Hiába próbálkozik, nem mozdul a mérleg nyelve? Úgy érzi, mindent megtesz, de mégsem sikerül fogynia? A súlygyarapodás hátterében néha olyan okok állnak, amelyekre nem is gondolna...

Segítség, nem megy a fogyókúra! Mit rontok el?

 

fogyókúra

Fotó: Shutterstock

Nem alszik eleget

Az alváshiány számos kellemetlen egészségügyi következménnyel, köztük elhízással is járhat. Hogy miért? A legegyszerűbb magyarázat szerint, ha több időt tölt ébren, többet is eszik az ember. Különösen akkor, ha az ébrenlét aktív, hiszen akkor a kalóriafogyasztás is magasabb. Az alváshiány ráadásul megzavarja a cirkadiánritmust, ami felboríthatja a hormon- és anyagcsere-folyamatokat. Megnő a ghrelinszintje, amit éhséghormonként is emlegetnek, és csökken a leptin, a jóllakottságért felelős hormon mennyisége. Az agy képtelen normálisan beosztani az energiát biztosító anyagokat, nem tudja felmérni a szükségleteket, ezért aztán nincs más megoldás, csak a túlevés. Ennek pedig egyenes következménye a fogyókúra sikertelensége.

DF-tipp:

Alakítson ki olyan napi ritmust, amelyben mindig ugyanabban az időpontban fekszik le és kel fel! Két órával lefekvés előtt kapcsolja ki az elektronikus eszközöket – tévé, telefon, számítógép stb. –, és a délutáni óráktól már ne fogyasszon koffeintartalmú italokat.

Túl sok a stressz

A stresszhormon, azaz a kortizol megvédi a szervezetet veszély esetén, így a magas kortizolszint rövid ideig hasznos, életmentő, ám a krónikus stressz már inkább veszélyezteti az egészséget, ráadásul súlygyarapodáshoz vezethet (ilyenkor ráadásul nagyon nehéz betartani a fogyókúra egyik legfontosabb szabályát, a kiegyensúlyozott táplálkozást). A test ugyanis vészhelyzetként éli meg a stressz állapotát, és raktározni kezd. Ráadásul a kortizol is hatással van a cirkadiánritmusra, tartósan magas szintje elhízáshoz vezethet.

DF-tipp:

Csökkentse tudatosan a stresszt! Sajátítson el stresszoldó technikákat – meditáció, légzőgyakorlatok stb. –, de a jóga, a rendszeres sport, a szabadidő kellemes eltöltése is jelentősen csökkenti a feszültséget.

 

Tápanyaghiányban szenved

Alacsony magnézium- vagy vasszint, a D-vitamin hiánya gyengítheti az immunrendszert, megzavarhatja az anyagcsere-folyamatokat, csökkentheti az energiaszintet. Ilyen esetekben könnyűnek tűnik az energiahiányt koffeinnel, édességekkel pótolni…

DF-tipp:

Nem csak a fogyókúra miatt fontos odafigyelnie az étrendjére, hanem az egészségmegőrzés miatt is! A vas szintjét például vörös hússal, spenóttal növelheti, a magnéziumot olajos magvak fogyasztásával pótolhatja, a D-vitamint pedig állati eredetű tejtermékekkel, zabpehellyel, halakkal, tojássárgájával, borjú- és marhahússal. Ha szükséges, pótolja a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat étrend-kiegészítő készítményekkel.

 

Telnek az évek…

Sajnos az öregedés elkerülhetetlen folyamat, amely kihat az anyagcsere működésére is. Negyven felett egyszerűen több edzésre és kevesebb bevitt kalóriára van szükség ahhoz, hogy az anyagcsere ugyanúgy működjön, mint korábban. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy az évek előrehaladtával a rendszeres testmozgás fontosabb szerephez jut az optimális testsúly megőrzésében, mint az étrend. (Az öregedés során ugyanis a test izmot veszít, és minél kevesebb az izom, annál lassúbb az anyagcsere. Az öregedés és az izomvesztés súlygyarapodáshoz vezethet mind a zsírtömeg növekedése, mind pedig a szervezet által pihenés közben elégetett kalóriák csökkenésével.)

DF-tipp:

Fontos a rendszeres testedzés. Ne idegenkedjen a súlyzós edzésektől sem, hetente legalább egyszer célszerű ilyen edzésformát választani. Fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, tésztákat, és ügyeljen a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra.

Mozgásszervi panaszai vannak

Számos izom, ízületi, csontrendszeri elváltozás – térd-, csípő- vagy sarokfájdalom, csont-ízületi gyulladás – következménye lehet a túlsúly, hiszen a fájdalom miatt egyre kevésbé aktív az ember. Az inaktív életmód viszont súlygyarapodáshoz vezet…

DF-tipp:

Őrizze meg aktivitását mozgásszervi panaszok esetén is. Válasszon kímélő mozgásformákat, mint a gerinctorna, a pilates, a jóga könnyebb változatai. Ha szükséges, kérje szakember segítségét: gyógytornával, különféle kezelésekkel csökkenthetők a panaszok.

Főszerepben: a vacsora

Az étkezések időpontja fontos kérdés a diétázók körében. Sok táplálkozási szakértő vizsgálja, hogy az időzítés hogyan kapcsolódik a súlygyarapodáshoz, illetve a fogyáshoz. A legfrissebb eredmények szerint a késő esti evés nem olyan ártalmas, mint eddig gondolták. Nagyobb probléma, ha valaki egy aktív periódus – ez lehet munkanap vagy hétvége – után az esti evésre helyezi a hangsúlyt. Úgy látják, hogy azok, akiknek a fő étkezése a vacsora, ugyanannyi kalóriabevitel mellett többet híznak, mint azok, akik a reggelire vagy az ebédre koncentrálnak.

DF-tipp:

Figyeljen arra, hogy az étrendje mindig megfelelő arányban tartalmazzon szénhidrátokat, fehérjéket, egészséges zsírokat. Így elkerülheti az éhségérzet kialakulását akkor is, ha vacsorára már csak kevés szénhidrátot fogyaszt.

 

Nem figyel magára

Sokan nem is gondolnák, de a napi rutinban, az életmódban bekövetkező változások is jelentősen befolyásolhatják a testsúlyt, a fogyókúra sikerét. A munkavégzés, a munkakörnyezet megváltozása, ami miatt kevesebbet kell gyalogolni; rendszeressé váló sütizések, kávézások a barátokkal; egy-egy pohár sör elfogyasztása pihenésképp stb. szinte észrevétlenül pluszkilókhoz vezethet.

DF-tipp:

Vezessen táplálkozási naplót, amelyben nemcsak az elfogyasztott ételeket és italokat jegyzi fel, hanem az aktivitását is. Meg fog lepődni, mennyi pluszkalóriát juttat be a szervezetébe – és hogy milyen keveset mozog.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink