Nemcsak azért színesek az ételeink, hogy jobb étvágyunk legyen, hanem mert eltérő hatóanyagokat tartalmaznak. Szögezzük le, hogy ez a színdiéta inkább csak szórakoztató étrendjáték, mintsem komoly tudományos vívmány. Viszont segít abban, hogy változatossá tegyük a táplálkozásunkat!

Egy játékos módszer: próbáld ki a színdiétát!

A színdiéta egy hajszállal azért több, mint egy jópofa ötlet. Tekinthetjük egyhetes tisztítókúrának vagy egy tudatos vitaminbombázásnak, bár ezt igazából mindennap meg kellene tennünk. A kutatások azt mutatják, hogy a színekért felelős eltérő anyagok nagyon is fontosak lehetnek a szervezetünk számára. Minél mélyebb a színe egy zöldségnek vagy gyümölcsnek, annál nagyobb az antioxidáns- és tápanyagtartalma is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szezonális terményeket a napfény érlelte, ezért sokkal magasabb a tápértékük.

színdiéta

Fotó: Shutterstock

Játsszunk most a színekkel!

A színdiéta során minden napot egy-egy színnek szentelünk. Az első napon fehér, a másodikon piros, a harmadikon zöld, a negyediken narancssárga, az ötödiken lila, a hatodik napon sárga ételeket kell fogyasztanunk, míg a hetedik napon a szivárvány árnyalataival ünnepeljük kitartásunkat. Lehet, hogy egészen új ízeket is felfedezünk, olyan zöldségeket, amelyeket még nem kóstoltunk. Akik a szigorú változatot követik, azok egészen biztosan elveszítenek néhány kilót. De hogy jobb színben és formában lesznek, az egészen bizonyos!

 

1. nap: Fehér csoport

Ebbe a csoportba tartozik a banán, a karfiol, a fokhagyma, a gyömbér, a gomba, a póréhagyma és a burgonya. A fehér ételek is tartalmaznak olyan antioxidánsokat, amelyek csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

 

2. nap: Piros csoport

A színdiéta e csoportjába tartozik a piros alma, a cékla, a cseresznye, a meggy, a grépfrút, a piros szőlő, a piros paprika, a piros burgonya, az eper, a paradicsom és a görögdinnye. A piros ételek egyebek között likopint tartalmaznak, ez adja a színüket. Egy sor krónikus betegség megelőzésében is fontos szerepük van, így a prosztatarák, a szívbetegségek és az időskori vakság megelőzésében. És még egy fontos hír: a likopin a bőr öregedését is gátolja.

 

3. nap: Zöld csoport

Ide tartozik a zöld alma, az articsóka, az avokádó, a spárga, a brokkoli, a zöldborsó, a zöldbab, az uborka, a zöld szőlő, a borsó, a saláta, a lime, a zöldpaprika, a spenót, a cukkini, a petrezselyem és az alga. A zöld élelmiszerek klorofillt tartalmaznak. A klorofill enyhíti, esetleg megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező kellemetlen test szagot. Gyorsítja a sebek, sérülések és fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását. Csökkenti a vér koleszterinszintjét. Erősíti az immunrendszer működését.

 

4. nap: Narancs és sárga csoport

Ebbe a csoportba tartozik a sárga alma, a sárgabarack, a sárgarépa, a grépfrút, a citrom, a nektarin, a mangó, a narancs, az őszibarack, a körte, a sárga paprika, az ananász, a kukorica, az édesburgonya és a mandarin. A narancs és a sárga színű ételek karotinoidokat tartalmaznak, amelyek segítenek megőrizni a szem egészségét és csökkentik bizonyos ráktípusok kockázatát. Továbbá hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez és erősítik az immunrendszert.

 

5-6. nap: Lila csoport

Ebbe a csoportba tartozik a szeder, az áfonya, a szilva, a padlizsán, a füge, a lila szőlő, a szilva és a mazsola. A lila élelmiszerek egy antocianin nevű vegyületet tartalmaznak, amely nem csak a kékes-piros színért felelős. Erősíti az ereket, javítja a keringést, ezáltal jobb vérellátást biztosít minden szervünknek, így a bőrnek is. Az áfonya különösen hatékony az öregedéssel járó folyamatok megelőzésében, lassításában.

 

7. nap: Mindent bele!

A színdiéta e napján a különböző színcsoportok kedvenceiből válogathatunk!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.