A testünk néha olyan jelzéseket ad, amelyek komolyan aggasztanak bennünket, így azonnal orvoshoz fordulunk. Előfordul azonban, hogy a tünetek olyan jelentéktelenek, esetleg zavarba ejtőek, hogy nem szeretnénk beszélni róluk, így szakemberhez sem jutunk el.

4 kellemetlen tünet, amivel nem merünk orvoshoz menni

Székrekedés

Egyre gyakoribb, szinte népegészségügyi probléma. A kellemetlen tünet, probléma oka lehet a túlfinomított, rostszegény étrend; az elégtelen folyadékbevitel; a testmozgás hiánya; betegségek (pl. lázas állapot, különböző bélbetegségek, cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés stb.); bizonyos gyógyszerek mellékhatása (savkötők, hangulatjavítók, fájdalomcsillapítók). A székrekedés haspuffadással, kellemetlen közérzettel járhat, ami rontja az életminőséget. Különböző elváltozások, betegségek is kialakulhatnak, mint az aranyér, a vastagbél-kiboltosulás. Mivel a béltartalom lelassulása azzal jár, hogy a toxikus anyagok hosszú ideig érintkeznek a bélnyálkahártyával, a székrekedés a vastagbélrák kockázatát is növeli.

Mit tehet?

A legfontosabb a megelőzés. Fogyasszon rostban gazdag ételeket, gondoskodjon a megfelelő folyadékbevitelről, mozogjon rendszeresen. Serkentheti a vastagbél működését, ha éhgyomorra rendszeresen iszik egy pohár vizet.

Vizeletcsepegés

A vizelet-inkontinencia, azaz a vizelettartási nehézség gyakori és nagyon kellemetlen probléma. Leggyakoribb formája a stressz-inkontinencia, amikor kis mennyiségű vizelet távozik a hasban uralkodó nyomást hirtelen megemelő tevékenységek – tüsszentés, köhögés, nehéz tárgyak megemelése – végzése közben. Okozhatja a húgyúti záróizom meggyengülése, ami például szüléskor, medencekörnyéki műtétek után jelentkezhet, illetve a húgycső vagy a húgyvezetékek rendellenes elhelyezkedése is. Késztetéses inkontinencia esetén hirtelen jelentkezik az intenzív vizelési inger, amelyet a beteg nem tud elnyomni.

Mit tehet?

Fontos a medencefenék izmainak erősítése Kegel-gyakorlatokkal, gáttornával, intimtornával. Késztetéses inkontinencia esetén jó megoldás lehet a hólyagtorna, ennek lényege: megtanulható a vizelési inger megjelenése utáni vizeléskésleltetés.

Pattanások

Zavaró bőrhibák nemcsak tinédzserkorban jelentkezhetnek. Pattanás alakul ki, ha a bőrben található faggyúmirigyek kivezető nyílása valamiért eltömődik és begyullad. A felnőttkorban a kellemetlen tünet formájában jelentkező aknét okozhatja a stressz, hormonális változások (például menstruáció, esetleg a menopauza), nem megfelelő arcápolás, bizonyos betegségek vagy gyógyszerek szedése is előidézhet bőrproblémákat.

Mit tehet?

A legtöbb esetben elegendőek a helyileg alkalmazott szerek. A tünetek súlyosságától függően a helyi kezelés mellé gyógyszeres terápia is társulhat. A legtöbb ilyen gyógyszer szűkíti a mirigykivezető nyílásokat, és gátolja a baktériumok szaporodását.

Bütyök

A bütyök a nagylábujj ízülete mellett kialakuló duzzanat. Bütyök keletkezhet, ha a cipő folyamatosan dörzsöli a nagylábujj ízületét, vagy egy, a nagylábujj lábfejhez kapcsolódó csontján lévő jóindulatú csontkinövés miatt. Ez a kellemetlen tünet a nőknél gyakoribb a magas sarkú, hegyes orrú cipők viselése miatt, amelyek összenyomják a nagylábujjat. A bütyök néha semmiféle panaszt nem okoz – csak esztétikailag zavaró –, néha viszont vörös, rendkívül fájdalmas lesz, és megnehezíti a járást. Ha ilyenkor nem kezelik, a bőr egy idő után megkeményedik.

Mit tehet?

Viseljen mindig kényelmes, megfelelő méretű cipőt. Sebészeti megoldás akkor jöhet szóba, ha a bütyök állandó fájdalmat okoz és akadályozza a járást.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink