Hasnyálmirigy-gyulladás esetén kihagyhatatlan a diéta, ami bizonyos esetekben életünk végig tart. Ám nem mindegy, hogy akut vagy krónikus gyulladásról beszélünk, és azt is fontos leszögezni, hogy nem szabad egyszerre több diétát követni!

A dietetikus válaszol: ilyen a jól felépített hasnyálmirigy-gyulladás elleni diéta

A betegség típusa és szintje dönti el a diétát

Először is érdemes tisztázni, hogy az akut hasnyálmirigy-gyulladás több szintjét is megkülönböztetjük (enyhe, középsúlyos, súlyos), és több ok is állhat a háttérben, például epekő, alkoholizmus.

– A tünetek nagyon szerteágazóak: övszerű/hátba sugárzó fájdalom, hányinger, hányás, hasi puffadás, hőemelkedés, láz, vérnyomás ingadozás stb.. Ha a terápiának csupán a dietetikai részét nézzük, akkor mindig nulldiétával kezdünk. Ez a koplalást jelenti. Erre azért van szükség, hogy nyugalomba helyezzük a hasnyálmirigyet. Ilyenkor a kezelés része a parenterális táplálás, amikor a tápanyagot különböző formulákkal egyből a gyomor-bél valamely szakaszába juttatják. Ezt követően a visszavezetést mindig a laboratóriumi értékekhez mérten építik fel magyarázza – Fülöp Lili dietetikus. – Ha azonban enyhe a gyulladás, akkor megmaradhat a szájon át való táplálkozás, szigorú, speciális diétával. A felépítő diéta a folyadékok után mindig a könnyen emészthető szénhidrátokkal kezdődik (pirítós, puffasztott rizs, reszelt sárgarépa, kompót, nyákleves, főtt rizs, tök főzelék stb.), aztán jönnek a sovány fehérjék (főtt, párolt, sütőzacskós csirkemell, pulykamell, halfilé stb.) és csak a legvégén a zsírok, abból is először nagyon óvatosan joghurttal-kefirrel elkezdhetünk habarni, ilyenkor zsírsavösszetétel szempontjából (MCT zsír) jó a kókuszolaj, és szépen fokozatosan növeljük. Ez egy rost-, fűszer- és zsírszegény étrend, sok folyadékkal, az alkohol totális kizárásával – szögezi le a dietetikus szakember.

A hasnyálmirigy-gyulladás diétája alatt felléphet A- és E-vitaminhiány, ezeket, ha indokolt, érdemes pótolni.

 

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetében már visszafordíthatatlan szöveti károsodásról beszélünk. 80%-ban az alkoholizmus a felelős a történtekért. A betegségnél sokszor előfordul, hogy nem is jár tünettel, de gyakori a nem görcsös jellegű fájdalom, ami akár órákig-napokig eltarthat, ezen kívül émelygést, hányást, fájdalmat okoz, de gyakori a tökéletlen emésztés is, ami fogyással jár. A laborvizsgálatok közül ilyenkor gyanakvásra adnak okot az emelkedett pancreasenzim-értékek (lipáz, elasztáz 1, amiláz).

– Ezekben az esetekben a diéta teljesen egyéni a beteg tápláltsági állapotától függően. Ez azt jelenti, hogy a diéta teljes eltérő is lehet a két esetben, de a nagy mennyiségű zsiradék kerülése (napi 45-60 g az adag átlagosan) alapvetően mindkettőnél fontos. A diéta abban segít, hogy fenntartsa a tápláltsági állapotot, főleg akkor, ha drasztikus fogyás van, a kímélő ételek fogyasztásával csökkentse a fájdalmat, valamint megelőzze a következő gyulladást – folytatja Fülöp Lili.

Hasnyálmirigy-gyulladás diéta kontra 160 grammos diéta

Ha egy családon belül valaki egészségügyi okból átáll egy diétára, előfordulhat, hogy a hozzátartozója is követi őt. Nagy kérdés, hogy egy egészséges embernek jó-e, ha a hasnyálmirigy-gyulladásos beteg étrendét követi.

– Nincs probléma vele, ha a család is átáll, sok esetben hordozza az egészséges táplálkozás jegyeit a diéta, de ez már csak a felépítő diéta utáni, könnyű-vegyes étrendre vonatkozik. A rostok visszavezetése a betegség súlyosságától függ, a család többi tagja értelemszerűen ne rostszegényen táplálkozzon! Ha például valaki a családból mondjuk IR betegség miatt 160 grammos szénhidrátdiétát folytat, az ne térjen át a felépítő diétára! A cukorbeteg diéta során kedvelt élelmi rostban gazdag tápanyagokat ugyanis a felépítő diétába nem tudjuk azonnal beépíteni. Egy hasnyálmirigyes betegnek több, mint 160 gramm szénhidrátra lehet szüksége, így ebben a tekintetben sem összekeverendő a két diéta.

Leegyszerűsítve: a 160 grammos diéták esetében a szénhidrát mennyiségét szorítjuk le, míg a hasnyálmirigy-gyulladás esetén kialakított diétáknál a zsírt.

Baj lehet, ha csalunk!

A hasnyálmirigy-gyulladás komolyságát tekintve egyáltalán nem szabad csalni a diétával, hiszen az egészségünk múlik azon, hogy betartjuk-e az utasításokat! Ha akut esetről van szó, és túl vagyunk a felépítő folyamaton, akkor egy-egy kilengés minimálisan tolerálható. Ilyen lehet a sovány túrós-gyümölcsös édességek fogyasztása, de a hajtogatott tészták, a croissant vagy a rántott hús továbbra is tabu!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink