Az edzésterv összeállításánál fontos, hogy az erősítő, illetve a rugalmasságot növelő gyakorlatok mellett a szív- és érrendszert támogató sportok is helyet kapjanak a programban. Ezért kihagyhatatlanok az alábbi alapvető mozgásformák.

Alapvető mozgásformák, amiket rendszeresen ajánlott űznöd

 

alapvető mozgásformák futás jóga séta

Fotó: Shutterstock

A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZER EGÉSZSÉGÉÉRT

GYALOGLÁS

Miért jó?

A séta valóban az alapvető mozgásformák egyik legfontosabbika. Jótékony hatással van a szervezetre: azoknál, akik mindennap sétálnak, jelentősen csökken egyes szívbetegségek, a stroke és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye. Már napi 30 perc séta segít megelőzni a változókorú nőknél a csontsűrűség csökkenését.

Technika:

Érdemes normál, de azért gyorsabb tempóban sétálni: ne rohanj, de azért jelentsen kihívást a séta. Az sem gond, ha beszélgetsz közben. Fontos, hogy figyelj arra, hogyan tartod a gerinced: vondd be a hát felső részének izmait a mozgásba, így hatékonyabb az edzés és növelhető a sebesség, ráadásul javítja a testtartást is.

DF-tipp:

Játssz a sebességgel: egy hétig minden gyaloglást kezdj 30 másodperc gyors gyaloglással, majd 45 másodpercig normál tempóban sétálj. Ismételd ezt legalább tízszer. A következő héten csökkentsd a normál tempó idejét, majd újabb egy hét elteltével növeld a gyors gyaloglás időtartamát.

 

FUTÁS, KOCOGÁS

Miért jó?

A futás az egyik legjobb kalóriaégető sport, és az alapvető mozgásformák „királya”. Az elégetett kalóriák mennyisége függ a testtömegtől és a futás intenzitásától. Optimális esetben – és főleg kezdőként – nem kell különösen hosszabb távot megtenned vagy nagyon gyorsan futnod ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát égess el. Mindemellett nem elhanyagolható előnye, hogy a lélekre, az önbizalomra is fantasztikus hatása van!

Technika:

Sokan azért nem futnak, mert félnek e sport térdre és ízületekre gyakorolt hatásától. A futás azonban a test biomechanikai szempontjából természetes mozgás. A térdsérülések elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy megfelelő cipőben fuss, és érdemes felkeresned egy sportorvost, mielőtt edzeni kezdenél.

DF-tipp:

Ha most kezdesz barátkozni ezzel a sporttal, válaszd a lassú kocogást, meglátod, ha kitartó vagy, nagyon szépen fogsz fejlődni! A hosszabb, de alacsony intenzitású futás fejleszti az alap-állóképességet, és amikor ez már kellően megerősödött, be lehet építeni az edzésekbe a kicsit tempósabb, intenzívebb szakaszokat.

 

Futás: 5 km-es edzésterv kezdőknek

 

A RUGALMASSÁGÉRT

JÓGA

Miért jó?

A jóga jelentősen javítja a rugalmasságot, az egyensúlyt, valamint növeli az izomerőt és az állóképességet. Segíthet olyan fiziológiás változók, mint a vérnyomás, a légzés és a pulzus ellenőrzésében. Emellett felgyorsíthatja az anyagcserét, segítve az megfelelő testsúly megőrzését. Ha a stressz csökkentése a cél, akkor is jó választás az alapvető mozgásformák között kiemelt szerepet kapó jóga.

Technika:

Minden jógapozíció (ászana) más-más testrészre hat. Az állóhelyzetek növelik a lábak erősségét, valamint az alsótest rugalmasságát. Az előrehajlások, csavarások a gerinc és a medence, illetve a környező izmok erősségét és rugalmasságát befolyásolják. Az inverz pozíciók az idegrendszerre hatnak jótékonyan.

DF-tipp:

A jógában az a jó, hogy ha megtanulja a pozíciókat, könnyedén elvégezheted otthon is a gyakorlatokat. Egy a fontos: soha ne csinálj olyat, ami fájdalommal jár!

 

AZ ERŐS IZOMZATÉRT

GUGGOLÁS

Miért jó?

A guggolás az egyik leghatékonyabb gyakorlat, hiszen nemcsak egy területet mozgat meg. Többek között a négyfejű comb-, a combhajlító, a farizmok, a vádli, a core-izmok is dolgoznak, és ha más mozdulatsorral összeköti, akkor a bekapcsolódó egyéb izmok is erősödnek. Nagyon jó alakformáló gyakorlat, mindamellett növeli a teljesítményt.

Technika:

Íme, egy egyszerű módszer a helyes guggolás elsajátításához: állj a fallal szemben, a lábujjaid 4-5 centire legyenek a faltól. Guggolj le úgy, hogy a kezedet tartsd elöl, a lábak között, és az ujjaiddal érintsd meg a talajt. Ha nem ütközik egy testrészed sem a falnak, akkor helyes a kivitelezés.

DF-tipp:

Ha már a saját testsúlyos guggolás jól megy, jöhet a Goblet-guggolás, amelynél kettlebellt vagy kézi súlyzót kell behajlított karral a mellkas előtt tartani.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink