Az ellenállhatatlan, szexis mosoly alapja az egészséges fogsor. Mindennapi ápolással, megfelelő szájhigiénével, rendszeres fogászati szűrésekkel megelőzhetők a komolyabb fogászati problémák.

10+ tipp, hogy egészségesek maradjanak a fogai

Mindennapi fog- és szájápolás

A szájban lévő baktériumok szájhigiénia hiányában foglepedék-képződéshez vezetnek, amely aztán fogszuvasodást, rossz leheletet és az íny megbetegedéseit okozhatja. Ezért fontos legalább naponta kétszer fogat mosni, fogselyemmel megtisztítani a fogak közét és speciális tisztító lapáttal a nyelvet is.

Milyen fogkefét válasszon? A kínálat zavarba ejtő és tulajdonképpen a forgalomban lévő fogkefék mindegyike megfelelő. A legjobb, ha megkérdezi fogorvosát, ő melyik márkát ajánlja. A lényeg, hogy kis fejű fogkefét válasszon, amellyel a szájüreg nehezen hozzáférhető helyeit is eléri, és a sörték közepesen puhák legyenek, amely masszíroz, de nem sérti fel az ínyét.

Az elektromos fogkefék hatékonyabban távolítják el a lepedéket, érdemes beruházni akár egy komolyabb készülékre is.

Akármelyik megoldást választja is, ne feledje: fogkeféjét, illetve az elektromos fogkefe fejét kéthavonta cserélje le.

 

Foglepedék és fogkő

A lepedék a fogak felületén folyamatosan képződő puha réteg, amelyben több millió baktérium él. Ezek között vannak káros és jó baktériumok is: az előbbiek elszaporodása okozza a fogszuvasodást és a parodontózist, az utóbbiak erősítik az immunrendszert és védik a nyálkahártyát.

Ha nem tisztítjuk megfelelően a fogakat, a köztük lévő résekben ételmaradékok rakódnak le, amelyek remek táptalajt nyújtanak a baktériumoknak. A lepedék nem más, mint az ételmaradékok, a mikrobák és az azok által kiválasztott anyagok összessége. Ha ez a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad, fogkővé alakul.

 

Hogyan előzhető meg a fogkő kialakulása?

  • Rendszeresen – lehetőleg minden étkezés után – mosson fogat!
  • Tisztítsa meg a nyelvét is a lerakódásoktól!
  • Használjon fogselymet és fluoridtartalmú fogkrémet!
  • Fogkeféjét havonta cserélje.
  • Kerülje a cukros ételek és italok fogyasztását.

Lyukas fog

A foglepedékben lévő baktériumok az ételmaradékban lévő cukrot savvá alakítják, amely oldja a fogzománcban található ásványi sókat. A fogzománc sérül, a fogakon fehér foltok keletkeznek. Ilyenkor még megvédheti foga épségét fluoridtartalmú fogkrémmel. Ha azonban a savak nagyobb felületet sértenek a fogzománcon, a zománc beomlik, és a fog kilyukad.

A fogszuvasodás önmagában nem fáj, csak később, ha a fog begyullad, akkor jelentkezik fájdalom. Ekkor a gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmat, de a probléma nem oldódik meg. A lehető legrövidebb időn belül keresse fel fogorvosát, mert az egyetlen hatékony kezelés ilyenkor a fog kitisztítása és betömése.

 

A lyukas fog figyelmeztető jelei

Nem tudja az ételmaradékot eltávolítani a fogai közül.

A fog érzékennyé válik hidegre és melegre.

A fog begyullad és fájdalmas lesz.

 

Fájdalmas ínygyulladás

A lepedékben található baktériumok a fogat körülölelő ínyt irritáló méreganyagokat szabadíthatnak fel. Ebben az esetben az íny vörös lesz, duzzad, esetleg vérzékeny. A fogíny visszahúzódik, a fognyak szabaddá válik és legrosszabb esetben a fogak akár ki is hullhatnak.

Megfelelő szájápolással viszonylag régen fennálló fogínygyulladás is jól kezelhető. Ehhez elengedhetetlen az alapos tisztítás, speciális fogkrémek, szájöblítők használata.

Az ínygyulladás tünetei:

  • Fogmosáskor jelentkező érzékenység, vérzés.
  • Vörös, duzzadt íny.
  • Kellemetlen szagú lehelet.

Kellemetlen szájszag

A lepedék, a fogszuvasodás és az ínybetegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot. Lássuk, mit tehet ellene!

Tisztítsa a nyelvét is rendszeresen

A nyelv húsos felülete elsődleges táptalaja a káros baktériumoknak, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni a tisztításáról. Speciális nyelvtisztító lapátkával vagy a fogkeféje hátuljával, esetleg egy puha sörtéjű fogkefével tisztítsa meg a nyelvét naponta egyszer úgy, hogy hátulról előre „kaparja” a váladékot.

Csak cukormentes rágót válasszon

A mentolos ízű cukormentes rágók segítenek elfedni a kellemetlen szájszagot – bár magát az okot nem szüntetik meg. A cukros rágók ellenben növelik a problémát: a szájban ugyanis a cukor erjedni kezd, ami valóban kellemetlen szagokkal jár.

 

Ne hagyja kiszáradni a száját

  • A nyál létfontosságú enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek elpusztítani a káros baktériumokat, így a szájszárazság is hozzájárul a kellemetlen szájszag kialakulásához. A nyálmirigyek működésére ösztönzőleg hat, ha kellő mennyiségű folyadékot fogyaszt. Igyon meg naponta nyolc pohár vizet. Ha ennek ellenére száraz a szája, gondolja végig:
  • Szed ön valamilyen gyógyszert? Bizonyos gyógyszereknek – antidepresszánsoknak, allergia elleni készítményeknek, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszereknek – szájszárazság a mellékhatásuk. Ilyenkor célszerű olyan szájvizet és fogkrémet használni, amelyek „helyettesítik” a hiányzó nyálat.
  • Reggel rendkívül száraznak érzi a száját? Ez annak a jele, hogy nyitott szájjal aludt valamilyen probléma – alvási apnoe, esetleg arcüreggyulladás – miatt.

Figyeljen az étrendjére

Az alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú étrend is okozhat rossz leheletet. A test ilyenkor a szervezet zsírtartalékaiból fedezi a hiányzó szénhidrátot. A zsír égetésekor ketonok halmozódnak fel a szervezetben, és ez bűzös leheletet eredményezhet. Mivel ez anyagcsere-probléma és a gyomorral van összefüggésben, nem a szájüreggel, nem tehet mást, mint hogy módosítja a diétát.

 

Teázzon rendszeresen

A tea nemcsak a lelket nyugtatja, hanem segíthet a szájszag elűzésében is. A fekete és a zöld teában található polifenolok megakadályozzák a rossz leheletet okozó baktériumok elszaporodását.

 

Használjon természetes szájfertőtlenítőt

A kardamom, az indiai konyha kedvelt édes egzotikus fűszere cineoltartalma révén erős fertőtlenítő, elpusztítja a baktériumokat és enyhíti a rossz leheletet. Jó hatású az édeskömény-, a kapor- vagy az ánizsmag is.

Étkezés után rágcsáljon el pár szál petrezselymet. Gazdag klorofillban, amely kitűnő baktériumölő és így közömbösíti a rossz szájszagot. A szegfűszeg és a fahéj rágcsálása is eredményre vezet, ezek is fertőtlenítő, antibakteriális hatású fűszerek.

 

Reklámba illő fogsorok

Az egyébként teljesen egészséges fogsor is okozhat esztétikai problémákat, ha sárgás színű. Ma már nem feltétlenül kell fogorvoshoz fordulni, ha fehéríttetni szeretné a fogsorát. A drogériákban, gyógyszertárakban sokféle fogfehérítő por és krém közül választhat. Mielőtt elkezdené bármelyiket is használni, kérje ki fogorvosa tanácsát. Az ilyen készítmények ugyanis bizonyos ásványokat kioldhatnak a fogból, gyengítve a fogzománcot.

A fogékszer egyre divatosabb, de ez tényleg csak olyanoknak ajánlott, akiknek gyönyörű, hófehér fogsoruk van. A fogra nem ártalmas, fúrás nélkül helyezik fel és eltávolítása után sem marad nyom.

 

A leggyakoribb „fogas” tévhitek

Étkezés után azonnal mossunk fogat – A legjobb, ha az étkezés befejezése után fél órával mos fogat, ekkorra áll helyre nagyjából a száj természetes kémhatása. Az ételek hatására ugyanis enyhén savas közeg alakul ki a szájban, és a fogzománc érzékenyebbé válik. A fogkefétől a zománc sérül, vékonyodik.

A legjobb a kemény fogkefe – A kemény sörtéjű fogkefe különösen a fogínynek árt. A folyamatos dörzsölés hatására ugyanis a fogíny visszahúzódik, és a fogínysorvadáshoz hasonló panaszok alakulhatnak ki.

Rágógumival helyettesíthető a fogmosás – A rágózás segíti a nyálképződést, ezáltal a fogak természetes ásványi anyagok formájában védőanyagokat kapnak, amelyek erősíti a fogzománcot. De ez a fogak tisztítását nem pótolja.

A rossz fogak örökletesek – A fogszuvasodás elleni védekezőképesség örökölhető, így ha valaki megfelelően ápolja a fogát, segít felülírni a géneket.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink