A nyár, a kánikula beköszöntével nemcsak a strandolási kedv nő, hanem az ételfertőzések, ételmérgezések száma is. Ennek főképpen az az oka, hogy a nyersen fogyasztható és gyakran nehezen tisztítható zöldségek, gyümölcsök nagyobb választékban állnak rendelkezésünkre, többször étkezünk a szabadban, mint máskor, és a melegben a kórokozók könnyebben szaporodnak. A bajt persze jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.

Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után

Mi mit okoz?

Az ételfertőzéseket az élelmiszerrel elfogyasztott élő baktériumok, vírusok, gombák, esetleg paraziták okozzák. Ha a tüneteket méreganyagok (toxinok) váltják ki, és csak az betegszik meg, aki fogyasztott a toxint tartalmazó ételből, akkor ételmérgezésről beszélünk. Téves azt gondolni, hogy csak a romlott étel okozhat megbetegedést, már csak azért is, mert azt nem szoktuk elfogyasztani rossz íze, szaga miatt. Sajnos az ételmérgezést okozó ételen legtöbbször semmilyen, érzékszervvel nem tapasztalható elváltozás nincs. A szennyezett nyersanyag nem megfelelő tisztítása, hőkezelése (sütés, főzés stb.), a már kész étel újraszennyeződése, nem megfelelő tárolása vagy újramelegítése mind ételfertőzéshez, ételmérgezéshez vezethet.

Az ételfertőzés tünetei; hasmenés, hasi görcsök, hányinger, hányás, általános rossz közérzet, esetleg láz. Ételmérgezésben ritkán súlyosabb állapotok is kialakulhatnak, úgynevezett kettős látás, tudatzavar, görcsök, eszméletvesztés, nyálfolyás. A tünetek időbeni megjelenése változó, több tényezőtől is függ. Leggyakrabban 30 perc és 48 óra között észlelhetők először, de néha akár egy vagy több hét is eltelhet az elfogyasztott fertőzött étel és a rosszullét között.

Megelőzés

Ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen tüneteket, akkor a megelőzés a megfelelő személyi higiéniával kezdődik, de alaposan nézzünk körül akkor is, ha másutt étkezünk. Bármennyire éhesek vagyunk, ha úgy tapasztaljuk, hogy a helyiség nem tiszta, nincs kihelyezve hulladéktároló, a kiszolgáló személyzet kézzel nyúl az ételhez, ruházatuk nem rendezett és tiszta, és olyan érzésünk van, mintha az Üvegtigris díszletébe csöppentünk volna, akkor inkább álljunk tovább, mielőtt kellemetlen szuvenírrel térnénk haza. Fagylaltozás közben is érdemes hasonlóan nyitott szemmel vásárolni. Ha a fagylaltospult a vásárlók felé nem zárt vagy rásüt nap, ha „zavaros lében” mossák le, esetleg rongyba törölgetik a fagylaltos kanalat, ill. a fagylalt túl lágy állagú, érdemes más helyre menni a jeges finomságért.

Ha mégis baj van

Enyhe, egy-két napig tartó hasmenés vagy hányás esetén elengedő lehet a folyadékpótlás és egy könnyű diéta követése, esetleg székletfogó szedése. Gyakori, nem csillapodó hasmenés (akár véres), hányás, láz jelentkezésekor feltétlenül keressük fel a háziorvosunkat, és ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteink ételfertőzéssel kapcsolatosak, akkor azt is jelezzük neki.

A nagy mennyiségű folyadék elvesztésének tüneteit érdemes ismerni. Kiszáradás során a szemek beesettek, a bőr rugalmatlan, a száj száraz. Fejfájás, gyengeség, akár kábultság is előfordulhat, a vizelet mennyisége csökken, és súlyos esetben ájulás is bekövetkezhet. Csecsemőknél, kisgyermekeknél és idős embereknél már kevés folyadékvesztés is súlyos állapothoz vezethet, ezért az ő esetükben fokozottabban figyeljünk, gyakrabban kell őket folyadékkal kínálni hányás, hasmenés vagy akár hőség idején.

Ha diétázni kell

Fokozatosan bővülő diétával próbáljuk az irritált gyulladt gyomrot és emésztőrendszert tehermentesíteni, miközben pótoljuk az elvesztett folyadékot és elektrolitokat.

Az első 12–24 órában érdemes koplalni, majd fokozatosan visszaépíteni (általában egy-két nap múlva lehet tovább lépni) az étrendbe a szénhidrátokat, sovány fehérjéket és a zsiradékokat.

A koplalás annyit jelent ebben az esetben, hogy csak folyadékot fogyasztunk, lehetőleg lassan, kortyolgatva. Ihatunk vizet, szénsavmentes(!) ásványvizet, világosra főzött teát és enyhén ízesített limonádét édesítőszerrel, vizes almaturmixot, burgonya enyhén sózott főzőlevét, natúr sárgarépalét. Ezekkel nem csak a folyadékot tudjuk pótolni, de az azzal elvesztett ásványi anyagokat is. Kisbabáknál, kisgyermekeknél különösen jól alkalmazható a patikákban kapható porkészítmény, amelyből vízben feloldva elektrolitoldatot kapunk.

Ha a tünetek enyhülnek, már beépíthetők az étrendbe a szénhidrátban (de nem cukorban!) gazdag élelmiszerek. Eleinte a pépes, folyékony állagú nyáklevesekkel, száraz rántással készült köménymaglevessel, vizes burgonyapürével, almapürével, tejmentes almamártással próbálkozzunk, és ha ezeket már jól toleráljuk, áttérhetünk a szilárdabb, sós vízben főtt burgonyára, kétszersültre, ropira, reszelt sárgarépára, pirított fehér kenyérre, kekszre, pászkára, extrudált és puffasztott termékekre. Ekkor már használhatunk kevés cukrot és sót is ízesítésre.

diéta, ételmérgezés

Sokszor a nem megfelelően megmosott, nyers élelmiszerek okozzák a problémát
Fotó: Shutterstock

További javulás esetén sovány, zsírszegényen elkészített húsokkal: például főtt hússal, sütőzacskóban sült hússal stb. bővülhet az étrend. Tejtermékek közül a zsírszegény, lehetőleg natúr termékeket válasszuk, így sovány túrót, natúr joghurtot, mozzarella sajtot stb. A napi többszöri (6-7-szeri) étkezésben ezenkívül szerepelhet zsenge zöldségekből készült, habart főzelékféle is, például tök-, cukkini- vagy zöldbabfőzelék.

A zsiradékok visszaadása az étrendbe szintén fokozatosan történjen, először a növényi olajokat, margarint használjunk, de csak fele akkora adagban, mint a szokásos mennyiség.

Bármilyen jól érezzük is magunkat, pár hétig még kerüljük a sós, cukros, erős fűszerezésű ételeket, az alkoholt és a szénsavas italokat.

Májgyulladás (hepatitis) esetén az étrend összeállítását bízzuk szakemberre. A diéta ebben az esetben összetett, többek között kéntartalmú aminosavakat is tartalmaz, amelyek különösen segítik a májsejtek regenerálódását, de fontos a megfelelő szénhidrátbevitel is, ami májvédő tulajdonsága révén szintén segít a gyógyulásban.

Ha külföldre igyekszünk

Ha külföldre utazunk, tájékozódjunk előre, hogy milyen védőoltásokat javasolt beadatni, és függetlenül attól, hogy az adott ország kötelező jelleggel megköveteli-e vagy sem, adassuk is be! A csapvíz nem minden országban fogyasztható biztonságosan. Ne feledjük, a fagylalt, a jégkocka alapanyaga is csapvíz, és a zöldségeket, gyümölcsöket is azzal szokták megmosni! Fogmosáskor is lehetőleg palackozott vízzel öblítsünk. Főleg az egzotikus országokban pedig lehetőleg kerüljük a füstölt vagy nyers húsok, halak fogyasztását.

Bikinibarát élelmiszerek

Zöld diéta – a vegán étrend, és a lúgosítás

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink