Egy halételt, egy húsos fogást, valamint egy vegetáriánus finomságot mutatunk a Vidék íze magazin konyhájából. Böngészd át a recepteket, és nyűgözd le a családot! A recepteknél feltüntettük az 1 adagra számolt kalóriatartalmat is.
Szezámos harcsával töltött rétes avokádósalsával
Hozzávalók (4 személyre):
400 g harcsafilé
2 db érett avokádó
½ csomag réteslap
1 ek szezámmagolaj
2 gerezd fokhagyma
1 db közepes vöröshagyma
½ db kápiapaprika (vagy piros kaliforniai)
1 fej lila hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
olaj
só
bors
felvert tojás
fekete szezámmag
Elkészítése:
1. A halat vágjuk centis kockákra. Egy serpenyőben hevítsük fel a szezámmagolajat, dobjuk rá a felvágott halat és pirítsuk meg, közben ízesítsük egy gerezd zúzott fokhagymával meg egy pici sóval, borssal. Pár perc múlva adjuk hozzá a közepes kockákra vágott vöröshagymát, 1-2 percig süssük még együtt. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Terítsünk ki egy réteslapot, csepegtessük meg olajjal, arra tegyünk megint egy lapot, majd ismét olajat. A réteslap vastagságától függően 3-4 réteget terítsünk egymásra. Az egyik szélére csíkban halmozzuk rá a hagymás harcsát. Tekerjük fel, mint a bejglit. Rakjuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, szórjuk meg fekete szezámmaggal. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük szép pirosra.
3. Állítsuk össze a salsát: az avokádó húsát, a kápiapaprikát és a lila hagymát vágjuk nagyon apróra. Jól forgassuk össze, fűszerezzük egy gerezd reszelt fokhagymával és a felaprított petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
4. Tálalásnál minden tányérra tegyünk egy-egy vastagabb szelet rétest, mellé kanalazzunk a salsából.
Elkészítési idő: kb. 70 perc
Kalóriatartalom/adag: kb. 520 kcal
Diós morzsában sült kacsacomb
Hozzávalók (4 személyre):
4 db kacsacomb
1 nagy marék dió
pár szem borókabogyó
só
bors
Elkészítése:
1. Törjük durvára a borókabogyót. A kacsacombokat dörzsöljük be sóval, borssal meg a tört borókabogyóval.
2. Fektessük egy tepsibe, és 150 fokos sütőben süssük 2 órán át. Ha túl sok zsírt eresztene magából, akkor öntsük le alóla.
3. Szórjuk a kacsacombokra a durvára vágott diót, és pár perc alatt magasabb hőmérsékleten pirítsuk össze.
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc
Kalóriatartalom/adag: kb. 450 kcal
Köretajánlat a kacsacomb mellé: Zelleres burgonyapüré
Hozzávalók (4 személyre): 600 g burgonya, 1 kisebb zellergumó, 1 kis csokor zellerzöld, 100 g vaj, 200 ml tej, só
Elkészítése: Hámozzuk meg a burgonyát és a zellert, mind a kettőt kockázzuk fel, és sós vízben együtt főzzük puhára. Szűrjük le. Adjuk hozzá a felforrósított tejet, a megolvasztott vajat, és törjük át. Keverjük hozzá a leöblített, apróra vágott zellerleveleket, és fakanállal jó habosra kavarjuk ki. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk meg.
Elkészítési idő: 20 perc; kalóriatartalom/adag: 330 kcal
Sáfrányos-citromos spagetti sült gombával
Hozzávalók (4 személyre):
1 marék szárított vargánya
250 g fehér vagy barna csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db citrom leve
400 ml szójatejszín
1 nagy csipet sáfrány
400 g spagetti
1 db zöldségleveskocka
2 ek fehér balzsamecet
50 ml száraz fehérbor
2 tk semleges ízű méz
1/4 tk őrölt csili
4 ek olívaolaj
só
bors
Elkészítése:
1. Mossuk át a szárított vargányát, majd áztassuk be meleg vízbe. A vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, és 2 evőkanál felhevített olívaolajon egy nagy serpenyőben dinszteljük meg.
2. A fokhagymát törjük át, és adjuk a vöröshagymához, egy percig pirítsuk együtt, majd öntsük fel a szójatejszínnel. Morzsoljuk bele a leveskockát, adjuk hozzá a citromlevet, a sáfrányt, a fehér balzsamecetet, a fehérbort, a mézet és a csilit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk fel a szószt, majd addig gyöngyöztessük, amíg kellően besűrűsödik.
3. Egy nagyobb lábasban forraljunk sós vizet, és főzzük ki benne a spagettit. Szűrjük le, keverjük össze a szósszal. A csiperkét vágjuk fel, és 2 evőkanál felhevített olívaolajon süssük addig, amíg a kiengedett leve el nem párolog. Végül adjuk hozzá a megduzzadt vargányát, és süssük össze. A gombát tálaláskor halmozzuk a tészta tetejére.
Elkészítési idő: 45 perc
Kalóriatartalom/adag: 420 kcal
Ünnepi desszertek:
- Fogyókúrás desszert karácsonyra: könnyű Fekete-erdő torta
- Reform édes piték, különleges alkalmakra is
- Joghurtos-mazsolás kuglóf