Ma már az étkezésnek az egészségre gyakorolt hatása mellett azzal is foglalkozni kell, hogy az étrendünk, illetve az élelmiszerek előállítása és csomagolása milyen terhet ró a környezetünkre.

A fenntartható táplálkozás szabályai, avagy együnk a jövőnkért!

A fenntartható táplálkozás témájával kapcsolatban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hangsúlyozza: a dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek feladata az is, hogy körültekintően és szakmai alapon ítéljenek meg minden olyan új étrendet vagy élelmiszert, amelyet a környezeti szempontok figyelembevételével alakítanak ki.

fenntartható táplálkozás

Lehetőség szerint vásárolj helyi, szezonális termékeket!
Fotó: Shutterstock

 

Több növényi, kevesebb állati eredetű táplálék

A dietetikusok szerint a helyes táplálkozás alapelvei, amelyet hazánkban az Okostányér® foglal össze, egyáltalán nem állnak ellentétben a fenntarthatósággal, sőt! A táplálkozási ajánlás alapján egészségünk szempontjából is előnyös, ha napi ételeink nagy részét növényi alapanyagok, azaz zöldségek, gabonák, gyümölcsök teszik ki; azonban az állati eredetű fehérjeforrásoknak, húsoknak, halaknak, tojásnak, tejnek és tejtermékeknek is szerepelniük kell az étrendünkben, igaz, kisebb arányban. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) alapján a magyar lakosság táplálkozása azonban jelentősen eltér a hazai ajánlásban megfogalmazott elvektől és arányoktól, pedig ha az említett ajánlást követnénk, az nem csak az egészségünk szempontjából lenne kedvező, hanem körülbelül a harmadával csökkentené étrendünk ökológiai lábnyomát is!

Napi 4 adag zöldség, gyümölcs

Az Okostányér napi négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja, ebből legalább egyet nyersen és frissen kellene megenni. A magyar táplálkozási ajánlás a hüvelyeseket és a dióféléket is ebbe a csoportba sorolja.

Helyi és szezonális

A fenntartható táplálkozás fontos eleme az is, hogy helyi és szezonális termékeket válasszunk: nemcsak azért, mert táplálkozás-élettani szempontból is jelentősége van annak, hogy mi és mikor terem a környezetünkben, hanem azért is, mert a friss, helyi termékek fogyasztásával is kíméljük a környezetünket, például a szállítási távolságok rövidülésével.

Mi az a flexitáriánus étrend?

Sokféle táplálkozási trend terjed manapság, amelyek egy részénél kifejezetten a környezettudatosság és az etikai szempontok játsszák a főszerepet. A kiegyensúlyozott és fenntartható étrendek egyike az úgynevezett flexitáriánus étrend, ami alapvetően vegyes, változatos alapanyagokat használ, nincs a diétában tiltott étel, de a húsok mennyiségét a módszer követői csökkentik, alkalmanként más állati vagy növényi alternatívákkal helyettesítik, akár egészségük megóvása, akár a fenntarthatóság jegyében.

Egy biztos: a Földünk népessége növekszik, ma 7,8 milliárdan vagyunk, 2050-re várhatóan 9,8 milliárdan leszünk. Enni pedig kell! A megkerülhetetlen kérdés csak az, hogy hogyan táplálkozzunk, hogy az egészségünknek és a környezetünknek se ártsunk vele. Ebben pedig érdemes a táplálkozástudomány szakembereire, a dietetikusokra hallgatnunk, mielőtt valami új dologra térnénk át az étkezésünkben.

Tanácsok egészséges és környezettudatos táplálkozáshoz

  • Táplálékunk felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Együnk napi 4 adagot belőlük, ebből egyszer nyersen.
  • Válasszuk a helyi és szezonális termékeket!
  • Csökkentsük az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, de ügyeljünk a megfelelő fehérjefogyasztásra.
  • Iktassunk be hetente egy-két húsmentes napot.
  • Étkezzünk változatosan és kerüljük a szélsőségeket.
  • Válasszuk a környezettudatos csomagolású termékeket.
  • Csökkentsük az élelmiszer-pazarlást.

 

További tippeket a fenntartható táplálkozás témájával kapcsolatban a szakmai szervezet Facebook-oldalán találsz.

Forrás: MDOSZ

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Állj fel! Egészségvédő tanácsok ülőmunkát végzőknek
Íme, néhány tipp, hogy kiszabadulhass az irodai szék „rabságából”.
Melyik fontos tápanyagokat tartalmazza a kismama étrendje?
Az anya várandósság alatti életmódja kihat a magzatra is, éppen ezért sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt a kismama a terhessége alatt.
Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával
Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.
Kell-e a víztisztító, ha mellékíze van a csapból folyó ivóvíznek?
Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van?
Iktasd ki! 7 furcsa ok a pattanásos bőr hátterében
A felnőttkori pattanások bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.
Érdekességek a tojásról, amiket nem biztos, hogy tudtál
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre.
Melengető finomság: Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.
Alexander-technika – szelíd gyógymód a krónikus fájdalom ellen
Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Az Alexander-technika segítségével nemcsak a panaszokat szüntethetjük meg, de testi-lelki egészségünkért is sokat tehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.