Október 29. a Pikkelysömör Világnapja. Kiket érint, és hogyan lehet küzdeni ellene?

5 érdekesség a pikkelysömörről

A krónikus, kiújulásra hajlamos, makacs és egyelőre nem gyógyítható betegség, vagyis a pikkelysömör kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek. Az bizonyos, hogy a kialakulásához több tényező együttes hatása szükséges. A pikkelysömör nagy valószínűséggel öröklődik, meglévő hajlam esetén betegenként eltér, hogy milyen hatások idézik elő a tüneteket. A rizikófaktorok között gyakori a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, de a lelki problémák, egyes gyógyszerek, hormonális tényezők, lázas betegségek, gyulladásos folyamatok, sérülések és az alkoholfogyasztás is.

  1. A legnagyobb veszélyben az egyedülálló, makacs férfiak vannak

Döntő többségében nők vásárolják a pikkelysömör elleni készítményeket, ők is járnak utána az információknak, ők mernek kérdezni, ők merik felvállalni azt a kényelmetlenséget, ami egy vizsgálattal vagy konzultációval jár. Ebből nem következik az, hogy több nőt érint a betegség. Viszont a férfiak továbbra is szégyenlősebbek, hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a gondjaikat, a fokozódó tünetek ellenére sem merik kimutatni gyengeségüket nem folyamodnak segítségért, ezzel veszélybe sodorják magukat. Így azonban a férfiak, akik mögött nem áll egy erős nő, sosem jutnak kezeléshez és ők jutnak el legnagyobb eséllyel a súlyos tünetekig.

  1. A pikkelysömörrel élők különösen kiszolgáltatottak az online visszaéléseknek

Rendre bukkannak fel csodaszerek, amelyek azonnali hatást kínálnak természetes összetevőkkel, néhány napig érhető csak el a honlapjuk csupa fals információval és hamis sikertörténetekkel.

  1. Az orvosok és a páciensek közötti kommunikációs aszimmetria külön kezelést igényel

A pikkelysömör olyan betegség, amivel egész élete során törődnie kell annak, akin megjelenik. Ne akarjunk gyors, és azonnal segítséget, mert erre többnyire szteroid krém lesz a válasz. Viszont egész életünkön át nem tudunk ilyen tartalmú termékeket használni. Kommunikáljunk az orvossal, legyünk türelmesek, és változtassunk az életmódunkon is.

  1. A kitartás kulcsfontosságú a kezelések során

A sikeres kezelés javarészt a páciens hozzáállásán múlik: hogy betartja-e az előírásokat, követi-e az útmutatásokat, be tudja-e illeszteni életvitelébe a kezelés lépéseit. Ehhez az erőforrások rendelkezésre állása mellett egy támogató közeg is szükséges, ezt pedig a család, a barátok, illetve a betegcsoportok tudják biztosítani.

  1. Kérdezzen!

A betegek összefogása, a tapasztalatok megosztása és egymás támogatása az egyik leghatékonyabb kiegészítője a gyógyulásnak!

A pikkelysömör a tudomány jelenlegi álláspontja szerint genetikai eredetű, nem gyógyítható, ugyanakkor nem is fertőző, tüneteit tekintve hullámokban erősödő, majd visszahúzódó rendellenesség. A tünetek kezelhetők, csillapíthatók, akár teljes mértékben is. A társadalom 1,5-2%-át érinti. Enyhébb formájában a bőrt, súlyos esetben az ízületeket támadja meg, szélsőséges esetben a betegség következtében kialakuló vérfertőzés útján halált okozhat.

Jojóeffektus egy orvos szemével- „Nem a fogyni vágyókban van a hiba”

A legkreatívabb, leglátványosabb sminkek Halloweenre

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink