Oldal kiválasztása
Felszaladtak a kilók, abbahagytuk a mozgást és szeretnénk újrakezdeni? Attól tartunk, hogy a vékony, izmos férfiak és nők kinéznek a teremből, sőt már a recepciós is gyanús pillantást vet ránk? Az első és legfontosabb szabály, hogy egy pillanatig se törődjünk másokkal!

Az edzés újrakezdésének alapszabályai: így győzzük le a félelmeinket!

Ha egy héten három alkalommal sportolunk, akkor a heti 168 órából pontosan 3 órát fordítottunk arra, hogy megőrizzük az egészségünket és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Sok? Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, ahogyan azt is, hogy az újrakezdéshez először meg kell teremtenünk a teret és az időt.

Fogyni és sportolni szeretnénk, ezért ezt tartsuk szem előtt, persze jól jön egy-két biztató szó és egy olyan hely is, ahol „biztonságban” érezzük magunkat. Térképezzük fel a számunkra szimpatikus termeket, kérdezzünk, beszéljünk az edzőkkel, próbáljunk ki többféle óratípust, figyeljük meg magunkat, hogy egyedül vagy csoportban érezzük jobban magunkat.

Sose szégyelljünk segítséget kérni és az aktuális testalkatunk miatt se szégyenkezzünk. Mi már megtettük az első lépést, amit minden igazi sportember értékelni fog. Akár csoportos edzést, akár személyi edzést választunk, mindig edzőt válasszunk! Figyeljük meg, hogyan viselkedik, mennyire hívja fel a figyelmünket a gyakorlatok helyes elvégzésére, segít-e, és végül, de nem utolsósorban mennyire motivál minket a személyisége?

Gondoljuk át a hetünket, vegyük elő a határidőnaplónkat és nézzük meg, hogy hol van olyan plusz idő, amit a mozgásra tudunk szánni. A pénztárcánkat is nézzük meg, és számoljuk ki, hogy havonta mennyi pénzt tudunk átcsoportosítani a választott sportágra. Érdemes tempós sétával kezdeni az életmód-változásunkat, majd a séta helyére beilleszteni az edzést. Jó választás lehet a tánc, az aerobik, a jóga, az úszás vagy a futás. Nem árt megfontolni azt is, hogy kerékpárral járjunk munkába – ezzel nem csak magunknak teszünk jót, hanem a környezetünknek is.

7 SZUPER GYÓGYNÖVÉNY EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁKRA

TIPPEK, TRÜKKÖK:

Kezdetben még nem érdemes bérletet váltani az edzőterembe, mivel fontos a fokozatosság és ha évekig nem mozogtunk semmit, akkor ne akarjunk most rögtön minden nap edzeni.

 • Hívjuk el egy barátunkat az első néhány alkalommal, ha bizonytalannak érezzük magunkat!
 • Nem tudjuk használni a gépeket? Bátran kérdezzük meg a terem-vagy személyi edzőt!
 • Igen, lesz, aki nem köszön, nem izzad és 315 tükrös szelfit készít magáról. Ne őket vizslassuk!
 • Barátkozzunk meg a tükörrel és azzal is, amit látunk benne! Otthon érdemes meztelenül is szembenéznünk önmagunkkal.
 • Mindig annyi edzést tűzzünk ki magunknak, amit meg tudunk valósítani!
 • A mozgás mellett, foglalkozzunk azzal is, hogy mit és mikor eszünk, menjünk el orvoshoz és kérjünk kivizsgálást, illetve, ha szükséges, akkor beutalókat más szakorvosokhoz.

LEGJOBB MOZGÁSFORMÁK

A tánc felszabadít és gyógyít
Tánc során kalóriát égetünk, boldogsághormont termelünk, önbizalmat növelünk és szórakozunk. Ám néhány hétig biztosan zavarni fog minket a tükör, azonban lassan megbarátkozunk a testünkkel és a mozgásunkkal, amit hétről-hétre láthatunk, ahogy fejlődik. Flamenco, salsa, rumba, hip-hop, néptánc vagy jazz tánc? Mindegy milyen stílust választunk, a lényeg, hogy fokozatosan növeljük az intenzitást!

10 ÉRVVEL GYŐZÜNK MEG ARRÓL, HOGY MIÉRT JÓ A RENDSZERES MOZGÁS >>>

Örök sláger és megunhatatlan: az aerobik
Számtalan formája és stílusa létezik, így biztosan megtaláljuk azt az órát, ahol jól fogjuk magunkat érezni. Figyeljünk, hogy olyan edzőhöz ne járjunk, akinél a zene tempója meghaladja a 135 BMP-et, kivéve a spinninget. Olyan helyre se járjunk, ahol nem figyelmeztetnek arra, hogyan végezzük helyesen a gyakorlatokat, hogyan használjuk helyesen az eszközöket.

A jóga életstílus és önismereti út
Az Indiából származó vallási szertartás mára meghódította az egész világot, hiszen a testgyakorlatokon kívül légzőgyakorlatokat, meditációt és relaxációt tartalmaz. Egyszerre nyújtjuk és erősítjük vele a testünket és még az agyunkra is pozitív hatással van. Mindenki kortól és testsúlytól függetlenül elkezdheti, mivel mindig vannak könnyített és nehezített pózok.

EZEKTŐL AZ ANTIOXIDÁNSOKTÓL MARADUNK EGÉSZSÉGESEK >>>

Az úszás: a jolly joker
Az úszás megóvja az ízületeinket, javítja a szív-és keringési rendszerünket, erősíti az immunrendszerünket, a légzőrendszerünket, jó hatással van az idegrendszerünkre és bármilyen mozgáshoz tökéletes kiegészítés. 1 óra alatt kb. 500-800 kalóriát égethetünk el vele. Ha régen úsztunk vagy egyáltalán nem merünk mély vízben menni, akkor hasznos lehet részt venni egyéni vagy csoportos úszásedzésen, mivel itt is fontos a helyes testtartás és légzés.

ÍGY GYŐZZÜK LE A FÉLELMEINKET!

Ne várjuk a csodára, mivel a csoda bennünk van! Minden egyes alkalom után könnyebb lesz és jobban fogjuk magunkat érezni, persze ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek nehéz pillanataink, de ilyenkor csakis a kitűzött célra gondoljunk. Érdemes elképzelni, mi lehet a legrosszabb, ami ilyenkor történhet velünk:

NEM MEGY AZ ALVÁS? 7 GYÓGYTEA, HOGY NYUGODT LEGYEN AZ ÉJSZAKA

 • Csúnyán néz ránk a recepciós vagy egy edzőtársunk? – neki is lehet rossz napja.
 • Nem tudjuk megcsinálni a gyakorlatokat? – semmi gond, pár hét múlva már menni fognak.
 • Nem tudjuk követni a koreográfiát? – attól, hogy valami nem megy elsőre, nem jelenti azt, hogy fel kellene adnunk.
 • Ha lustának érezzük magunkat, akkor keressünk egy edzőpartnert! – kevésbé fogjuk lemondani az alkalmakat.
 • Végül ne feledjük: tilos feladni!

Hozzászólások

Itt egy szuper lehetőség, ha hiányoznak a tavaszi versenyek!
A Maradj Otthon Jótékonysági versenysorozat keretében az otthonában is megmérettetheti magát – természetesen online. Futásra, bringázásra fel!
Receptajánló: vegán gyümölcsös desszert
Ez az áfonyás-citromos muffin annak is szuper választás, aki nem vegán. Egyszerűen csak azért, mert egy nagyon finom édességről van szó!
Segítség, nem megy a fogyókúra! Mit rontok el?
Hiába próbálkozik, nem mozdul a mérleg nyelve? Úgy érzi, mindent megtesz, de mégsem sikerül fogynia? A súlygyarapodás hátterében néha olyan okok állnak, amelyekre nem is gondolna...
Nem minden élelmiszer egészséges, amit annak gondolunk!
A mentális és fizikai jóléthez nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. De honnan tudható, hogy egy élelmiszer egészséges vagy egészségtelen? A dietetikus segít, hogy mi alapján döntsön vásárláskor.
A négy fal között: 3 tipp a tudatos és kreatív sportoláshoz
Az edzőteremről és a tavaszi sporteseményekről most le kell mondanunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy a mozgást is hanyagolnunk kellene. Sőt! Sportoljunk otthon, legyünk kreatívak!
Már Barbie baba is meditál és jógázik
A világ egyik leghíresebb játékszerének gyártója a testi-lelki feltöltődés fontosságára szeretné felhívni a gyerekek figyelmét a legfrissebb kollekcióval.
Erősség vagy gyengeség?
Miben mutatkozik meg és mivel mérhető egy ember lelki ereje? Ki az erős és ki a gyenge? Tény vagy képzelet az egész? Miben mutatkozik meg a gyengeség? És miben az erősség? Dicsőség az egyik, szánalom a másik? Szendrei Ildikó írása.
Futás: 5 km-es edzésterv kezdőknek
Szeretne belevágni a futásba? A jelszó: fokozatosság! Az alábbi edzésprogram lépésről lépésre, hétről hétre segít eljutni a bűvös 5 kilométerig.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.