A színdiéta egy hajszállal azért több, mint egy jópofa ötlet. Tekinthetjük egyhetes tisztítókúrának vagy egy tudatos vitaminbombázásnak, bár ezt igazából mindennap meg kellene tennünk. A kutatások azt mutatják, hogy a színekért felelős eltérő anyagok nagyon is fontosak lehetnek a szervezetünk számára. Minél mélyebb a színe egy zöldségnek vagy gyümölcsnek, annál nagyobb az antioxidáns- és tápanyagtartalma is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szezonális terményeket a napfény érlelte, ezért sokkal magasabb a tápértékük.
Játsszunk most a színekkel!
A színdiéta során minden napot egy-egy színnek szentelünk. Az első napon fehér, a másodikon piros, a harmadikon zöld, a negyediken narancssárga, az ötödiken lila, a hatodik napon sárga ételeket kell fogyasztanunk, míg a hetedik napon a szivárvány árnyalataival ünnepeljük kitartásunkat. Lehet, hogy egészen új ízeket is felfedezünk, olyan zöldségeket, amelyeket még nem kóstoltunk. Akik a szigorú változatot követik, azok egészen biztosan elveszítenek néhány kilót. De hogy jobb színben és formában lesznek, az egészen bizonyos!
1. nap: Fehér csoport
Ebbe a csoportba tartozik a banán, a karfiol, a fokhagyma, a gyömbér, a gomba, a póréhagyma és a burgonya. A fehér ételek is tartalmaznak olyan antioxidánsokat, amelyek csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.
2. nap: Piros csoport
A színdiéta e csoportjába tartozik a piros alma, a cékla, a cseresznye, a meggy, a grépfrút, a piros szőlő, a piros paprika, a piros burgonya, az eper, a paradicsom és a görögdinnye. A piros ételek egyebek között likopint tartalmaznak, ez adja a színüket. Egy sor krónikus betegség megelőzésében is fontos szerepük van, így a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. És még egy fontos hír: a likopin a bőr öregedését is gátolja.
3. nap: Zöld csoport
Ide tartozik a zöld alma, az articsóka, az avokádó, a spárga, a brokkoli, a zöldborsó, a zöldbab, az uborka, a zöld szőlő, a borsó, a saláta, a lime, a zöldpaprika, a spenót, a cukkini, a petrezselyem és az alga. A zöld élelmiszerek klorofillt tartalmaznak. A klorofill enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen test szagot. Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszer működését.
4. nap: Narancs és sárga csoport
Ebbe a csoportba tartozik a sárga alma, a sárgabarack, a sárgarépa, a grépfrút, a citrom, a nektarin, a mangó, a narancs, az őszibarack, a körte, a sárga paprika, az ananász, a kukorica, az édesburgonya és a mandarin. A narancs és a sárga színű ételek karotinoidokat tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét és csökkentik bizonyos ráktípusok kockázatát. Továbbá hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez és erősítik az immunrendszert.
5-6. nap: Lila csoport
Ebbe a csoportba tartozik a szeder, az áfonya, a szilva, a padlizsán, a füge, a lila szőlő, a szilva és a mazsola. A lila élelmiszerek egy antocianin nevű vegyületet tartalmaznak, amely nem csak a kékes-piros színért felelős. Erősíti az ereket, javítja a keringést, ezáltal jobb vérellátást biztosít minden szervünknek, így a bőrnek is. Az áfonya különösen hatékony az öregedéssel járó folyamatok megelőzésében, lassításában.
7. nap: Mindent bele!
A színdiéta e napján a különböző színcsoportok kedvenceiből válogathatunk!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Ezért érdemes minden nap paradicsomot enni!
- Lilával legyen tele a tányér!
- Töltődjön fel! Energiát adó és karcsúsító italok
- 5 zöld étel, amiből többet kellene enned