Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen. Íme, néhány tipp, tanács és három alakkímélő finomság receptje!

Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!

TIPPEK

– Hogy működik az egynapos tavaszi gyümölcsdiéta? Szerezd be a kedvenc gyümölcsödet (de ne banánt!), és napközben eszegess meg belőle 1-1,5 kilónyit. Vízen kívül ebben a 24 órában mást ne fogyassz.

Ha többnapos programot szeretnél tartani, a gyümölcsök fogyasztása mellett fontos a megfelelő szénhidrát- és fehérjebevitel is. Reggelire, tízóraira válassz gyümölcsöt, ebédre könnyű, zöldséges tészta- vagy barna rizses ételt vagy szendvicset, uzsonnára ismét gyümölcsöt, vacsorára pedig salátát sovány hússal.

– A tavasz a gyümölcsök terén a „várakozás időszaka”. Még várjuk többek között a barackot, már itt a szamóca (eper), és mindjárt a bogyós gyümölcsök meg a cseresznye is. Az egyik kedvenc „diétakellék”, az alma viszont mindig kapható!

Örök sláger: az alma

  • Pektinben és C-vitaminban gazdag, jó hatással van az idegrendszerre, vízhajtó és méregtelenítő hatású, segít a koleszterinszint szabályozásában.
  • Tarthatsz tavaszi gyümölcsdiéta keretein belül almanapot úgy is, ha a gyümölcs mellett napközben elropogtatsz összesen 6-7 darab korpás kekszet, esetleg elkanalaz 1-2 doboz natúr joghurtot.

Szezonja van: az eper

  • Gazdag C-vitaminban. Vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású, segít megelőzni a rák kialakulását, és remek alapanyaga a tisztítókúráknak.
  • Epernap: ossz szét 1-1,5 kg epret 5-6 adagra, és napközben fogyaszd el. Az ízesítéséhez kevés mézet, fahéjat használhatsz, de legjobb, ha magában eszegeted.

Mindjárt itt a cseresznye!

  • Tisztító hatását a vérben és az emésztőrendszerben egyaránt kifejti. Erősíti az ideg- és az immunrendszert, káliumtartalmánál fogva pedig képes kihajtani a szervezetből a felesleges vizet.
  • Kitűnő alapanyag az 1-2 napos tisztítókúrához, például egy nagyobb családi lakoma után.

Tavaszi gyümölcsdiéta – RECEPTEK

Hamis Waldorf-saláta

1 személyre: Hámozz meg 1 db savanykás almát és ½ db zellergumót vagy 1 szál halványítózellert, majd mindkettőt vágd gyufaszál vékonyságú szeletekre. Kockázz fel 30 g light sajtot, vágj durvára 1-2 db dió belét. Keverd össze 2 evőkanál natúr joghurtot 1 evőkanál light majonézzel, sózd, borsozd meg. Egy tányérban forgasd össze a zellert, az almát és a sajtot a dresszinggel, majd szórd meg a dióval.

Epres-cseresznyés koktél

1 személyre: Moss meg és csumázz ki 200 g epret, majd vágd félbe a szemeket. 200 g cseresznyét moss meg, magozd ki, majd az eperrel együtt turmixold iható, de kissé darabos állagúra. Töltsd poharakba, és adj hozzá 1-2 szem jégkockát.

Almás hagymasaláta

1 személyre: Szeletelj fel ½ db főzőhagymát, majd párolj meg 1 teáskanál, kevés mustár- és köménymaggal ízesített olajon. 2-3 szál újhagymát moss meg, karikázd fel. 1 db kisebb almát hámozz meg. Vágd négyfelé, szedd ki a magházát, a gyümölcshúst pedig csepegtesd meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. Az újhagymát és az almát keverd a főzőhagymához, fedd le, zárd el a tűzhelyet, és hagyd állni a fogást. Ezután ízesítsd sóval, borssal, cukorral és egy kevés fehérborecettel. Jégsalátán tálald. 1 szelet sült sovány sertéskarajjal tökéletes diétás ebéd vagy vacsora!

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink