Az influenzaszezon minden évben megérkezik, ha várjuk, ha nem. Ilyenkor meghallgatjuk a szakembereket és a hozzá nem értőket arról, hogy hogyan védhetnénk meg szervezetünket a vírusok támadásától, és próbáljuk eldönteni, beadatjuk-e az influenza elleni oltást. De minden évben elcsodálkozunk, hogy még mindig mennyi mítosz és pletyka kering e betegségről és az ellene kifejlesztett oltóanyagról. Az idei szezonban (is) próbálunk segíteni, hogy olvasóink minimálisra csökkentsék a fertőzés veszélyét.

A legdurvább tévhitek az influenzáról! Ennek ne dőlj be!

Mítosz: Az influenzaoltástól influenzás lesz.

Tény: Ez a makacs tévhit nagyon régóta tartja magát, hiába próbálják meggyőzni az embereket az orvosok. A vakcinában elölt vírus vagy annak részecskéi találhatók, és mivel a vírus nem él, nem is fertőzhet. Ilyenkor az immunrendszer a tanulási folyamatot ártalmatlanná tett kórokozókon viszi végig úgy, hogy a szervezet nem válik vírusgazdává és nem is fertőz. Akadnak, akik mégis megbetegednek oltás után. Ennek több oka lehet: esetleg már oltás előtt megtörtént a fertőzés; vagy más, az influenzához hasonló vírusfertőzés betegíti meg az embert az oltás után nem sokkal; és az is előfordulhat, hogy az oltás utáni 7–14 napban, még a védettség kialakulása előtt betegszik meg valaki. Az igazsághoz tartozik, hogy mivel az oltás sem jelent 100 százalékos védelmet, előfordulhat, hogy valaki influenzás lesz annak ellenére, hogy oltást kapott. Ilyenkor viszont a tünetek enyhébbek, a betegség gyorsabb lefolyású.

Mítosz: A fiatal, egészséges embereknek nem kell aggódniuk az influenza miatt.

Tény: Kétségtelen, hogy az influenza leginkább a kisgyermekeket, az idősebbeket és a krónikus betegségben szenvedőket veszélyezteti, mégis súlyos tüneteket okozhat egyébként egészséges embereknél is. Még ha nem is tartozik a magas kockázatú csoportba, érdemes beoltatnia magát – javasolják az orvosok. Minél több ember kapja meg ugyanis az oltást, annál nagyobb az átoltottság, azaz nagyobb a védelem.

Mítosz: Az influenza gyomor-bélrendszeri panaszokat okoz.

Tény: Az influenzának számos kellemetlen tünete van, de az emésztőrendszeri panaszok nagyon-nagyon ritkák. Amikor gyomorfájdalom, hasmenés, hányás is társul a láz, izomfájdalom mellé, annak oka többnyire más vírusfertőzés.

Mítosz: A terhes nők nem kaphatnak influenza elleni oltást.

Tény: Éppen ellenkezőleg, az orvosok szerint minden terhes nő jól tenné, ha beoltatná magát. Mivel az influenzavírus a méhlepényen csak ritkán jut át, így közvetlen hatása a magzatra nincsen. Azonban az influenzamegbetegedés egyik alapvető tünete, a magas láz nagyon veszélyes a magzatra, például idegcső-záródási rendellenességet okozhat a terhesség első harmadában, és koraszülést az utolsó harmadban. Az influenza elleni védőoltás megvédheti az anyát és a babát is. Kutatások szerint egy influenza elleni védőoltásban részesült várandós nő kisebb gyakorisággal betegszik meg influenzában, mint egy olyan, aki nem kapott oltást. Azok a babák pedig, akiknek az édesanyjuk a terhessége alatt kapott oltást, kevésbé gyakran betegszenek meg influenzában az életük első néhány hónapjában.

Mítosz: Gyakori kézmosással megelőzheti az influenzát.

Tény: A gyakori szappanos kézmosás nem elég az influenzát okozó vírusok terjedésének megállításához. Az influenza cseppfertőzéssel terjed: a cseppecskék felszínre kerülnek, és az orron, a szájon és a szemen keresztül jutnak be a szervezetbe, többnyire a kéz „segítségével”. Egyes kutatások szerint a vírusok akár 8 órán keresztül is életben maradnak a különböző felületeken, ezért fontos, hogy mindig mosson kezet, mielőtt az arcához ér. Ezzel csökkentheti a fertőződés kockázatát. De sajnos attól a kézmosás sem védi meg, ha valaki közelről letüsszenti, leköhögi.

Mítosz: Az antibiotikumok segítenek az influenza gyógyításában.

Tény: Influenzára nem használ az antibiotikum, mivel az influenzát vírusok okozzák. Vannak olyan gyógyszerek, melyek enyhíthetik a tüneteket, de ezek nem antibiotikumok. A legjobb ilyenkor otthon, ágyban maradni, pihenni, sok folyadékot inni és türelmesen várni a gyógyulást. Antibiotikum akkor kell, ha felülfertőződés történik, és bakteriális fertőzés alakul ki.

Mítosz: Az influenzaoltás arcidegbénulást okozhat.

Tény: Évtizedekkel ezelőtt beszámoltak néhány olyan elszigetelt esetről, amikor Bell-parézis alakult ki influenzaoltás után. A bénulás nem járt maradandó károsodással, és néhány hét alatt kezelés nélkül is meggyógyult – mint általában más esetekben is. Az oltás és az átmeneti bénulás között semmiféle kapcsolatot nem mutattak ki, az orvosok végül arra a konszenzusra jutottak, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Mítosz: Az influenzaoltás Alzheimer-kórt okozhat.

Tény: Az influenza elleni oltóanyagok nem okoznak semmilyen betegséget, így Alzheimer-kórt sem. Az Alzheimer-kór egyfajta demencia, amely memóriavesztéshez és más kognitív zavarokhoz vezet. Mivel nem sikerült megfejteni a pontos okát, nagyon sok spekuláció köthető a betegséghez. Ráadásul előfordul, hogy egy idős embernél a tünetek éppen az influenzaoltás utáni hónapokban jelentkeznek, és ilyenkor gyakori, hogy az oltáshoz kapcsolják az állapot romlását. Ennek azonban semmi tudományosan bizonyított oka nincs.

Influenzára nem használ az antibiotikum, mivel az influenzát vírusok okozzák. Vannak olyan gyógyszerek, melyek enyhíthetik a tüneteket, de ezek nem antibiotikumok. A legjobb ilyenkor otthon, ágyban maradni, pihenni, sok folyadékot inni és türelmesen várni a gyógyulást. Antibiotikum akkor kell, ha felülfertőződés történik, és bakteriális fertőzés alakul ki.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink