A gondosan összeválogatott vegetáriánus étrend nagyon egészséges. Akadnak is jó néhányan, akik szeretnék ezt követni, de mégsem tudnak lemondani a hús ízéről. Pedig erre is van megoldás!

Őrültség vagy zseniális? Kik azok a húsevő vegetáriánusok?

Jó lett volna, de nem sikerült?

Szinte mindannyian ismerünk legalább egy olyan embert, aki vagy vallási szempontból, vagy egészsége megőrzése miatt, de nem eszik húst. Olyanok is akadnak, aki egyszerűen az állatok iránti tiszteletből, vagy környezetvédelmi okokból, vegetáriánusok lesznek. Egyre többet hallani arról, mennyire egészséges lenne, ha rengeteg zöldség és gyümölcs kerülne nap mint nap a tányérunkra, ezért legalább egyszer, de mi is belevágunk, hogy kipróbáljuk a vegetáriánus étkezést. Később aztán azzal az indokkal, hogy mennyire hiányzik a rántott hús vagy a szalámi íze, feladjuk és visszatérünk a hagyományos konyhához. Pedig létezik átmenet, amely talán a legkönnyebb út az egészség felé. 2003-ban az Amerikai Dietetikusok szövetsége megalkotott egy új módszert: a flexitáránus diétát, amelynek ma már szerte a világban egyre több követője akad.

Kik azok a felxitáriánusok?

Ez a diéta a rugalmasságra épül. Vagyis arra ösztönzi azt, aki szeretné kipróbálni, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt egyen, a vegetáriánus étrend legyen étkezésének alapja. De ha mégis nagyritkán megkívánja a húst, annak sem kell, hogy ellenálljon.

Miért egészséges?

Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő. Sokkal kevesebb elhízott embert találunk a vegetáriánusok körében, akik például nem szenvednek koleszterin problémáktól. A szív és érrendszeri betegségek, a rák a köszvény és a cukorbetegség sem fenyegeti őket. Ráadásul a vegetáriánusok általában más életmódot folytatnak, mellőzik a dohányzást, alkoholfogyasztást, sportolnak, figyelmet fordítanak a nyugodt étkezésre, többet tesznek lelki egészségük megóvásáért. Nem véletlen talán, hogy ezek az emberek sokkal hosszabb ideig is élnek.

Hogyan kezdjünk neki?

Őrültség vagy zseniális? Kik azok a húsevő vegetáriánusok?

1 lépés.

Ha szeretnénk ezt a diétát követni, a legjobb, ha hetente kijelölünk egy vagy két napot, amikor nem fogyasztunk húst. Ezekre a napokra tervezzük el jó előre, hogy mit szeretnénk enni. Itt nem az éhezés a cél, pusztán csak az, hogy átalakítsuk egy kicsit a szokásainkat. Egy tányér brokkoli krémleves, és egy sült zöldségekkel és paradicsomszósszal elkészített olasz tészta, ugyan olyan jól tud esni, mintha húslevest ettünk volna, és egy tányér pörköltet. Ha pedig szeretnénk ezeken a napokon nassolni, válasszunk friss vagy szárított gyümölcsöket, esetleg egy marék dió vagy mandulát.

2. lépés

Ha az első lépés hetekig, hónapokig nem jelentett gondot, tovább változtathatunk életmódunkon. Ezúttal jelöljünk ki már három-négy húsmentes napot egy héten. A legjobb, ha bevezetjük a napi három fő, és két kisebb étkezést. Ez olyan rendszerességet fog biztosítani a számunkra, hogy soha nem érzünk majd éhséget.

3. lépés

Ha határozottan az gondoljuk, mindez könnyedén ment, akár heti öt napon is megtehetjük, hogy vegetáriánus étrend szerint étkezzünk.

Mit ehetünk?

A vegetáriánus étkezés, nem csak köretekből, savanyúságokból, rántott sajtból és gombából áll. Nagyon fontos, hogy a zöldségeken és gyümölcsökön kívül, elegendő teljes kiőrlésű gabonát, rizst, kölest, hajdinát, hüvelyeseket és olajos magvakat is fogyasszunk. Ismerkedjünk meg a szójatermékekkel, melyek szintén változatossá teszik a húsmentes napjainkat.

Tipp!

Vásároljunk egyszerű recepteket tartalmazó vegetáriánus szakácskönyvet. Meg fogjuk látni, nem is olyan bonyolult, csak a kezdet nehéz, hogy egy kicsit átalakítsuk étkezési szokásainkat.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink