Az elcseppenő vizelet, a gyakori vizelési inger, a fájdalmas vizeletürítés olyan problémák, amelyekkel a legtöbb nő legalább egyszer találkozik élete során. Sokan szégyenkeznek, és ezért nem is tudják a helyén kezelni ilyen jellegű gondjaikat. Jó hír, hogy a legtöbb elváltozás könnyen gyógyítható. Segítünk, hogy megoldást találjon sürgető problémáira.

Beszéljünk róla! Vizeletürítési problémák nőknél

Nyitott ajtók?

Míg egyesek szerint egy őszinte kapcsolatban nincsenek tabuk, és nyugodtan lehet egymás előtt pisilni, addig vannak, akik úgy gondolják, a vizeletürítés magányos tevékenység, nem kell hozzá közönség. Minden párkapcsolatban a felek döntésén múlik, nyitva maradhat-e a mellékhelyiség ajtaja.

Mégsem steril a vizelet

Kutatások szerint az egészséges emberek vizeletében is találhatóak különféle baktériumok, amelyeket a húgyúti fertőzések során alkalmazott vizelettenyésztés segítségével nem lehet kimutatni. Az is bebizonyosodott, hogy a hagyományos vizeletgyűjtési módszer – amikor a beteg egy pohárba vizel – nem a legmegfelelőbb, hiszen a vaginán található baktériumok beszennyezhetik a mintát. A katéteres vagy a tűvel végzett mintavétel lehet hatékony.

Fontos a mennyiség

A vizelet normál esetben savas vegyhatású, halványsárga színű. Nem tartalmaz fehérjét, cukrot, gennyet, vért. Naponta megközelítőleg 800–2000 ml ürül. A 2000 ml-t meghaladó vizeletürülés estén érdemes orvoshoz fordulni – persze csak abban az esetben, ha nem a szokásosnál több folyadékfogyasztás áll a háttérben. A gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés jól ismert tünete a cukorbetegségnek, illetve a vese károsodásának.

Nőknél gyakoribb

A gáton a végbél és a húgycső – és nőknél a hüvely nyílása – igen közel fekszik egymáshoz, ezért a vastagbélben természetesen jelen lévő baktériumok – elsősorban az úgynevezett E.coli baktérium – könnyen juthatnak a húgycsőbe, az ottani steril környezetben elszaporodhatnak, és úgynevezett felszálló fertőzést, vagyis a magasabban levő részekbe eljutó fertőzést is okozhatnak. A fertőzés nőknél gyakoribb, elsősorban az anatómiai szituáció miatt, de azért is, mert a rövidebb női húgycsövön könnyebben és hamarabb jutnak fel a kórokozók a felsőbb húgyutakba. A húgycső és húgyhólyag gyulladása szexuálisan aktív nőknél, és például partnerváltás esetén is gyakoribb.

CANDIDA – JELEZ AZ IMMUNRENDSZER

HA MÁR MEGTÖRTÉNT A BAJ – DIÉTA ÉTELMÉRGEZÉS UTÁN

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink