Aligha létezik még egy panasz, amely szinte minden korosztály képviselőjét hosszú időn át ilyen nagy számban érinti. De sokan egyáltalán nem beszélnek róla, mert illetlen témának tekintik. Pedig a részletek fontos támpontul szolgálnak a diagnózis felállításához és a megfelelő terápia kiválasztásában.

5 tipp felfúvódás ellen

Mindenekelőtt megjegyzendő, hogy a puffadás akár súlyos betegséget is jelezhet, ami sürgős orvosi beavatkozást igényel. Ezek a következők:

  • Kezdődő vagy teljes bélelzáródás, ami hirtelen erős felfúvódást okoz
  • A rekeszizom sérve (hiatus hernia)
  • Idült cukorbetegség és a vegetatív idegrendszer betegsége
  • A hasnyálmirigy működésének gyengülése A legtöbb esetben azonban régóta fennálló és kivizsgált esetekkel találkozunk.

1. Nyugodt körülmények között együnk, és minden falatot alaposan rágjunk meg

A gyors, kapkodó evés, az elégtelen rágás hatására rengeteg levegőt nyelünk étkezés közben. ezt a hatást fokozza, ha evés közben beszélünk, és ha szénsavas italokat iszunk, főképp, ha hideget, illetve ha gyorsan felhajtjuk.

 

2. Keserű teák gyenge emésztés esetén

A gyenge emésztés – amit az enzimek hiánya okoz és ami étvágytalansággal társul – nagyon jól reagál a keserű gyógynövényekből készített teákra. ezek akkor is jótékony hatásúak, ha a sok ülés miatt renyhévé vált a hasi szervek működése. A keserű anyagok serkentik a nyál, a gyomornedvek termelődését, így már a rágás is intenzívebbé válik és javul az emésztés. Jó hatású – akár külön-külön, akár keverék formájában – a kis ezerjófű, az üröm és a cickafark. A belőlük készült teát fél órával evés előtt kell elfogyasztani. A hideg tea kevésbé keserű. A cickafarkfű a legkevésbé keserű növény, egyúttal gyulladásgátló hatású is.

 

3. Az úgynevezett gyomorkeserűk feleslegesen terhelik a májat

A gyomorkeserűként ismert likőrök vagy pálinkák ritkán tekinthetők hasznosnak. A sok növényi kivonatot, ánizst, édesköményt, köményt, koriandert, articsókát, citromfüvet, borsmentát tartalmazó készítmények esetleg az epeürítésben segíthetnek. Azonban nagyon laikus felfogás, miszerint a pálinka vagy egyéb szeszes italok alkoholtartalma „lebontja” a zsírokat és „segíti” az emésztést. Az alkohol csupán a gyomrunkat ellátó idegeket bénítja, és átmenetileg enyhíti a gyomorban érezhető nyomást. Ugyanakkor erősen terheli a májat, amelynek a zsírok mellett az alkohol lebontásáról is gondoskodnia kell.

 

4. Gyömbértea: szabályozza az egész gyomor-bél traktust

Néhány szeletnyi friss gumót öntsünk fel forrásban lévő vízzel, majd a teát apránként kortyolgassuk el, és a csészében maradt szeleteket is rágcsáljuk el.

 

5. Bélrenyheség esetén: több testmozgás és rostanyag

A bélrenyheség is előidéz nyomást és puff adást, aminek oka többnyire a mozgáshiány, a kevés folyadék és a helytelen táplálkozás. Szelíd hatású, ezért tartósan alkalmazható készítmény ilyen esetekben a bolhamag, a lenmag vagy a tejcukor (laktulóz formájában). Ezek eleinte szintén okozhatnak puffadást, de ha kezdetben csak kisebb dózisokkal kezdjük és az adagot fokozatosan növeljük, ez a kellemetlenség kiküszöbölhető.

Egyen többször keveset

Rost nélkül a fogyás sem megy! Mennyit kell belőle fogyasztanunk?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink