Átlagosan 51 éves kor körül köszönt be a változókor és vele a kellemetlen tünetek, de a nők nagyon kis részénél jóval korábban, akár 40 éves kor előtt is jelentkezhet. Íme néhány módszer, amivel kicsit késleltetheti, vagy legalábbis enyhítheti a korai menopauza tüneteit.

7 tipp a korai menopauza ellen

1. ISMERJE MEG A KOCKÁZATI TÉNYEZŐKET!

Minden nőnél bekövetkezik a menopauza, de hogy pontosan mikor kezdődik és meddig tart, azt számos tényező befolyásolja, egyebek mellett a genetikai hajlam, a családtörténet, de bizonyos kromoszómarendellenességek, mint például a Turner-szindróma, a kóros soványság vagy a jelentős túlsúly is. További oka lehet a korai menopauzának valamilyen autoimmun betegség, mint a pajzsmirigy megbetegedései vagy a lupus. Olyan külső tényezők is állhatnak a korai menopauza kialakulása mögött, mint a sugárkezelés, a kemoterápia vagy a petefészek eltávolítása, de sokan a helytelen életmódot is az okok közé sorolják. Ezek közül persze jó néhányon nem tud változtatni, de a testsúlyára tud figyelni, és a dohányzásról is lemondhat. Beszéljen orvosával a kockázati tényezőkről!

2. SPORTOLJON MEGFONTOLTAN!

A korai klimax egyik hatékony ellenszere a rendszeres mozgás. A sportolás ugyanis hozzájárul a hormonegyensúly fenntartásához, segít megőrizni a testzsír normál szintjét. De ebben az esetben is igaz a mondás, miszerint a kevesebb több: a túlzásba vitt, a szervezetet extrém módon megerőltető, magas intenzitású edzések pont az ellenkező hatást érik el. Ilyenkor előfordulhat a hormonháztartás egyensúlyának zavara, ami aztán szabálytalan menstruációs ciklust, majd a menstruáció teljes elmaradását eredményezi.

3. TARTSA MEG OPTIMÁLIS TESTSÚLYÁT!

Az ösztrogén zsírraktározó hormon, így a túlsúly túlzott mértékű ösztrogénmennyiséget eredményez, ami a menstruációs ciklus zavaraihoz, majd korai menopauzához vezethet. A helyzet akkor sem jobb, ha a testsúly nagyon alacsony: ekkor a szervezet úgy érzékeli, hogy éhezik, és leállít minden, nem létfontosságú rendszert, például a termékenységet. Minél extrémebb a kilengés mindkét irányba, annál valószínűbb, hogy korai menopauza alakul ki.

4. DOBJA EL A CIGARETTÁT!

A dohányzás az egyik olyan dolog, amelyről biztosan tudják, hogy komoly szerepe van a korai menopauza kialakulásában. A cigarettában található vegyi anyagok, mint a nikotin és a cianid, felgyorsíthatják a petefészkekben található petesejtek csökkenését. A petefészkek érett petesejtképző képessége sérül, és ez nem helyreállítható. Ennek következtében a dohányzó nőknél 1–4 évvel korábban következik be a menopauza.

5. FIGYELJEN A TOXIKUS ANYAGOKRA!

A mindennapi életünkben számos olyan dolgot használunk, amelynek összetevői komoly hormonális változásokat indítanak el a szervezetben. Műanyag edényekben, kozmetikumokban, tisztítószerekben, de még ruhákban (!) is előfordulhatnak hormonkárosító, azaz endokrinromboló (ED) anyagok. Kerülje az ilyen termékekkel való érintkezést a hormonegyensúly fenntartása érdekében.

6. MÉRSÉKELJE AZ ALKOHOLFOGYASZTÁST!

Az alkohol önmagában nem okoz korai menopauzát, de a túlzásba vitt fogyasztása, különösen, ha más kockázati tényezők is jelen vannak, már veszélyes lehet. A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol ugyanis – csakúgy, mint a túlzásba vitt koffeinbevitel – csökkenti a termékenységet. Csökkentheti a kockázatot, ha nem iszik többet napi két kávénál és hetente két egység alkoholos italnál.

7. FONTOLJA MEG A HORMONTERÁPIÁT!

Sokan úgy gondolják, hogy mesterséges hormonpótló kezelésekkel jól enyhíthetők a menopauza tünetei, de a nem kívánt súlyos mellékhatások – mellrák, szív- és érrendszeri megbetegedések, stroke – miatt ez nem ajánlott elsődleges megoldásként. Beszéljen orvosával a kockázatokról, és döntsenek együtt, felelősségteljesen.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink