Egészséges ragyogást nyújtó narancssárgák
A narancsszínű gyümölcsök és zöldségek a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrásai. Ha a szervezetben elegendő mennyiségű karotin van, megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól – az UV-sugárzástól is –, lassítva a bőr öregedését, elősegítve a szép barnulást.
Ezeket fogyassza: Édesburgonya, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, ananász, mangó, mandarin, tök
Tisztító pirosak
A piros ételek a likopin nevű antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Ez az anyag védi a szervezetet a szabad gyököktől, a rákos megbetegedésektől, óvja a szív és az érrendszer, valamint a tüdő egészségét. A piros és vörös ételek sok flavonoidot tartalmaznak, ami serkenti a vérkeringést, és erősíti a véredénykék falát.
Ezeket fogyassza: Paradicsom, cékla, retek, vöröskáposzta, gránátalma, piros szőlő, piros paprika, rebarbara
Méregtelenítést segítő zöldek
A zöld színű zöldségek a klorofill nevű anyagnak köszönhetik színüket és jótékony hatásukat. A klorofill mellett magas a víz- és rosttartalmuk, így a legjobb méregtelenítők. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet. Segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett káros anyagokat, és ellensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen életvitel hatásait. A rák számos fajtája elleni küzdelemben is segít.
Ezeket fogyassza: Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű
Energetizáló sárgák
A sárga zöldségek tele vannak C-vitaminnal, amely a legfontosabb immunvédő vitamin. Védi a szervezetet a betegségektől, segíti a baktériumok, vírusok, gombák elleni harcot. Ez a vitamin az antioxidáns-védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik az E-vitaminnal és karotinokkal. Véd a szív- és érrendszeri betegségektől, erősíti az artériák kollagénszerkezetét, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a vérrögképződést. Mivel vízben oldódik, naponta szükséges a pótlása.
Ezeket fogyassza: Citrom, körte, grépfrút, paprika, spárga
Nélkülözhetetlen fehérek
A fehér tápanyag szempontjából a fehérjéket jelenti, melyek testünk számára nélkülözhetetlenek. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyekből húszféle létezik. Az állati eredetű fehérjék tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezért ezek teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig található meg mind, ezért a vegetáriánusoknak jobban kell figyelni az étkezésükre.
Ezeket fogyassza: Csirkehús, pulykahús, halak, tej, joghurt, sajt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csonthéjasok
Idegrendszert erősítő barnák
A barna színt a diófélék, magok, maghéjak és gabonacsírák képviselik, melyek a legjobb B-vitamin-források. A B-vitaminok idegeink táplálói, segítik a koncentrálókészséget és javítják az emlékezőtehetséget. Rendszeres fogyasztásuk jótékonyan hat az idegrendszerre, de a bőr és a haj egészsége szempontjából is fontosak.
Ezeket fogyassza: Teljes kiőrlésű kenyér, mandula, dió, mogyoró, napraforgómag
Védelmező lilák
A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok. Lilára az antocián nevű anyag színezi őket, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, segítik a véráramban szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat. Az antocián segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.
Ezeket fogyassza: Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli