Néhány perces fogmosás, néha fogselyem használatával kiegészítve – ugye, ismerős? Az alapos szájhigiénia azonban a nyelv tisztítását is magában foglalja. Összegyűjtöttük, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem tisztítod rendszeresen a nyelved.

Ez történik, ha nem tisztítod rendszeresen a nyelved

Kellemetlen szájszag

Sokan úgy vélik, hogy a szájszag oka valamilyen emésztési probléma, ám valójában legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia jele. Ha a fogmosás, fogselyem használata és a szájöblítés mellett a nyelvtisztítás is része a szájápolásnak, nagymértékben javul, esetleg meg is szűnik a probléma. A nyelv ugyanis – felépítéséből adódóan – remek búvóhelye az ételmaradékoknak, melyek között elszaporodhatnak a baktériumok. Ezek anyagcseréje révén kénes bomlástermékek keletkeznek, kellemetlen leheletet okozva.

 

Ízérzékelési zavar

A nyelv elsősorban izomszövetből és kisebb részben mirigyekből felépülő szerv. Felületét szemölcsök borítják, és itt helyezkednek el az ízlelőbimbók is, melyeknek nagyon fontos szerepük van például a táplálkozásban, az ízérzésben. A nyelv ízeket felismerő képessége egyrészt öröklött, másrészt egyes betegségek hatására változhat (daganatok, az emésztőrendszer betegségei, bizonyos autoimmun idegrendszeri betegségek). Ha a nyelvtisztítás hiánya miatt a nyelvet élelmiszerdarabkák, baktériumok, elhalt hámsejtek borítják, ezek gátolhatják az ízlelőbimbók tökéletes működését, átmeneti zavart okozva az ízérzékelésben. Alapos nyelvtisztítás után az ízérzékelés gyorsan helyreáll.

 

Fekete nyelv

Ha a nyelvhát fekete, valószínűleg a nyelv papilláinak (ízlelőszemölcseinek, bimbóinak) jóindulatú burjánzása okozza az elváltozást. Az elszíneződés kialakulhat gyógyszerek mellékhatásaként, erős dohányzás, kávéfogyasztás következményeként. Ez ártalmatlan elváltozás, amely a nyelvtisztítás után szépen eltűnik.

Figyelem! Ha a teljes nyelv lilásfekete, és ehhez az arc lilás elszíneződése is párosul, valószínűleg keringési probléma, tüdőbetegség okozza az ijesztő tünetet. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz!

 

nyelvtisztítás

Fotó: Shutterstock

 

Gombás fertőzés

A fehéres-szürkés lepedék a szájban, a nyelven legtöbbször gombás fertőzés jele. A Candida albicans az egészséges szájüregben is megtalálható, mint ártalmatlan mikroorganizmus. Így, ha a nyelvről vett kaparék gombára pozitív, az még nem jelenti egyértelműen a „gombás száj” diagnózisát. Gombás fertőzésről akkor van szó, ha van valamilyen hajlamosító tényező, amely miatt a candida túlsúlyba kerül. A fertőzés bárkinél kialakulhat, de különösen veszélyeztetettek a gyenge immunrendszerű egyének – újszülöttek, idősek, krónikus betegségben, rosszindulatú daganatban szenvedők. Hajlamosító tényező a kezeletlen cukorbetegség, a tartós antibiotikum-, szteroid- vagy citosztatikumkezelés. A fertőzés gombaellenes gyógyszerek – tabletták, oldatok, ecsetelők – használatával jól gyógyítható, és a rendszeres nyelvtisztítás segítségével az újrafertőződés megakadályozható.

 

Fogágybetegségek

A fogágygyulladást szinte minden esetben a felhalmozódott lepedékben található baktériumok váltják ki. Súlyos esetben akár az ínyszövet is károsodhat, ez pedig a fog megtámasztásának gyengülését eredményezheti. Az íny sok helyen elválik a fog gyökerétől, és ott mély tasakok jönnek létre. Ezek a tasakok sok baktériumot és gyulladt szövetet, fogkövet tartalmaznak, és akár állandó gyulladás is kialakulhat. A krónikus gyulladás okozhat hajhullást, de súlyos, akár életveszélyes betegségek – például stroke, szívkoszorúér-betegség – kialakulásához is vezethet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink