A természet patikája szinte minden bajra kínál gyógyírt, legyen szó gyulladásról, fertőzésről vagy akár csak egyszerű fejfájásról. Gyógynövényekkel minden panasz enyhíthető, sok esetben pedig meg is szüntethető.

A természet patikája – nőknek

Vörösáfonya

Mire jó? Segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket.

A nők fele élete során legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen, és sokaknál rendszeresen visszatérnek a kellemetlen panaszok. A legfontosabb ok az anatómia: a viszonylag rövid húgycső miatt a baktériumok könnyen elérik a húgyhólyagot. A szexuálisan aktív nőknél többször fordul elő ilyen fertőzés, mert a közösülés is irritálhatja a húgycsövet, de a cukorbetegség és egyéb krónikus betegségek is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Az áfonyában epikatechin nevű antioxidáns található, amelynek baktériumölő hatása van. A fertőzést okozó baktériumok (általában az Escherichia coli nevű okozza a panaszokat) így nem tudnak megtapadni a húgycső falán, és nem alakul ki hólyaghurut.

Alkalmazása: Az áfonya akkor fejti ki igazán baktériumölő hatását, ha magát a gyümölcsöt fogyasztja vagy a levét hígítatlanul issza. Az ajánlott napi adag 15–30 ml. Mivel savas, fanyar gyümölcsről van szó, sokan tabletta formájában szedik.

Mire figyeljen? Különösebb óvintézkedéseket nem igényel a szedése, de mivel savas gyümölcsről van szó, refluxos vagy gyomorfekélyben szenvedők tüneteit súlyosbíthatja, illetve a fogzománcot is koptathatja. Hosszú távú szedését beszélje meg kezelőorvosával.

Lenmag

Mire jó? Véd a szív- és érrendszeri, valamint a rákos betegségektől.

A lenmag gazdag vitaminokban (A-, B-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagokban (kálium, kalcium, foszfor, kén, vas, cink, nátrium, klór, fluor), valamint élelmi rostokban. A lenmagban található olaj az egészséges ómega 3 zsírsav legjobb növényi forrása. Ez a zsiradék az emberi szervezet számára jótékony hatású. Fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja a meszes plakkok lerakódását az érfalakon.

Alkalmazása: Az ómega 3 zsírsav a magon belül található, ezért érdemes a lenmagot darálva fogyasztani. Naponta 2-3 evőkanál őrölt lenmagot adjon az ételekhez: tésztákhoz, salátákhoz, turmixhoz, süteményekhez, kenyérhez, gabonapehelyhez, de akár leveshez is.

Mire figyeljen? A lenmag fogyasztása biztonságos, ritkán okozhat a lenmagolaj hasmenést.

Barátcserje

Mire jó? Elsősorban különböző nőgyógyászati panaszok orvoslására.

A barátcserje – egyebek között – flavonoidokat, iridoidglükozidokat és terpenoidokat tartalmaz. Jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy serkentése, elsősorban az LH-hormonnak nevezett lutropin termelése. Ez közvetett módon befolyásolja a progeszterontermelést, ami pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktintermelés szabályozásában is segít, ez különösen a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit (ingerlékenység, hangulati ingadozás, fejfájás, mell érzékenysége) csökkenti.

Alkalmazása: Leginkább kapszula formájában lehet hozzájutni, de készíthet a barátcserjéből tinktúrát is, amelyből 40–80 cseppet kell naponta fogyasztani.

Mire figyeljen? Terhesség és szoptatás alatt nem szedhető a hormonháztartásra gyakorolt hatása miatt. Ritkán bőrkiütést okoz.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink