A tavasz már szinte megérkezett, hosszú órákon át élvezhetjük a napsütést.

Ezekkel a legnépszerűbb szabadtéri edzésformákkal várjuk a tavaszt

Ezzel arányosan nő a lelkesedésünk, a teljesítőképességünk és a mozgásigényünk. A tavasz első napsugarai és a természet ébredése pozitív hatással van a lelkünkre, több figyelmet fordítunk az egészséges táplálkozásra és arra, hogy szervezetünket a legjobb formába hozzuk. Ebben az időszakban érdemes kihasználni az extra pozitív energiát és mind testben mind lélekben megújulni. Lássuk, hogyan!

Készíts tervet!

Mindenekelőtt készítsd el életvitelednek megfelelő edzéstervet, válaszd ki a számodra érdekes vagy szórakoztató edzésformát. Minél összetettebb edzéstervet készítesz, annál izgalmasabban és tudatosabban fog telni a cél elérésének időszaka. Bővítsd ki az edzésterved további oszlopokkal és sorokkal, amely tartalmazza az étrended és kiterjed az alvásra is.

A terv segít követni a célod elérésének folyamatát és támogat abban, hogy megőrizd a motivációdat. Ezáltal növekedni fog a teljesítményed és a rendszeresség fenntartásával a sport az életed részévé fog válni.

Edzés a szabadban

Amikor az edzésterved készíted, ne korlátozódj az edzőtermi, beltéri mozgásformákra. A szabadtéri edzés ugyanis számos egyéb pozitív hatással bír: a napfény hatására nem csak több D-vitamin, de hangulatjavító boldogsághormon is termelődik. Na de milyen edzések közül választhatsz? Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat!

Kerékpározás

Napjainkban reneszánszát éli a biciklizés, hiszen lássuk be, a biciklis infrastruktúra az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül. Nemcsak a városi infrastruktúrában történt fejlődés, hanem a kerékpárok piacán is. A minőség mellett az esztétikai megjelenés, kényelem és innováció is fontos szerepet kapott a tervezés során. Egyre népszerűbbek az elektromos biciklik, amelyek számos előnnyel rendelkeznek.

Az e-bike, azaz az elektromos kerékpár már nemcsak városi terekben használható, hanem túrázáshoz is. A kevés szabadidővel rendelkezők számára ideális választás munkába járáshoz vagy hosszabb útvonalakhoz. Multifunkcionális jellege miatt képes pótolni egy robogót vagy motort, a kényelmetlen tömegközlekedési eszközöket vagy a dugóban várakozó autókat.

Miért lehet érdemes beruháznod egy e-bikera?

  • Az e-bike használata során, klasszikus elődjéhez viszonyítva, nem kell tartanod az emelkedők okozta kifulladástól, ugyanakkor rendszeres használat esetén mégis fitten tart.
  • A kerékpár kiváló lehetőséget nyújt kirándulásokra, természeti túrákra.
  • Az elektromos biciklivel olyan kevésbé ismert látnivalókat is felfedezhetsz, amelyeket klasszikus kerékpárral csak nehezen lehetne elérni.

Bár az e-bike hosszú távon költségmegtérülést ígér, viszont az egyszeri nagyobb befektetést sokan nem engedhetik meg maguknak. Erre jelenthetnek megoldást a szabad felhasználású hitelek, amelyek segítséget nyújtanak az egyszeri jelentős kiadások finanszírozásában.

Szabadtéri futás

Az egyik legnépszerűbb edzésforma a futás. Óriási előnye a futópadokkal ellentétben, hogy a természetben tényleges haladást érsz el, nem a talaj mozog alattad, hanem te szaladsz az előrehaladás útján. A legideálisabb a természetben futni, a kanyarok, a lejtők és az emelkedők, a napsütéssel járó feltöltődés és a változatosság, mind a terepfutás és a feltöltődés része. További előnye, hogy csak egy jó minőségű futócipőre van szükséged.

Leld kedved benne hosszútávon, szervezz tematikus futásokat a Margitszigeti körön túl, Kolodko Mihány miniatűr szobrait érintve vagy lankás vidékeken, dombokon, mint a Normafa és Erzsébet kilátó.

Szabadtéri fitneszpark

Az elmúlt években rendkívül sok fitneszpark épült, nemcsak a fővárosban, hanem jó néhány vidéki településen is. Ezek fontossága a járvány ideje alatt felértékelődött, a megnövekedett igény kiszolgálására ma már bárhol költségmentesen használhatóak. Az edzőtermekkel szemben a kültéri kondiparkok mindig nyitva állnak a mozgás szerelmesei előtt, ráadásul a friss levegőn végzett edzés sokkal felszabadítóbb érzés.

A parkokban rendelkezésre álló eszközök számos gyakorlat végzésére adnak lehetőséget, amellyel akár folytathatsz egy testrészre fókuszáló edzést vagy kombinált edzést is. A szabadtéren végezhető gyakorlatok mennyisége növelhető különböző eszközökkel, mint az ugrókötél, bokasúly és más típusú súlyok, szalagok.

Jóga a szabadban

Akár a szervezett csoportos, akár az egyéni jógázás jótékony hatással lehet a szervezetre és fizikumra. A jóga ugyanis nemcsak relaxációs technika, hanem súlycsökkentő hatása is van, javítja a vérkeringést, növeli a rugalmasságot és izmokat.

Ezt a mozgásformát is érdemes szabadban űznöd, hiszen a jóga élményét fokozza a napsütés, a zöld fű és a természet hangjai. A természetben végzett jóga gyakorlatoknak jelentős mentális frissítő hatásuk van és magasabb feltöltődést nyújtanak. Csak egy jógamatracra van szükséged és szinte bárhol gyakorolhatsz: a parkban, a kertben vagy nyaralások alkalmával.

Figyelj a tested jelzéseire!

Kezdő sportolóknak rendkívül fontos, hogy figyeljenek a testük jelzéseire, megismerjék a határaikat és ne okozzanak maguknak fájdalmat. A testmozgásnál nem a kellemetlenség vagy kifulladás jelenti a hatékonyságot! Találd meg a számodra ideális testmozgást, érezd jól magad, miközben egészségtudatosan élsz. Próbálj ki többféle mozgástípust, hogy rátalálj kedvencedre, vagy kombináld ezeket, ha téged is a változatosság lelkesít.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink