A szivárványdiétát az egészségfenntartó diéták közé soroljuk. Lényege, hogy rengeteg színpompás zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérra, megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz juttatva a szervezetet. Miért fontos, hogy minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk? A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitokemikáliák a zöldségek és gyümölcsök színét adó pigmentekhez kötődnek. Ha a fogásokat a szivárvány színeiben állítjuk össze, nagy valószínűséggel kielégítjük a napi tápanyagigényünket.

Szivárványdiéta – Méregtelenít, energetizál, védelmez

Egészséges ragyogást nyújtó narancssárgák

A narancsszínű gyümölcsök és zöldségek a béta-karotinnak, vagyis az A-vitamin provitaminjának természetes forrásai. Ha a szervezetben elegendő mennyiségű karotin van, megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásaitól – az UV-sugárzástól is –, lassítva a bőr öregedését, elősegítve a szép barnulást.

Ezeket fogyassza: Édesburgonya, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, ananász, mangó, mandarin, tök

Tisztító pirosak

A piros ételek a likopin nevű antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. Ez az anyag védi a szervezetet a szabad gyököktől, a rákos megbetegedésektől, óvja a szív és az érrendszer, valamint a tüdő egészségét. A piros és vörös ételek sok flavonoidot tartalmaznak, ami serkenti a vérkeringést, és erősíti a véredénykék falát.

Ezeket fogyassza: Paradicsom, cékla, retek, vöröskáposzta, gránátalma, piros szőlő, piros paprika, rebarbara

Méregtelenítést segítő zöldek

A zöld színű zöldségek a klorofill nevű anyagnak köszönhetik színüket és jótékony hatásukat. A klorofill mellett magas a víz- és rosttartalmuk, így a legjobb méregtelenítők. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigmentanyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet. Segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett káros anyagokat, és ellensúlyozza a stressz, a dohányzás, az alkohol és az egészségtelen életvitel hatásait. A rák számos fajtája elleni küzdelemben is segít.

Ezeket fogyassza: Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű

Energetizáló sárgák

A sárga zöldségek tele vannak C-vitaminnal, amely a legfontosabb immunvédő vitamin. Védi a szervezetet a betegségektől, segíti a baktériumok, vírusok, gombák elleni harcot. Ez a vitamin az antioxidáns-védelmi rendszer első bástyája a szervezetben, együttműködik az E-vitaminnal és karotinokkal. Véd a szív- és érrendszeri betegségektől, erősíti az artériák kollagénszerkezetét, csökkenti a koleszterinszintet és megakadályozza a vérrögképződést. Mivel vízben oldódik, naponta szükséges a pótlása.

Ezeket fogyassza: Citrom, körte, grépfrút, paprika, spárga

Nélkülözhetetlen fehérek

A fehér tápanyag szempontjából a fehérjéket jelenti, melyek testünk számára nélkülözhetetlenek. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyekből húszféle létezik. Az állati eredetű fehérjék tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezért ezek teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig található meg mind, ezért a vegetáriánusoknak jobban kell figyelni az étkezésükre.

Ezeket fogyassza: Csirkehús, pulykahús, halak, tej, joghurt, sajt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csonthéjasok

Idegrendszert erősítő barnák

A barna színt a diófélék, magok, maghéjak és gabonacsírák képviselik, melyek a legjobb B-vitamin-források. A B-vitaminok idegeink táplálói, segítik a koncentrálókészséget és javítják az emlékezőtehetséget. Rendszeres fogyasztásuk jótékonyan hat az idegrendszerre, de a bőr és a haj egészsége szempontjából is fontosak.

Ezeket fogyassza: Teljes kiőrlésű kenyér, mandula, dió, mogyoró, napraforgómag

Védelmező lilák

A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok. Lilára az antocián nevű anyag színezi őket, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, segítik a véráramban szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat. Az antocián segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

Ezeket fogyassza: Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli

Okostányér – Így a legegyszerűbb követni a diétát

Szénhidráttal a szép alakért

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.