A hétköznapokban gyakran halljuk: „Olyan egyszerű ez, mint levegőt venni”. De a légvétel valóban ilyen egyszerű? Pontosabban: mindig helyesen lélegzünk? Lakatos Péter erőnléti szakértővel beszélgettünk a témáról.

Alvászavart, szorongást és asztmát is okozhat a helytelen légzés!

Komoly téma, már csak azért is, mert természetesnek veszünk valamit, ami életünk minden ezredmásodpercében elkísér bennünket, de egy pillanatig sem gondolkodunk el azon, hogy ha ez létünk alapja, akkor egészségünk origóját is képezheti. Lehet rosszul lélegezni? Ha igen, honnan tudhatjuk meg, hogy e téren nincs valami rendben? Vagy megfordítva a kérdést: mely egészségügyi panaszok kapcsán gyanakodhatunk arra, hogy mégsem annyira egyszerű a helyes légzés? Testünk egyensúlyának megbomlásakor panaszainkkal orvost keresünk fel, de az esetek zömében azt, hogy a légvételünk helyes-e, hogy esetlegesen onnan ered-e a baj, nem vizsgáljuk.

 

Mit jelent a helytelen légzés?

Milyen jelek, szervi tünetek esetén kell arra gyanakodnunk, hogy nem lélegzünk helyesen?

– Alvászavar, horkolás, asztma, alacsony teljesítményszint, dekoncentráltság, alvási apnoe, szorongásos betegségek és tünetek jelentkezésekor, hogy csupán néhányat említsünk – sorolja Lakatos Péter. – Összességében közel 200 olyan krónikus betegségről tudunk, ahol a légzés és a betegség kapcsolatot mutat. De mi a kiindulópont? Mit jelent a helytelen lélegzetvétel? A rendszeresen szájon át történő lélegzést jelenti, valamint hiperventillációt, amikor az agy úgymond oxigénhiányos állapotba kerül. Az oxigénhiányos agy pedig képtelen nyugalomban lenni, folyamatosan pörög, nem találja a fókuszt, dekoncentrált.

A légzés helyessége bármely életkorban sérülhet. Kiváltó oka lehet egy túlhajszolt időszak, gyermekek esetében nem kezelt horkolás, orrdugulás vagy az ujjszopás is, ami akár egész életre szóló szájlégzéshez vezethet és tüneteket produkálhat. Nagyon lényeges, hogy ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy a gyermekünk nyitott szájjal alszik, horkol, rendszeresen bedugul az orra, akkor forduljunk szakemberhez!

Bár nem is gondolnánk, de a szájlégzés negatív módon hat a testtartásra, valamint a fogászati problémák kialakulására is.

 

Edzésterv a légzés gyakorlásához

Mindez komolyan hangzik, de azért ne ijedjünk meg. Fontos tudnunk, hogy a változtatás kulcsa – legyen szó saját vagy gyermekünk egészségéről – a saját kezünkben van! Ez pedig nem más, mint a Buteyko-légzés rendszere!

– Az ezzel a módszerrel történő állapotfelmérés azonnal megmutatja, van-e a légzéssel kapcsolatos problémánk. Egy jól felvett anamnézis pedig rá tud mutatni azokra a pontokra, ahol a változást a gyors javulás reményében érdemes elkezdenünk. Az első tennivaló alapvetően egy rövid teszt elvégzése, amely után máris kvázi edzéstervet kapunk – mondja szakértőnk.

 

Gyakoroljunk, és az eredmény nem marad el!

A helyes légzés visszaszerzése nehézkes lesz, ha csupán pár perces légzéstréningben gondolkodunk! Az élet több aspektusában kell a levegővételt uralmunk alá vonni ahhoz, hogy a siker esélye drámaian megnőjön! Gondoljunk csak az éjszakákra, az alvásra! Sokunk légzése pont ebben az időben esik szét, vagyis még a napközben viszonylag jól működő rendszer is léket kaphat éjjel. A Buteyko-módszer nem varázspirula. Kemény és rendszeres gyakorlást kíván, de az eredmény nem marad el.

És hogy egy-egy probléma kapcsán miért nem is merül fel bennünk, hogy a légzés okozhatja a problémát? Valószínűleg azért, mert a válasz, a megoldás olyan triviálisan egyszerű! Épp azért lépünk túl rajta, mert fel sem merül bennünk, hogy a légzésünk az, ami elsődlegesen felelős lehet a betegségeink kialakulásának jelentős részéért, akár már gyermekkorban is!

Jó úton járunk, ha…

És mik a jelek, amelyek azt mutatják, hogy jó úton járunk? Kiduguló orr, pihentető alvás, jobb regeneráció. Ezeket az eredményeket már pár napon belül el lehet érni, akár hosszú ideje tüneteket produkáló problémáknál is. Azonban okos és átgondolt munka kell hozzá, egy szakértő, no meg mi, akik egy-egy testi panasz esetén nem csupán a megszokott „eszközeinkhez” nyúlunk, hanem létünk és egészségünk alapjához, a légzéshez is.

 

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Állandóan fáradt, és nem tudja, miért? Talán ez az oka!
Ha gyakran küzd kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást!
Zabpelyhes brokkolifasírt – alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Nagyon egészséges és rendkívül egyszerűen elkészíthető fogás a ropogós brokkolifasírt! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Málnás brownie – A nap kedvenc egészséges desszertje
A brownie finom, a málna csodás, ha a kettőt összepárosítjuk, abból valami igazán fenséges édesség születhet.
Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!
A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között!
Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.