggel vagy ebéd.
- Ha vacsoravendégeket hívunk, desszertként az édesség mellé kínáljunk sajttálat gyümölcsökkel és dióval. A süteményekkel szemben részesítsük előnyben ezt a fajta desszertet. Lehet, hogy más sem szeretne felesleges kilókat, és nagyon népszerű lesz a sajttál.
- Sütésnél használjunk nyírfacukrot.
- Alkalmanként csak egy darab süteményt együnk.
- Lehetőleg mindig süteményes villával együk meg a tányérunkra tett egy darab süteményt.
- Ha több sütit halmozunk a tányérra, minden egyes elfogyasztott darab után tegyük le a villát, és akár igyunk egy korty vizet.
Édességek karácsonyra
Gyümölcsös joghurttorta
Hozzávalók: 2,5 dl joghurt, 2 tojás, 20 dkg nyírfacukor, 1 csomag sütőpor, 25 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt, 0,9 dl olaj, csipet só, 1 doboz mirelit áfonya vagy málna
Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy másik edényben pedig dolgozzuk össze a joghurtot a tojással, a cukorral és az olajjal. A sütőporos lisztet alaposan keverjük el a tojásos keverékkel. Egy tortaformát (26 cm) béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. A tetejét rakjuk ki gazdagon gyümölcsökkel. Megszórhatjuk kókuszreszelékkel is. 185 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre.
Mangós vagy ananászos pohárkrém
Hozzávalók: 25 dkg natúr joghurt, 10 dkg mangó vagy ananász, ízlés szerint méz vagy nyírfacukor
Elkészítés: Vágjuk apró darabokra a megtisztított mangót és ananászt, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Az egészet alaposan turmixoljuk össze. Öntsük magas pohárba, és a poharakat rakjuk néhány órára hűtőbe. Tálaláskor kevés light tejszínhabbal kínálhatjuk.
Banános rizspuding
Hozzávalók: 60 gramm rizs, 600 ml zsírszegény tej, 3 ek. méz, 1 rúd vanília, 2 érett banán, ½ citrom reszelt héja, 2 tojásfehérje, szerecsendió (elhagyható)
Elkészítés: Tegyük a rizst egy lábasba a tejjel együtt, majd keverjük hozzá a mézet és a vaníliát. Forraljuk fel, majd lassú lángon, folyamatosan kevergetve, hogy le ne ragadjon, főzzük puhára. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vegyük ki a vaníliát a rizsből. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a banánt, majd citromhéjjal együtt keverjük a rizshez. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, forgassuk bele a rizses keverékbe. A rizst kanalazzuk felfújtformákba vagy egy tűzálló tálba, a tetejét szórjuk meg szerecsendióval, majd toljuk a sütőbe és addig süssük, míg a szemek megduzzadnak és szép aranybarnák lesznek.
Rafaello
Hozzávalók: 3 dl zsírszegény tej, 3 púpos evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 5 evőkanál nyírfacukor, 10 dkg margarin, 30 dkg kókuszreszelék, 2,5 evőkanál tejpor, vaníliaaroma, meggy
Elkészítés: 3 dl tejből és 3 púpos evőkanál lisztből készítsünk sűrű besamelmártást. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni. Az édesítőszert vagy a cukrot kikeverjük a margarinnal, hozzákeverjük a besamelt, majd belekeverünk 20 dkg kókuszreszeléket és a tejport. Az egészet ízlés szerint ízesíthetjük vaníliaaromával. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, aminek a közepébe nyomkodhatunk egy szem meggyet. (Akár aszalt meggyet is.) Végül a maradék kókuszreszelékben megforgatjuk.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Tökéletes fogyókúrás desszert karácsonyra: könnyű Fekete-erdő torta
- 3 finomság, amiért hálás lesz a gyomrod