Tejérzékenység vagy laktóz-intolerancia esetén sokan kerülnek szembe a kalciumpótlás problémájával. Hiszen a tejtermékeknek magas a kalciumtartalmuk, rendszeres fogyasztásukkal fedezhető a napi, szükséges mennyiség. Ha azonban ezekről le kell mondani, felvetődik a kérdés: mi lesz a csontokkal, fogakkal, izmokkal, az idegrendszerrel?

Tejmentes kalciumforrások

A kalciumnak nagyon fontos szerepe van a csontok, fogak épségének fenntartásában, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, segíti az izmok összehúzódását, ráadásul az enzimek működéséhez és a megfelelő mértékű véralvadáshoz is szükség van rá. Mivel a kalcium felszívódási aránya nem túl jó, átlagosan 20–40 százalék, nagyon fontos a folyamatos pótlása. A legkönnyebben a tejtermékekből szívódik fel, ezek hiányában egyéb forrásokról kell gondoskodnunk.

A kalciumhiány különösen veszélyes gyerekek esetében. A korai kalciumhiány ugyanis a csontok fejlődését akadályozza, de akár idegrendszeri vagy mentális zavarok is felléphetnek. Felnőttek esetében a hiány izomgörcshöz, csontritkuláshoz vezethet, a csontok törékenyebbé válhatnak.

D-vitamin

A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele legalább annyira fontos, mint a kalcium maga. A D-vitamin ugyanis segíti a kalcium felszívódását. D-vitamint természetes módon nyerhetünk napfényből, illetve néhány ételből is. Hetente kétszer 10-15 percet javasolt eltölteni a napon, hiszen a napfényből nyerhető a legjobban D-vitamin. Ha erre nincs lehetőség, fogyasszunk csukamájolajat, lazacot, makrélát vagy tonhalat.

Honnan nyerhetünk kalciumot?

Élelmiszer Mennyiség Kalcium
Kelkáposzta 20 dkg kb. 360 mg
Szójatej 2 dl kb. 370 mg
Borsó 15 dkg főzve kb. 211 mg
Tofu 10 dkg kb. 204 mg
Tarkabab 20 dkg főzve kb. 154 mg
Kínai kel 20 dkg nyersen kb. 70 mg
Narancs 20 dkg kb. 72 mg
Mandula 10 dkg kb. 210 mg

Használja fel a kalciumban gazdag élelmiszereket a legjobban!

  • Olívaolajat hevítsen egészen forróra és erre dobja rá a kockákra vágott tofut. A tofut semleges íze miatt a legkülönfélébb módokon lehet ízesíteni, így változatos ételek készíthetők belőle.
  • A kelkáposztából, borsóból és tarkababból változatos leveseket és főzelékeket készíthet. Ha a főzeléket szójatejjel habarja, még gazdagabb kalciumforráshoz juthat.
  • A kínai kel nagyon finom salátának elkészítve. Adjon hozzá még legalább kétféle zöldséget, locsolja meg extraszűz olívaolajjal, és szórja meg mandulával. A mandulával tovább növelheti a kalciummennyiséget.
  • Amihez csak lehet, használjon szójatejet. Burgonyapüréhez, krémlevesekhez, főzelékekhez, pudingokhoz.
  • A tarkababból nem csak levest és főzeléket készíthet. Főzhet belőle csilis babot, készíthet babsalátát, töltheti darált hússal keverve tortillába is.
  • Kétnaponta elrágcsálhat egy marék mandulát, de szórhatja akár natúr állapotban, akár pirítva, saláták vagy krémlevesek tetejére is.

Szükséges mennyiség

19–60 év között 1000 mg kalciumra van szükség naponta. Ez a mennyiség 60 éves kor felett 1300 mg-ra módosul. Szintén növekszik a kalciumszükséglet terhesség és a menopauza ideje alatt. Terhesség alatt érdemes 1200 mg-ra emelni a mennyiséget, míg szoptatás alatt nagyon kell ügyelni arra, hogy a minimum napi 1000 mg-os mennyiség meglegyen. Menopauza idején 1500 mg-ra kellene emelni a bevitt mennyiséget, ezzel is segítve az idegrendszer működését, óva a csontokat, ízületeket.

Mit tehet még?

  • Csökkentse a sóbevitelt. Minél több só kerül a vérbe, a szervezet annál több kalciumot fog elvonni a csontokból, mintegy kompenzációképpen az egyensúly fenntartásáért. Használja kevesebbszer a sószórót, ez segít abban, hogy a csontjai erősek maradjanak.
  • Egyen minél több zöldséget! A legtöbb zöldségnek magas a káliumtartalma. Ez azért fontos, mert a kálium segíti a kalcium kiválasztását és felszívódását, így sokkal több hasznosul a bevitt mennyiségekből.
  • Ne vigye túlzásba a fehérjefogyasztást. A sóhoz hasonlóan a túl sok fehérje is kalciumot von el a csontokból. Ha magas fehérjetartalmú diétán van, emelje meg a bevitt kalcium mennyiségét.
  • Mozogjon! A séta, a kocogás, a step aerobik vagy akár a túrázás is erősíti a csontokat, ezek a mozgásformák segítenek megelőzni a csontritkulást.

Így tudhatja meg, hogy érzékeny a tejcukorra! – Minden a laktózérzékenységről

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!

Ajánlataink