Oldal kiválasztása
Biztosan klimaxol – hangzik el gyakran némi rosszalló felhanggal a kijelentés, ha egy középkorú nő kiszámíthatatlanul, idegesen viselkedik, holott, aki még nem tapasztalta, el sem tudja képzelni, hogy milyen kiszolgáltatottá teszi az embert a hormonok játéka, illetve a legváratlanabb időpontokban felbukkanó hőhullám. Nincs menekvés, a menopauza előbb-utóbb minden nőt utolér – ám az akupunktúrás kezelések hatékonyan enyhíthetik a vele járó kellemetlen tüneteket.

Akupunktúrával a menopauza ellen

„A változókor szimptómái – amelyek általában 45-55 éves korban jelentkeznek – korántsem pszichés tünetek, beképzelt panaszok. A pausa görög eredetű szó, jelentése: vég. Az első hőhullámok megjelenésekor, illetve a menstruációs ciklus felborulásakor felébred a gyanú, hogy elérkezett a változókor, ami nem más, mint a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves életszakasz (klimakterion = sorsdöntő fordulat), melyet az utolsó havi vérzés időpontja (melynek elnevezése a menopauza) menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bont. Ez idő alatt folyamatosan – általában kellemetlen tünetekkel járó – hormonális változások következnek be. Csökkenhet a fizikai és szellemi teljesítmény, alvászavarok, hőhullámok jelentkezhetnek, a változókorban lévő nő gyakran fáradékony, ingerlékeny, kimerült, izzad, nemi vágya csökken” ismertette a változókorral járó tüneteket dr. Giller Myriam, amikor hozzá fordultam a gyanúmmal, hogy utolért a „banyakór”.

Szerencsére nem vagyunk egyformák! Vannak, akik a klimax tüneteit észre sem veszik vagy alig érzékelik, a kevésbé szerencsések azonban szenvednek a tünetektől. Szerencsére ma már egyetlen nőnek sem kell beletörődnie klimaxos panaszaiba. Az általános orvosi gyakorlatban hormontartalmú készítményekkel igyekeznek enyhíteni a tüneteken. Aki tart a gyógyszerek mellékhatásaitól – mint jómagam is –, az bízhat isten patikájában, és használhat növényi ösztrogént tartalmazó gyógynövénykészítményeket. Én azért fordultam a doktornőhöz, mert már többször segített rajtam és bíztam benne, hogy ezúttal is számíthatok az akupunktúrára. Nem is csalódtam! Néhány alkalom után látványosan enyhültek a panaszaim. „A tudományos kutatások és klinikai tapasztalatok is alátámasztják a kínai hagyományos orvoslásban régóta alkalmazott természetes módszerek eredményességét és az akupunktúra kedvező hatásait a klimax tüneteinek hatásos enyhítésében” – tudtam meg a doktornőtől. Azt is elmondta, minek alapján dönti el a kezelési stratégiát. „A panaszok oka három fő csoportba sorolható: a májenergia pangása, a jin, illetve a jan energiájának a hiánya. A legtöbb páciens gyakorlatilag majd mindegyik csoportból produkál tüneteket. Az egyén panaszai alapján döntöm el a kezelési módot, hogy a lehető leggyorsabban érjük el a leghatékonyabb eredményt. Az akupunktúrás kezelés során a szervezeten belüli energia-egyensúly megbomlását állítjuk vissza. Tulajdonképpen úgy, hogy amiből kevés van, pótlásra kerül, amiből sok van, csökkentésre kerül, a tüneteket tekintve. Így előbb vagy utóbb a szervezet jól fog működni. A testi tünetek megszűnésével érezhető a test egyensúlyba kerülése. A testakupunktúra-kezelés eleinte (amíg a tünetek tombolnak) heti háromszor javallt, majd hetente kétszer és végül heteken át hetente egyszer kell a kezeléseket ismételni. Nagyon hamar enyhülnek a tünetek, már az első hét végére érezhető a változás. Évente kétszer fél év elteltével érdemes egy-egy kúrát csinálni, ha a tünetek nem múltak el végleg.”

Gyógyír a hőhullámokra

A Stanford Egyetem kutatói a – menopauzát kísérő egyik legkellemetlenebb tünet – hőhullámok kezelésével kapcsolatos vizsgálataik során megállapították, hogy az akupunktúrás kezelés gyógyírt jelenthet a problémára. 29 menopauzában lévő – naponta legalább hét, közepesen erőteljes hőhullámot megélő – asszony bevonásával végezték vizsgálatukat, melynek során mindenki kapott akupunktúrás kezelést, azonban közülük csak 12-en részesültek kifejezetten hőhullám elleni kezelésben. Ez utóbbi csoport tagjai már három alkalom után a hőhullámok súlyosságának jelentős csökkenéséről számoltak be. A héthetes kezelés az éjszakai hőhullámok súlyosságát is jelentősen csökkentette.

 

7 tipp a korai menopauza ellen

Figyeljen a tünetekre!

Hozzászólások

Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszo
Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt
40 kiló. Mármint cukor. Ennyit fogyaszt egy átlagmagyar. Ez egészen brutálisan nagy szám, bár a világ többi részén sem jobb a helyzet. A cukor hatalmát csak akkor érzékeljük igazán, ha megpróbálunk leszokni róla. Nem akármilyen tünetekkel jár a szabadulás. Éppen ezért is érdemes elgondolkodni, szabad-e ennyit enni belőle, hiszen nagy kockázattal jár egészségünk szempontjából.
Ezért baj, ha puffadáskor csak a tünetet kezeljük!
Sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?
3 kérdés 3 válasz az esemény utáni tablettáról
Ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy esemény utáni tablettára van szükségünk, nem árt tudni ezeket az információkat. Megnéztük az interneten megtalálható leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket Dr. Laky Ilona Marcellának, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosának.
Anyukák a dietetikusnál
A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.
6 szokás, ami segít az életmódváltásban
Minden az alapoknál kezdődik, így az életmódváltás is. Nem azt javasoljuk, hogy hatalmas tempóban vágj bele egy új életbe. Napi 6 szokást vezess be az életedbe, amelyek tökéletes alapokat biztosítanak. 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.