3 aranyszabály, mielőtt használni kezdené a fűszereket a zsírégetésben:
- A fűszereket használja frissen, mert így azok már a nyállal keveredve elkezdik kifejteni a hatásukat. A szárított, vagy kapszula formájában elfogyasztott fűszerek, megterhelik a gyomrot, mert csak ott kezdenek kioldódni, így akár irritációt is okozhatnak. Ráadásul a friss, kezeletlen fűszerek hatása erősebb.
- Ha valamilyen állandó gyógyszert szed, mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt megkezdené egy fűszer használatát. Gyakran ugyanis a kettő, kölcsönhatásba léphet egymással!
- A fűszerezésnél ügyeljen a mértékekre! Kövesse a kevesebb több elvét, ne akarjon hat fajta zöldfűszert rászórni egyetlen fogásra.
Tojások és húsok barátja a rozmaring, aminek használatával a só fogyasztását is csökkenthetjük. A rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, így könnyíti meg az emésztést. Emellett jó hatással van az epére, a májra és a fellépő hasi görcsökre. Illóolajként remek izomlazító lehet, egy-egy megterhelő edzés után!
A fahéjat imádjuk a karácsonnyal párosítani, pedig nemcsak a téli hónapokban lehet sláger ez a fűszer! Ennek az ereje segít szabályozni a vércukorszintet, sokak diétájában lehet igazi segítség! Gyorsítja az anyagcserét, mérsékli a koleszterinszintet. Mivel felpezsdíti a vérkeringést és segít a méregtelenítésben, érdemes akár házi készítésű narancsbőr pakolást is készíteni belőle. Por formájában, a túlzott fogyasztása nem javasolt, mivel allergiás reakciót válthat ki.
A kurkumától nemcsak szép sárga lesz az étel, de a szervezetünk is meghálálja, ha ezt fogyasztjuk. A kurkuma remek, ha emésztési gondok kínozzák az embert. Elősegíti a méreganyagok kiürülést a szervezetből, valamint a zsíros ételek lebontását, támogatva ezzel az epe munkáját. Csökkentheti a diabétesz kialakulásának kockázatát. Számos étrend kiegészítőben megtalálható, de az is remek, ha fűszerként használjuk az ételeinkben, akár csirkéhez, akár rizshez kiváló!