Biztosan klimaxol – hangzik el gyakran némi rosszalló felhanggal a kijelentés, ha egy középkorú nő kiszámíthatatlanul, idegesen viselkedik, holott, aki még nem tapasztalta, el sem tudja képzelni, hogy milyen kiszolgáltatottá teszi az embert a hormonok játéka, illetve a legváratlanabb időpontokban felbukkanó hőhullám. Nincs menekvés, a menopauza előbb-utóbb minden nőt utolér – ám az akupunktúrás kezelések hatékonyan enyhíthetik a vele járó kellemetlen tüneteket.

Akupunktúrával a menopauza ellen

„A változókor szimptómái – amelyek általában 45-55 éves korban jelentkeznek – korántsem pszichés tünetek, beképzelt panaszok. A pausa görög eredetű szó, jelentése: vég. Az első hőhullámok megjelenésekor, illetve a menstruációs ciklus felborulásakor felébred a gyanú, hogy elérkezett a változókor, ami nem más, mint a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves életszakasz (klimakterion = sorsdöntő fordulat), melyet az utolsó havi vérzés időpontja (melynek elnevezése a menopauza) menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bont. Ez idő alatt folyamatosan – általában kellemetlen tünetekkel járó – hormonális változások következnek be. Csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkezhetnek, a változókorban lévő nő gyakran fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, nemi vágya csökken” ismertette a változókorral járó tüneteket dr. Giller Myriam, amikor hozzá fordultam a gyanúmmal, hogy utolért a „banyakór”.

Szerencsére nem vagyunk egyformák! Vannak, akik a klimax tüneteit észre sem veszik vagy alig érzékelik, a kevésbé szerencsések azonban szenvednek a tünetektől. Szerencsére ma már egyetlen nőnek sem kell beletörődnie klimaxos panaszaiba. Az általános orvosi gyakorlatban hormontartalmú készítményekkel igyekeznek enyhíteni a tüneteken. Aki tart a gyógyszerek mellékhatásaitól – mint jómagam is –, az bízhat isten patikájában, és használhat növényi ösztrogént tartalmazó gyógynövénykészítményeket. Én azért fordultam a doktornőhöz, mert már többször segített rajtam és bíztam benne, hogy ezúttal is számíthatok az akupunktúrára. Nem is csalódtam! Néhány alkalom után látványosan enyhültek a panaszaim. „A tudományos kutatások és klinikai tapasztalatok is alátámasztják a kínai hagyományos orvoslásban régóta alkalmazott természetes módszerek eredményességét és az akupunktúra kedvező hatásait a klimax tüneteinek hatásos enyhítésében” – tudtam meg a doktornőtől. Azt is elmondta, minek alapján dönti el a kezelési stratégiát. „A panaszok oka három fő csoportba sorolható: a májenergia pangása, a jin, illetve a jan energiájának a hiánya. A legtöbb páciens gyakorlatilag majd mindegyik csoportból produkál tüneteket. Az egyén panaszai alapján döntöm el a kezelési módot, hogy a lehető leggyorsabban érjük el a leghatékonyabb eredményt. Az akupunktúrás kezelés során a szervezeten belüli energia-egyensúly megbomlását állítjuk vissza. Tulajdonképpen úgy, hogy amiből kevés van, pótlásra kerül, amiből sok van, csökkentésre kerül, a tüneteket tekintve. Így előbb vagy utóbb a szervezet jól fog működni. A testi tünetek megszűnésével érezhető a test egyensúlyba kerülése. A testakupunktúra-kezelés eleinte (amíg a tünetek tombolnak) heti háromszor javallt, majd hetente kétszer és végül heteken át hetente egyszer kell a kezeléseket ismételni. Nagyon hamar enyhülnek a tünetek, már az első hét végére érezhető a változás. Évente kétszer fél év elteltével érdemes egy-egy kúrát csinálni, ha a tünetek nem múltak el végleg.”

Gyógyír a hőhullámokra

A Stanford Egyetem kutatói a – menopauzát kísérő egyik legkellemetlenebb tünet – hőhullámok kezelésével kapcsolatos vizsgálataik során megállapították, hogy az akupunktúrás kezelés gyógyírt jelenthet a problémára. 29 menopauzában lévő – naponta legalább hét, közepesen erőteljes hőhullámot megélő – asszony bevonásával végezték vizsgálatukat, melynek során mindenki kapott akupunktúrás kezelést, azonban közülük csak 12-en részesültek kifejezetten hőhullám elleni kezelésben. Ez utóbbi csoport tagjai már három alkalom után a hőhullámok súlyosságának jelentős csökkenéséről számoltak be. A héthetes kezelés az éjszakai hőhullámok súlyosságát is jelentősen csökkentette.

 

7 tipp a korai menopauza ellen

Figyeljen a tünetekre!

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.