Csak tíz apró tanács, amely megváltoztathatja az életmódját, az egész életét. Olyan egyszerű dolgokról van szó, amelyekre talán nem is nagyon gondol, pedig nagymértékben befolyásolják az egészségét.

10 pici lépés, amivel változtathat az életmódján

1. Sok vizet, de kortyokban!

Sokkal jobb, ha kortyokban fogyasztja el a napi folyadékmennyiséget, mint 2-3 deciliterenként, egyszerre lehúzva. Kortyokban a folyadék átöblögeti, átmossa a szervezetét, míg nagyobb adagban csökkenti az emésztőrendszer működését. A legjobb, ha az étkezések előtt, és fél órával utánuk fogyaszt folyadékot, nem evés közben.

2. Étkezés nyugodtan

Soha ne egyen, amikor ideges, nyűgös vagy éppen egy veszekedés után van a kedvesével. Egyrészt rossz lesz az emésztése, másrészt – ha hajlamos a stresszes evésre – sokkal többet fog fogyasztani, mint amennyit normális esetben. Várja meg, amíg lenyugszanak a kedélyek, és csak utána üljön le enni. Jobb lesz az emésztése, és nem fenyegeti a túlevés veszélye.

3. Változatos táplálkozás

Mindenkinek megvannak a jól bevált, kedvenc élelmiszerei, de itt is érvényes a mondás: jóból is megárt a sok. Ha túl sűrűn fogyasztjuk ugyanazt az ételt, az ételintoleranciához, allergiához vagy ételérzékenységhez vezethet. Ugyanabból az ételből ne fogyasszunk mindennap, legfeljebb négynaponta kerüljön az asztalra.

4. A szervezet sosem hazudik!

Ha valamit nagyon megkívánunk, ízt, illatot, bármit, csak rajta, fogyasszuk, élvezzük bátran! Előfordulhat, hogy azért vagyunk annyira kívánósak, mert a szervezetünknek szüksége van egy adott tápanyagra, amely a kívánt ételben megtalálható. Nem feltétlenül csokitortára vagy kekszre gondolunk, inkább fűszerekre, zöldségekre. Nyitott szemmel és lélekkel bolyongjunk az áruházak zöldség-gyümölcs részlegén!

5. A legfontosabb étkezés: a reggeli

A gyomor energiaszintje reggel a legmagasabb, emésztőnedveink ilyenkor a legaktívabbak. Reggeli nélkül a gyomor teljesítőképessége folyamatosan romlik, így reggel egyen valami egészségeset és táplálót. Müzli, zabpehely, friss gyümölcs a legideálisabb.

6. Méregtelenítsen!

Egyen minél több káposztát, brokkolit, kelbimbót és karfiolt. Ezek az úgynevezett keresztes virágú zöldségek segítik a szervezet méregtelenítését.

7. Aludjon!

A máj és az epehólyag éjjel 11 és hajnali 2 között dolgozik, vagyis ekkor méregtelenít. Feküdjünk le 11 óra előtt, hogy segítsük ezt a természetes folyamatot. Ha időben ágyba bújunk, szervezetünk nem válik nehézkessé és túlterheltté.

8. Radírozzon!

Méghozzá hetente egyszer, tetőtől talpig, száraz kefével. Ez nem csak a bőrnek, hanem a szervezetnek is jót tesz, ugyanis serkenti a nyirokáramlást.

9. Enzimbomba

Kevesen tudják, hogy az enzimek azért fontosak, mert ezek a tápanyag-felszívódás legfontosabb elemei. A magvak – akár olajosak, akár nem – tele vannak enzimekkel, ezért akár napi rendszerességgel fogyasszunk natúrmagvakat. Így nehezebben rakódnak le a beleken káros anyagok.

10. Hideg, meleg? Langyos!

Az ételek hőmérséklete jobban befolyásolja a szervezet működését, mint gondolnánk. A túl meleg ételek roncsolják a nyálkahártyát, a gyomorfalat, és az ízlelőbimbóknak sem tesznek jót. A túl hideg italok pedig egyszerűen gyengítik a szervezetet. A legideálisabb a szobahőmérsékleten fogyasztott étel és ital.

BMI-től a célpulzusig – 5 számítási módszer életmódváltáshoz

Az egészséges életmód titkai

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink