Sokak számára elképesztő kihívás az evést kordában tartani. Ideig-óráig sikerül is, aztán egy rosszabb pillanatban az evésroham borít mindent. Nincs semmi akaratereje, ítéli el a környezete. A képlet egyáltalán nem ilyen egyszerű... Vajon mi kell ahhoz, hogy kontrollálni tudjuk a túlevést?

Evésrohamok gyötrik? Így tudja kontrollálni a túlevést

A túlevés problémájával küzdőknél általában van néhány ételcsoport, amely kiváltja a fékezhetetlenséget. Ez lehet kenyérféle, sós ropogtatnivaló, pogácsa. Egy másik nagy csoport az édességfüggők, akik a csokit, fagyit, csokikrémet, süteményeket nem tudják mértékkel fogyasztani. Luxemburgi kutatók szerint vannak emberek, akiknek ösztönös hajlamuk van a sóvárgásra. Ha meg a családban is azt látták, hogy minden az evés körül forog, akkor olyan programot kaptak, amelyet nem könnyű törölni.

„Miért nincs önfegyelmem?”

Lehet, hogy van, más területeken. Például a munkában mindig pontos, készséges, szorgalmas, maximalista, de ez olyan feszültséget okoz, hogy csak az evéssel tudja kompenzálni, ez vezet a túlevés problémájához. Sokak számára a párkapcsolati alkalmazkodás, és ne lepődjünk meg, de az anyaság is olyan terhet jelent, aminek a szorongásait evéssel tudják csak oldani. Mert ez a legegyszerűbb, leggyorsabb, ezt látták, ez vésődött be gyerekként. Vannak, akik soha nem adják meg a módját az evésnek, rohanva fogyasztják az ételeket, egy óra múlva arra sem emlékeznek, hogy mit ettek.

Így vesztik el a kontrollt a mennyiség és a minőség felett. Mások hetente egyszer-kétszer lengenek ki, és vannak, akik egyszerűen nem tudnak ellenállni az ételnek, az sem érdekli őket, hogy tönkreteszik önmagukat. Minden gondolatuk az evés körül forog. Ez utóbbi a legsúlyosabb fázis, lelki terápia nélkül minimális a siker esélye. De azért nem reménytelen!

„Hogyan tudom abbahagyni a túlevést?”

Akármilyen idegesítően és korlátozóan hangzik, csak a rendszeresség és a precíz „könyvelés” fogja kihúzni a bajból. Igenis el kell kezdeni étkezési naplót vezetni, őszintén és kőkeményen be kell tartani az adagokra vonatkozó szabályokat. Eleinte lesznek tiltások, de ha megerősödött mentálisan, elérte a vágyott testsúlyt, akkor már nem kell semmiféle ételtípust nullára redukálni, pusztán be kell érni a „ritkán keveset” szabállyal.

 

Kilépni a tagadásból

Az evési szokásainkkal őszintén szembe kell nézni, mindenféle sunnyogás és elnézés nélkül. A túlevés témakörét gyakran elbagatellizálni „Egy süti még nem hizlal!” jelszóval nagy hiba. Csakhogy ha minden étkezés mellé jár valami desszert, az napi 1000 kalóriával is megnöveli a bevitt energiamennyiséget.

Mások meg vannak győződve arról, hogy ők normálisan étkeznek, csak a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt híztak el. Az intellektualizálók elméleteket gyártanak arról, hogy mit miért kell megenniük, mindent elolvasnak a diétázásról, rendkívül jól tájékozottak a tudományos eredményekben, csak nehogy szembe kelljen nézni saját érzelmi problémáikkal.

Teljes tiltás vagy mértékletes fogyasztás?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Szakemberek szerint az ételfüggők számára a korlátozás veszélyes ösvény, mert az egy kocka csoki után a többség képtelen megállni. Az édes ízek további sóvárgást kapcsolnak be, és onnan már nehéz a lejtőn megállni. és ha ettem egy kocka csokit, akkor a mai diétámat úgyis elrontottam, innentől már mindegy, jöhet az egész tábla, egy kis jégkrém meg egy pizza is, ellensúlyként. Szóval a mértékletességhez már nagyon erősnek kell lenni.

Vannak azért cukormentes édességek, ezekkel segíthetünk a szenvedélyünkön, de a gyümölcs ennél is jobb megoldás lenne. Aki tényleg változást akar, annak el kell fogadnia a tiltásokat, mert az egészsége és az élete múlik ezen. A fehér lisztről és a cukros ételekről le kell mondani ahhoz, hogy végre kiszabaduljunk a hízás fogságából.

„Hogyan kezdjem el?”

Először is mindent ki kell dobni, ami tilos, még véletlenül se legyen otthon semmi, ami kísértésbe visz. Tervezzük meg a heti étrendet, az első időkben hasznos lehet előfizetnünk egy ételszállítónál legalább ebédre, vagy ha megtehetjük, akkor érdemes egész napra. Könnyebb lesz, nem kell főzni, nem kell az üzletben sóvárogni, a felszabadult időt fordíthatjuk akár testmozgásra is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink