A brokkoli az egyik legerősebb rákmegelőző hatóanyagot tartalmazza, ezért mindenkinek előnyös a rendszeres fogyasztása, azoknak különösen ajánlott, akiknek a családjában előfordult ilyen megbetegedés. A zabpelyhes brokkolifasírt receptjében a két fő hozzávaló mellett olyan tápláló és egészséges alapanyagok kapnak még helyet, mint a sárgarépa vagy a zabkorpa.
Zabpelyhes brokkolifasírt
Hozzávalók (12 db fasírthoz):
500 g brokkoli
½ db sárgarépa
½ fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás (közepes, M-es méretű)
40 g gluténmentes zabkorpa
100 g gluténmentes zabpehely
só
őrölt fekete bors
Elkészítése:
1. A brokkolit mossuk meg és szedjük rózsáira. Kevés hideg, sós vízben tegyük fel párolódni, majd pároljuk 10-15 percig.
2. Közben a vöröshagymát aprítsuk fel, a sárgarépát kockázzuk fel. Amikor félig megpuhult a brokkoli, adjuk hozzá a kockákra vágott sárgarépát, és azt is pároljuk puhára fedő alatt. Ez újabb 10-15 perc.
3. Amikor a zöldségek megpárolódtak, botmixerrel turmixoljuk darabosra, aztán keverjük hozzá a zabpelyhet, a zabkorpát, a tojást és a fokhagymát. Alaposan dolgozzuk össze, hogy formázható masszát kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal, majd ismét jól dolgozzuk át.
4. A zabpelyhes brokkolifasírt masszájából formázzunk korongokat, majd tegyük azokat szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük. Előmelegített, 220 fokos sütőben süssük meg.
DF-tipp:
- Köretként vagy főételként joghurttal, salátával is fogyasztható.
- Ízlés szerint zöld fűszerekkel (például petrezselyemzöld) továbbízesítheted!
- A receptet brokkoli helyett/mellett kipróbálhatod akár cukkinivel, karfiollal.
EZ IS ÉRDEKELHET: