A gondosan összeválogatott vegetáriánus étrend nagyon egészséges. Akadnak is jó néhányan, akik szeretnék ezt követni, de mégsem tudnak lemondani a hús ízéről. Pedig erre is van megoldás!

Őrültség vagy zseniális? Kik azok a húsevő vegetáriánusok?

Jó lett volna, de nem sikerült?

Szinte mindannyian ismerünk legalább egy olyan embert, aki vagy vallási szempontból, vagy egészsége megőrzése miatt, de nem eszik húst. Olyanok is akadnak, aki egyszerűen az állatok iránti tiszteletből, vagy környezetvédelmi okokból, vegetáriánusok lesznek. Egyre többet hallani arról, mennyire egészséges lenne, ha rengeteg zöldség és gyümölcs kerülne nap mint nap a tányérunkra, ezért legalább egyszer, de mi is belevágunk, hogy kipróbáljuk a vegetáriánus étkezést. Később aztán azzal az indokkal, hogy mennyire hiányzik a rántott hús vagy a szalámi íze, feladjuk és visszatérünk a hagyományos konyhához. Pedig létezik átmenet, amely talán a legkönnyebb út az egészség felé. 2003-ban az Amerikai Dietetikusok szövetsége megalkotott egy új módszert: a flexitáránus diétát, amelynek ma már szerte a világban egyre több követője akad.

Kik azok a felxitáriánusok?

Ez a diéta a rugalmasságra épül. Vagyis arra ösztönzi azt, aki szeretné kipróbálni, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt egyen, a vegetáriánus étrend legyen étkezésének alapja. De ha mégis nagyritkán megkívánja a húst, annak sem kell, hogy ellenálljon.

Miért egészséges?

Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő. Sokkal kevesebb elhízott embert találunk a vegetáriánusok körében, akik például nem szenvednek koleszterin problémáktól. A szív és érrendszeri betegségek, a rák a köszvény és a cukorbetegség sem fenyegeti őket. Ráadásul a vegetáriánusok általában más életmódot folytatnak, mellőzik a dohányzást, alkoholfogyasztást, sportolnak, figyelmet fordítanak a nyugodt étkezésre, többet tesznek lelki egészségük megóvásáért. Nem véletlen talán, hogy ezek az emberek sokkal hosszabb ideig is élnek.

Hogyan kezdjünk neki?

Őrültség vagy zseniális? Kik azok a húsevő vegetáriánusok?

1 lépés.

Ha szeretnénk ezt a diétát követni, a legjobb, ha hetente kijelölünk egy vagy két napot, amikor nem fogyasztunk húst. Ezekre a napokra tervezzük el jó előre, hogy mit szeretnénk enni. Itt nem az éhezés a cél, pusztán csak az, hogy átalakítsuk egy kicsit a szokásainkat. Egy tányér brokkoli krémleves, és egy sült zöldségekkel és paradicsomszósszal elkészített olasz tészta, ugyan olyan jól tud esni, mintha húslevest ettünk volna, és egy tányér pörköltet. Ha pedig szeretnénk ezeken a napokon nassolni, válasszunk friss vagy szárított gyümölcsöket, esetleg egy marék dió vagy mandulát.

2. lépés

Ha az első lépés hetekig, hónapokig nem jelentett gondot, tovább változtathatunk életmódunkon. Ezúttal jelöljünk ki már három-négy húsmentes napot egy héten. A legjobb, ha bevezetjük a napi három fő, és két kisebb étkezést. Ez olyan rendszerességet fog biztosítani a számunkra, hogy soha nem érzünk majd éhséget.

3. lépés

Ha határozottan az gondoljuk, mindez könnyedén ment, akár heti öt napon is megtehetjük, hogy vegetáriánus étrend szerint étkezzünk.

Mit ehetünk?

A vegetáriánus étkezés, nem csak köretekből, savanyúságokból, rántott sajtból és gombából áll. Nagyon fontos, hogy a zöldségeken és gyümölcsökön kívül, elegendő teljes kiőrlésű gabonát, rizst, kölest, hajdinát, hüvelyeseket és olajos magvakat is fogyasszunk. Ismerkedjünk meg a szójatermékekkel, melyek szintén változatossá teszik a húsmentes napjainkat.

Tipp!

Vásároljunk egyszerű recepteket tartalmazó vegetáriánus szakácskönyvet. Meg fogjuk látni, nem is olyan bonyolult, csak a kezdet nehéz, hogy egy kicsit átalakítsuk étkezési szokásainkat.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.
Fogyj le könnyedén a „6-6-6 sétával” – egyszerű, mégis hatékony módszer
Unod a bonyolult edzésterveket? A TikTok új kedvence, a 6-6-6 séta egyszerű, mégis hatékony módszer, amivel egy óra alatt beindíthatod a zsírégetést és feltöltheted magad energiával.
Csodaszer vagy veszélyes gyógymód? Csak egy szúrás és fogyni fogsz?
Ha bármit teszünk, hiába diétázunk és sportolunk, mégsem tudunk lefogyni, akkor lehet, hogy számunkra megoldást jelenthet a súlycsökkentő injekció.
Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.