Kár szépíteni a dolgokat: időnként mindannyian követünk el apróbb higiéniai, egészségügyi bakikat. Lustaságból, figyelmetlenségből vagy egyszerűen csak azért, mert nem vagyunk tisztában az apró hibák jelentőségével. Az alábbiakban felhívjuk a figyelmet 8 olyan hibára, amelyet bárki elkövethet, s amelynek a későbbiekben kínos utóhatásai lehetnek.

8 ébresztő higiéniai baki

1. Mindig a legnagyobb méretű tampont használja, mert úgy gondolja, annál tovább benn tartható.

Amiért tilos: A tampon mérete a vérzés erősségéhez alkalmazkodik, nem azt jelzi, meddig tartható használatban. A nagyméretű tamponok a vérzés második-harmadik napján ajánlottak, amikor a legerősebb a szivárgás. Gyengébb vérzés esetén a normál vagy miniméretek ajánlatosak, mert azok rendesen megszívják magukat, és kivételkor nem sértik fel a vaginát.

Cselekedjen helyesen: Legalább minden három órában cseréljen tampont, akár erős, akár gyenge a vérzés. Nagyméretű tampont csak jelentős szivárgás esetén alkalmazzon.

2. Nem törli szárazra a kezét a toalett használatát követő kézmosáskor.

Amiért tilos: A nedves kézen ezerszer több baktérium szaporodik el, mint a száraz kézen. És ezek később az ételre kerülhetnek, akár ételmérgezést is okozhatnak, különféle betegségeket terjeszthetnek.

Cselekedjen helyesen: Ön sem tudja kivárni, amíg a mosdókban felszerelt levegős kézszárítók szárazzá varázsolják a kezét? Használjon papír kéztörlőt, de ha nincs kéznél, megteszi egy papír zsebkendő is. És ha már egy nyilvános mosdóban szárazra törölte a kezét, ne fogdossa a mosdó kilincsét kifelé menet.

3. Állva, vagy menet közben eszik.

Amiért tilos: Ha nincs ideje asztalhoz ülni, hanem futva, szaladva, menet közben, vagy a konyhapult mellett állva tömi magát, kárt okoz az egészségének. Az egyik falat még le sem ért, máris követi a másik, a test mozgásban van, az emésztés felborul. Vagy hányinger, vagy súlyos gyomorégés lehet a következmény. Ráadásul ez a legjobb módja a hízásnak, hiszen a kapkodva elköltött étkezést hajlamos nem besorolni a napi étkezések közé. Ugyanakkor a gyorsételek valóban gyorsan telítenek, de hatásuk rövid ideig tart, így a rohanás utáni első nyugodt pillanatban máris egy másik fogáson jár az esze.

Cselekedjen helyesen: Minden esetben szánjon időt arra, hogy ülve egyen. De ne a tévé előtt vagy az autóban. Ha csak futva tud étkezni, korlátozza egy müzliszeletre vagy egy almára, és egészséges nassokkal próbálja kibírni a rendes étkezésig. A kutatások szerint, akik rohanva étkeznek, naponta 237 kalóriával fogyasztanak többet, mint ülve ebédelő vagy vacsorázó társaik.

rohan, eszik, vezet, hamburger

Fotó: shutterstock

4. Szájvizet használ fogmosás helyett.

Amiért tilos: A szájvizek és a különféle öblögetőfolyadékok nagyszerűen kiegészítik a fogmosást. Olyan területeket is képesek tisztán tartani, ahová a fogkefe már nem jut el. Fertőtlenít, tisztít, és üde leheletet biztosít, de csak a fogmosás után! Senki ne higgye, hogy egy gyors öblögetés helyettesítheti az alapos fogmosást. Ráadásul ezzel a módszerrel nem tisztulnak meg a fogfelületek a baktériumoktól és a lerakódásoktól, a folyadék csak még inkább elterjeszti őket.

Cselekedjen helyesen: Naponta legalább kétszer mosson fogat, reggel és este. Azonban soha ne mossa meg a fogát közvetlenül étkezés után, hiszen az étel oldja, puhítja a fog természetes zománcát, és ezt a hatást egy erőteljes fogmosással még erősítheti is, károsítva a fogfelszínt és a védőréteget. A fogmosások után közvetlenül alkalmazhatja a szájvizet is, a kettő együtt ép, egészséges fogsort biztosít.

5. Nem mossa ki edzés után a ruháit.

Amiért tilos: Sokan nem érzik szükségesnek, hogy minden egyes edzés után kimossák az edzőruháikat, egyszerűen kiteregetik, és megvárják, míg az izzadságtól nedves göncök megszáradnak. Ez talán praktikus, de a higiénikustól igen messze van. Ráadásul az izzadság nem éppen rózsaillatú, s ezen még a szárazság sem változtat. Másrészt egy mosatlanul maradt, átizzadt felületen négyzetcentiméterenként akár 100 000 baktérium is tenyészhet. Ezektől lesznek aztán a bőrpírok, bőrkiütések, sőt, ha az arccal is érintkeznek, nagyon csúnya aknékat okozhatnak.

Cselekedjen helyesen: Minden olyan edzőruha, amelyet intenzív testedzés során visel, és amelybe beleizzad, erőteljesen érintkezik a bőrfelületével. Éppen ezért minden egyes használat után mossa át forró vízben. Ha nem is akarja mosógépbe tenni, legalább áztassa forró vízben, majd öblítse ki.

6. Rágja a körmét.

Amiért tilos: A baktériumok kilencven százaléka a köröm alatt helyezkedik el. Éppen ezért, ha rendszeresen szánkba vesszük az ujjainkat, körmeinket, növeljük a fertőzésveszélyt. Ráadásul a körömrágás miatt a köröm körüli bőrfelület berepedezik, megsérül, a sérülésekben pedig szintén igen jól megélnek a baktériumok. Innen már csak egy lépés, hogy a baktériumok a véráramba kerüljenek.

Cselekedjen helyesen: A köröm alatti baktériumok többsége ártalmatlan ugyan, időnként azonban felbukkanhat egy-egy igazán veszélyes változat is. Ha ez a szájba kerül, még májgyulladást is okozhat! Lehetőleg hordja röviden a körmeit, és rendszeresen mosson kezet. Ha a rövid köröm sem orvosolja a körömrágást, próbálja bekenni a kezét vazelinnal. Ennek igen kellemetlen az íze, és ez talán végleg eltántorítja a körömrágástól.

7. Kontaktlencsében alszik.

Amiért tilos: Ha nem veszi ki éjszakára a kontaktlencséjét, a szeme elveszti azon képességét, hogy elvégezze öntisztító folyamatait. Kevesebb oxigén is jut a szembe, ez pedig növeli a gyulladásveszélyt. A kontaktlencse ráadásul ilyen hosszan viselve rongálja a szem felszínét. A lencsék rengeteg természetes nedvet vonnak el a szemektől, kiszárítják a felszínt.

Cselekedjen helyesen: Ha már lusta kontaktlencsét ápolni, legalább olyan típusok közül válasszon, amelyek éjjel-nappal hordhatóak, és aludni is lehet bennük. Ezek sem túl egészségesek, de speciális kialakításuknak köszönhetően nem roncsolják a szemet. Minden esetben tartson magánál szemcseppet vagy műkönnyet, amely megakadályozza a szem kiszáradását.

8. Más után iszik üvegből, pohárból.

Amiért tilos: „Nincs herpeszem” – szokták mondani azok, akik kínálnak, ön pedig nyugodt lélekkel a szájához emeli a felkínált ásványvizes vagy üdítős palackot. A herpesz azonban csak az egyik probléma, amely ráadásul sokáig akár rejtett is maradhat. Ezenkívül számos fertőzés okozója lehet a mások után használt palack, és ez később igen komoly gasztroenterológiai problémákat okozhat.

Cselekedjen helyesen: Vagy ne igyon mások után, vagy használjon tiszta poharat, a palack száját pedig minden esetben nedves törlőkendővel vagy vizes papír zsebkendővel tisztítsa meg.

Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

Ragyogó mosoly mindenkinek

A legújabb evészavarok

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink