Ha fogyókúrázni kezdünk, életmódot váltunk, az első lépéseink egyike, hogy kiszórjuk a konyhából, kamrából az egészségtelen ételeket, és telepakoljuk a hűtőt egészséges finomságokkal. Étrendet alakítunk ki, porciókat és kalóriákat számolunk. És ugyanazokat az ételeket esszük, majdnem mindennap. Mert az sokkal egyszerűbb. Hiszen egyszer már kiszámoltuk, hogy minek mennyi a tápértéke, mennyi cukrot, zsírt, szénhidrátot, fehérjét tartalmaz, percek alatt, könnyedén összedobjuk a reggelit vagy a vacsit. És mivel rászokunk – esetleg ráununk – az ízére, a túlevésre is kevésbé vagyunk hajlamosak. Azt gondoljuk, mindent jól csinálunk, a fogyás el is indul, azonban aztán megáll és stagnál. Vagy csak már nem érezzük olyan jól, olyan energikusnak magunkat, mint az elején.
Miért stagnálhat a súlyunk a fogyókúra alatt?
A hibát azzal követjük el, hogy elkerüljük a változatosságot. Alapszabály: mindent (majdnem) lehet enni, csak a mértéket kell megtalálni és aztán betartani. Mert nem csak a fogyásunk torpanhat meg, de az egészségünkre sincs túl jó hatással, ha mindig ugyanazokat az – amúgy egészséges – ételeket fogyasztjuk. Ez esetben sok más, értékes tápanyagtól, vitamintól fosztjuk meg a szervezetünket. Mindenfajta élelmiszer tartalmaz ugyanis olyan, számunkra hasznos tápanyagot, amely elengedhetetlen a szervezetünk működéséhez. A lényeg tehát: a diéta alatt mindenből együnk, de csak keveset. Ha például mindennap tojással és spenóttal töltjük fel „raktárainkat”, és soha nem eszünk áfonyás zabkását, egy idő után a tojás és a spenót tápanyagai sem szívódnak fel könnyen, hiszen az ehhez szükséges baktériumok hiányoznak a szervezetünkből.
Lelassul a fogyása? Változtasson!
A bélflóra egészséges működéséhez szükséges az egyensúly: anélkül pedig nem csak a fogyás torpanhat meg, de akár vissza is szedhetjük a kínkeservesen leadott kilókat. Az emésztési rendszer rendkívül érzékeny harmóniáját könnyű megtörni, ám ha minden rendben, egészségesek, erősek leszünk. A rossz hír az, hogy a különböző típusú baktériumok és tápanyagok különböző hatással vannak a szervezetünkre – egyik az éhségérzetet szabályozza, másik a vércukorszintet tartja kordában, harmadik a gyulladások kialakulását gátolja meg, a sor pedig hosszan folytatható – tehát mindegyikre szükségünk van, különböző okokból. Ahogyan kellenek a sovány húsok, a halak, jó minőségű állati és növényi eredetű fehérjék, különböző olajok az egészséges étrendhez, úgy szükségünk van a gyümölcsökre (amelyektől korábban talán cukortartalmuk miatt ódzkodtunk), kenyérfélékre (jobb, ha a teljes kiőrlésűt választjuk), és néha a zsírosabb fogásokra is.
Kezdjük kicsiben a változtatásokat
Nem este, a tévé előtt kell bepótolni, de jó, ha észben tartjuk, a vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a fogyókúránkhoz. Legjobb tehát, ha figyelünk az egyensúlyra, és minél kevesebbet hagyunk el a fontos tápanyagokból. Variáljuk az esti zöldségköretet, improvizáljunk akár, találjunk ki újabb és újabb ízkombinációkat. Kezdjük kicsiben a változtatást: a reggeli szokásos turmixhoz adjunk más gyümölcsöt, keverjünk a salátába brokkolit, ha eddig hanyagoltuk volna – lassan adagoljuk az új ízeket, ha ódzkodunk tőlük. Turbózzuk fel a zöldséglevest, próbáljunk ki a megszokottakon túl is zöldségeket. Hamar hozzászokunk majd az új ízekhez is.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Segítség, nem megy a fogyókúra! Mit rontok el?
- Nem mozdul a mérleg nyelve? így győzheti le a diétás holtpontokat!