Kevés olyan probléma van, amit ne oldana meg egy szenvedélyes vagy romantikus összebújás azzal a valakivel, akit tiszta szívből szeretünk. Ám ezen túllépve is, találunk jó néhány okot, ami miatt érdemes szeretkezni. Méghozzá olyan egészségügyi okokat, amelyek az egész életminőségünket befolyásolják.

5 ok, amiért a szervezetünknek szüksége van a szexre

1. Energiát ad

A libidó kifejezés nem csupán a szexre utal. A taoista felfogás szerint a libidó pozitív életenergia. Minél magasabb a libidónk, annál több a mindennapi energiánk, annál lendületesebben és hatékonyabban tudjuk végezni a feladatainkat. Ráadásul lelkesen. Ha csökken a libidó, csökken az életenergiánk is, vagyis fáradtak, depressziósak, kimerültek leszünk, kedvünk szerint az ágyba csak aludni járnánk. Nos, az alvás a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. Ha a libidó alacsonyan szárnyal, kövessünk el mindent, hogy megjöjjön a kedvünk az együttlétekhez. Az orgazmus feltölt energiával, megnyugtat és jókedvre derít.

2. Csökkenti a stresszt

Több felmérés is igazolta, hogy azok az emberek, akik kielégítő szexuális élettel, valamint tapasztalattal rendelkeznek, sokkal boldogabbak, elégedettebbek, mint azok, akik nem ismerik testi igényeiket vagy nem tudják kielégíteni azokat. A szeretkezés s a vele járó orgazmus oxitocint, endorfint és dopamint szabadít fel, ezek a hormonok pedig mind pozitívan hatnak az idegrendszerre, lelkiállapotra. Kielégítő szexuális élet csak akkor érhető el, ha az ember ismeri a teste működését, tudja, mi okoz neki és persze a partnerének örömet. Szánjanak elég időt arra, hogy feltérképezzék, megismerjék saját és kedvesük testét, legyenek tisztában a működésével, ismerjék fel, mely érintésekkel, pozíciókkal tudnak örömet szerezni egymásnak. Ez hosszas tanulási folyamat, de a folyamatos tapasztalatszerzés és kísérletezgetés csak fokozza az örömöt és az egymás iránti testi vágyat.

3. Az oxitocin jót tesz az egészségnek

Az orgazmus hatására felszabaduló oxitocin több szempontból is jót tesz az egészségnek. Egyrészt öröm, elégedettség és boldogságérzés jár át minket, így máris pozitívan hat az idegrendszerre. Ám ezenkívül számos hosszú távú előnye is van a felszabaduló oxitocinnak. Csökken a kortizol vagyis a stresszhormon szintje, ezáltal javul a hangulatunk. Csökkenti a magas vérnyomást, ragyogóbb lesz a bőr és haj. Ezenkívül a rendszeres szeretkezés és orgazmus hatására felszabaduló hormon más hormonokkal együtt csökkenti a rákos megbetegedések, mint a petefészek- vagy az emlőrák, férfiak esetében pedig a prosztatarák kialakulásának az esélyét is.

4. Védi a szívet

Egy írországi felmérés szerint a rendszeres, kielégítő szexuális élet védi a szívet. A felmérés szerint azok a férfiak, akik hetente legalább két, de inkább három alkalommal összebújtak kedvesükkel, 50 százalékkal kevesebb eséllyel szenvedtek szív- és érrendszeri megbetegedésektől. Ugyanez igaz a nők esetében is. Ennek oka a rendszeresen felszabaduló hormonok, illetve a vérbőség lehet. Ugyanakkor az is igaz, hogy akinek kielégítő a szexuális élete, jóval nyugodtabb a hétköznapokban, kevesebbet stresszel, hiszen van alkalma levezetni a feszültséget. S mivel a stressz az egyik legkomolyabb kiváltó oka a szívbetegségeknek, ezzel is magyarázható a szex szívet védő hatása.

5. Serkenti a vérkeringést

A vérbőség fokozása és a vérkeringés serkentése a szeretkezés egyik legjobb tulajdonsága. A gyorsuló véráram biztosítja, hogy megfelelő mennyiségű vér jusson minden egyes szervbe, megakadályozza a vérrögök képződését, az érszűkület kialakulását. Az optimális véráram biztosítja azt is, hogy megfelelő mennyiségű oxigén és tápanyag jusson a szervekbe. Mindezek szinten tartása érdekében is szeretkezzünk sokat!

Ahol már-már perverziónak számít az orális érintkezés – Szex a nagyvilágban

Hozzászólások

A házi a legjobb: Hajdinás-magvas energiaszelet
Ha a bolti változatok megvásárlása helyett inkább szeretnéd otthon elkészíteni az energiaszeletet, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet!
Hormonzavar is okozhatja a fokozott szőrnövekedést!
A fokozott szőrnövekedés miatti kellemetlenség sajnos csak átmenetileg orvosolható a szőrtelenítési eljárásokkal, ugyanis a probléma mögött hormonális okok állnak...
Mindennapi ítészek
Nap, mint nap megesik bárkivel, hogy az ítélkezés hibájába esik. Az emberek megítélnek másokat az éppen aktuális ruházatuk, félmondatuk, pillanatnyi viselkedésük alapján.
5 dolog, amit biztosan nem tudtál a PCOS-ről!
A PCOS-sel kapcsolatban Dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus pár fontos, de ritkán hangoztatott és kevésbé ismert tudnivalóra hívja fel a figyelmet.
Vidd magaddal a nyaralásra: 3+1 tuti sporteszköz
A rendszeresen sportolók tudják, hogy az üdülés alatt sem szabad megfeledkezni az edzésről, alakformálásról. Ehhez ajánlunk szuper eszközöket.
5 fogyókúrás vacsora, amivel nem kell sokat bíbelődni
Ha gyors és egyszerűen elkészíthető ételt szeretnél készíteni este, ami a fogyókúrádba is belefér, akkor próbáld ki az alábbi alakkímélő fogás bármelyikét!
Lapos hasat szeretnél? Fogadd meg ezt a 7 tanácsot!
Néhány apró változtatással elérheted, hogy laposabb, formásabb legyen a hasad, és kevésbé szorítson a ruha derékban!
Hol a határ? 5 jel, hogy talán edzésfüggő lettél
A rendszeres testmozgás nemcsak az életmódváltás, de az egészségünk megőrzésének is az egyik alappillére. Ám itt sem szabad átesni a ló túloldalára!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.