Néha jólesik egy kis változatosság: nincs kedved idén kipróbálni valami mást a rántott hal helyett? Mutatunk három elképesztően finom fogást!

3 különleges és egészséges főétel szentestére

Egy halételt, egy húsos fogást, valamint egy vegetáriánus finomságot mutatunk a Vidék íze magazin konyhájából. Böngészd át a recepteket, és nyűgözd le a családot! A recepteknél feltüntettük az 1 adagra számolt kalóriatartalmat is.

 

Szezámos harcsával töltött rétes avokádósalsával

karácsonyi főétel, harcsa, rétes

Szezámos harcsa avokádósalsával
Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (4 személyre):

400 g harcsafilé

2 db érett avokádó

½ csomag réteslap

1 ek szezámmagolaj

2 gerezd fokhagyma

1 db közepes vöröshagyma

½ db kápiapaprika (vagy piros kaliforniai)

1 fej lila hagyma

1 csokor petrezselyemzöld

olaj

bors

felvert tojás

fekete szezámmag

 

Elkészítése:

1. A halat vágjuk centis kockákra. Egy serpenyőben hevítsük fel a szezámmagolajat, dobjuk rá a felvágott halat és pirítsuk meg, közben ízesítsük egy gerezd zúzott fokhagymával meg egy pici sóval, borssal. Pár perc múlva adjuk hozzá a közepes kockákra vágott vöröshagymát, 1-2 percig süssük még együtt. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.

2. Terítsünk ki egy réteslapot, csepegtessük meg olajjal, arra tegyünk megint egy lapot, majd ismét olajat. A réteslap vastagságától függően 3-4 réteget terítsünk egymásra. Az egyik szélére csíkban halmozzuk rá a hagymás harcsát. Tekerjük fel, mint a bejglit. Rakjuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, szórjuk meg fekete szezámmaggal. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük szép pirosra.

3. Állítsuk össze a salsát: az avokádó húsát, a kápiapaprikát és a lila hagymát vágjuk nagyon apróra. Jól forgassuk össze, fűszerezzük egy gerezd reszelt fokhagymával és a felaprított petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.

4. Tálalásnál minden tányérra tegyünk egy-egy vastagabb szelet rétest, mellé kanalazzunk a salsából.

Elkészítési idő: kb. 70 perc

Kalóriatartalom/adag: kb. 520 kcal

 

Diós morzsában sült kacsacomb

kacsacomb, karácsonyi főétel

Diós morzsában sült kacsacomb
Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (4 személyre):

4 db kacsacomb

1 nagy marék dió

pár szem borókabogyó

bors

 

Elkészítése:

1. Törjük durvára a borókabogyót. A kacsacombokat dörzsöljük be sóval, borssal meg a tört borókabogyóval.

2. Fektessük egy tepsibe, és 150 fokos sütőben süssük 2 órán át. Ha túl sok zsírt eresztene magából, akkor öntsük le alóla.

3. Szórjuk a kacsacombokra a durvára vágott diót, és pár perc alatt magasabb hőmérsékleten pirítsuk össze.

Elkészítési idő: 2 óra 10 perc

Kalóriatartalom/adag: kb. 450 kcal

 

Köretajánlat a kacsacomb mellé: Zelleres burgonyapüré

Hozzávalók (4 személyre): 600 g burgonya, 1 kisebb zellergumó, 1 kis csokor zellerzöld, 100 g vaj, 200 ml tej, só

Elkészítése: Hámozzuk meg a burgonyát és a zellert, mind a kettőt kockázzuk fel, és sós vízben együtt főzzük puhára. Szűrjük le. Adjuk hozzá a felforrósított tejet, a megolvasztott vajat, és törjük át. Keverjük hozzá a leöblített, apróra vágott zellerleveleket, és fakanállal jó habosra kavarjuk ki. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk meg.

Elkészítési idő: 20 perc; kalóriatartalom/adag: 330 kcal

 

Sáfrányos-citromos spagetti sült gombával

karácsonyi főétel, gombás spagetti

Sáfrányos-citromos spagetti sült gombával
Fotó: Vidék íze

Hozzávalók (4 személyre):

1 marék szárított vargánya

250 g fehér vagy barna csiperkegomba

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db citrom leve

400 ml szójatejszín

1 nagy csipet sáfrány

400 g spagetti

1 db zöldségleveskocka

2 ek fehér balzsamecet

50 ml száraz fehérbor

2 tk semleges ízű méz

1/4 tk őrölt csili

4 ek olívaolaj

bors

 

Elkészítése:

1. Mossuk át a szárított vargányát, majd áztassuk be meleg vízbe. A vöröshagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra, és 2 evőkanál felhevített olívaolajon egy nagy serpenyőben dinszteljük meg.

2. A fokhagymát törjük át, és adjuk a vöröshagymához, egy percig pirítsuk együtt, majd öntsük fel a szójatejszínnel. Morzsoljuk bele a leveskockát, adjuk hozzá a citromlevet, a sáfrányt, a fehér balzsamecetet, a fehérbort, a mézet és a csilit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk fel a szószt, majd addig gyöngyöztessük, amíg kellően besűrűsödik.

3. Egy nagyobb lábasban forraljunk sós vizet, és főzzük ki benne a spagettit. Szűrjük le, keverjük össze a szósszal. A csiperkét vágjuk fel, és 2 evőkanál felhevített olívaolajon süssük addig, amíg a kiengedett leve el nem párolog. Végül adjuk hozzá a megduzzadt vargányát, és süssük össze. A gombát tálaláskor halmozzuk a tészta tetejére.

Elkészítési idő: 45 perc

Kalóriatartalom/adag: 420 kcal

 

Ünnepi desszertek:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink