A jóga bármely életkorban elkezdhető, segítségével szellem és a test között teljes harmónia érhető el.

Így védi a hatha jóga az egészséget

Mi a jóga?

A yoga szanszkrit eredetű kifejezés, jelentése összpontosítás, a figyelem ráirányítása valamire. A jóga végső célja nem más,  mint a test és a lélek egyensúlyának és a belső megvilágosodásnak az elérése különböző mozgásformákon, légzőgyakorlatokon, relaxációs technikákon és meditációkon keresztül. A tökéletes önismeret nem kerülhető meg, ám az elérési út többféle lehet. Vannak módszerek, amelyeknek a tudat fegyelmezése az útja, más az érzelmek feletti uralom megszerzésére helyezi a hangsúlyt, és van olyan is, amely a test  egészségessé tételére  törekszik. A jóga nem csupán  sport, sokkal inkább  egyfajta életérzés, életmód.

Jótékony hatásai

Napjainkban kevesen mondhatják el magukról, hogy egészségesek 50 éves koruk felett. A jóga segít megőrizni  a vitalitást, gátolja az öregedést. Energetizál, javítja a fizikai  erőnlétet, a szexuális életet. A mentális egészségre is jó hatással van, fejleszti az értékrendet, nagyobb lelki békét tesz elérhetővé. Segít helyreállítani életünkben az egyensúlyt, oldja a stresszt.

Jógatesttartások

A jóga úgynevezett ászanákat, egyszerű, de hatásos gyakorlatokkal elérhető pozíciókat,  testtartásokat használ, amelyek a test minden részét pihentetik, erősítik és serkentik. A mozdulatok hosszú évszázadok alatt alakultak ki, és megfelelően gyakorolva, segítségükkel szinte átmasszírozzák a testet. A jógapózok végrehajtásához  azonban nem elég az akaraterő, kitartás és napi gyakorlás is szükséges.

A jóga fajtái

Több száz éven keresztül hindu, tibeti, kínai szerzetesek, papok őrizték az ősi tudományt, mára számos irányzat, iskola alakult ki. Ha valaki érdeklődni kezd a jóga iránt, is utánanéz, milyen tanfolyamok érhetők el a közelében, leggyakrabban a hatha jógáról  talál információkat. A „ha” Napot jelent, a „tha” Holdat, ez utal a kínai yin és yang filozófiára, amely az egymással ellentétben álló, mégis egymást  kiegészítő energiákat jelenti.

Több jógafajta egyesítéséből származik, egyebek között a bikram jóga, a kundalini jóga és az astanga jóga elemei is megtalálhatók benne. Célja, hogy relaxációs és meditációs technikákat alkalmazva lecsendesítse az elmét, javítsa a test általános állapotát. A gyakorlatokban az egyensúlyra törekedés a lényeg. A hatha jóga segít a krónikus betegségek – 2­es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi gyulladás – megelőzésében, enyhíti a váz­ és izomrendszeri panaszokat, mint például a gerincferdülést. Mivel javul a testtartás, javul a vérkeringés  is, erősödik az immunrendszer  és jelentősen javul a belső elválasztású mirigyek működése. A pontosan végzett légzőgyakorlatok segítenek megelőzni az asztma és a hörghurut kialakulását.

Az  első lépések

A jógát célszerű oktató segítségével elkezdeni. Így elejét veheti a sérüléseknek,  és a testi­lelki problémák enyhítését, megszüntetését  célzó testtartások, gyakorlatok még hatékonyabbak lesznek. Ha a későbbiekben otthon is jógázik, válasszon csendes, szellős helyet a gyakorláshoz. Kerüljön minden zavaró tényezőt (erős fényeket, hangokat), és lehetőleg mindig azonos időben jógázzon. Legyen tisztában a teste korlátaival, ne erőltesse a gyakorlatokat. A jóga nem csodaszer! Kisebb panaszok – például vállfájás, hasfájás – már napi néhány perces jógázással enyhíthetők, az idült betegségek tüneteinek enyhüléséhez azonban hosszabb napi gyakorlatok szükségesek, amelyeket több hónapon át kell  folytatni.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink