A hideg időben a meghűlés kellemetlen tüneteit szelídebb gyógymódokkal, így aromaterápiával is kezelhetjük. Összeállításunkból megtudhatod, melyik illóolaj mire képes.

Csináld magad! Házi szerek megfázásra

A természet ajándéka

Az aromaterápia illóolajok felhasználásával nyújt segítséget a különféle betegségek kezelésekor. Az esszenciákat általában lepárlás útján nyerik növényekből vagy azok bizonyos részeiből, például levélből, virágból, kéregből. Sokan egyenlőségjelet tesznek az aromaterápiás szerek és a boltok polcain található szintetikus termékek között, ám az utóbbiaknak semmiféle gyógyhatása nincs. Támpont lehet az ár: néhány száz forintért nem kapni valódi illóolajat. A drágább, terápiás tisztaságú anyagokból viszont néhány csepp is elég a kívánt hatáshoz.

  • Ahogy az illat átjut az orrban lévő receptorokon, leggyorsabban az agy limbikus rendszerét befolyásolja. Az illóolajok azonban nem csak az orron keresztül hatásosak. Könnyen átjárják a bőrfelszínt, átjutnak a bőr felhámján, bejutnak a vérkeringésbe, így hatásukat az egész testben kifejtik.
  • Használd helyesen! Az aromaterápia, az illóolajok alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságos, de vannak köztük olyanok, amelyek nem ajánlottak gyermekeknek, várandósoknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, allergiásoknak, asztmásoknak, bizonyos daganatos betegségek esetén. A legjobb, ha képzett aromaterapeuta tanácsát kéred, mielőtt bármilyen kezelésbe kezdesz.
  • Habár az illóolajok többsége sötét üvegben, fénytől, melegtől és levegőtől védve több évig megőrzi minőségét, vásárláskor ellenőrizd a felhasználhatósági időt. Ügyelj arra, hogy az üvegcséket jól zárd be, a cseppentőhöz pedig soha ne érj a kezeddel.
  • Az illóolajokat mindig feliratozott üvegben tárold, és a gyerekek elől zárd el!

 

Alaprecept

Egy hőálló tálba tegyél 10 g méhviaszt és 20 ml bázisolajat, majd olvaszd meg vízgőz felett. Amint a méhviasz folyékony lesz, vedd le a tűzről a tálat, és add hozzá a meghatározott illóolajokat, majd keverd el alaposan az egészet. Töltsd tiszta tégelybe, és hagyd kihűlni, végül tekerd rá szorosan a tetejét. A kész balzsamot kend a mellkasra és a hát felső részére.

Növényi olaj: Ideális bázisolaj például a mandula-, olíva-, jojoba-, feketekömény- és sárgabarackmag-olaj. Csakis hidegen sajtolt, finomítatlan változatot használj.

Méhviasz: A 100%-os tisztaságú, természetes, fehérítetlen méhviaszt többnyire pasztilla vagy tömb formájában forgalmazzák. A bázisolajat és a méhviaszt keresd a bioboltokban, vagy rendeld meg az interneten.

 

Receptek

Megfázásra

Már az első tünetek megjelenésekor segít az aromaterápia, elpusztítja a kórokozókat, erősíti az immunrendszert, és csökkenti a gyulladásokat.

  • Alaprecept + 20 csepp eukaliptuszolaj (antibakteriális, vírusölő, gyulladáscsökkentő) + 20 csepp mirtuszolaj (antimikrobiális, nyákoldó, hurutoldó) + 20 csepp fodormentaolaj (fájdalomcsillapító, fokozza a vérkeringést)

 

Bronchitis

A hörghurut nem más, mint az orrüreg és a tüdő közötti légutak gyulladása. A fájdalmas köhögésre gyengéd gyógyír a házilag készített illóolajos balzsam.

  • Alaprecept + 20 csepp eukaliptuszolaj (gyulladáscsökkentő) + 20 csepp tömjénolaj (fájdalomcsökkentő, antimikrobiális) + 20 csepp levendulaolaj (nyugtató, segíti az ellazulást)

 

Száraz köhögés

Görcsös, nehézkes köhögésnél, amikor nem szakad fel a váladék, illetve száraz köhögés esetén megkönnyíti a betegség lefolyását e három összetevő.

  • Alaprecept + 20 csepp lucfenyőolaj (könnyíti a légzést, csökkenti az izomgörcsöt) + 20 csepp eukaliptuszolaj (gyulladáscsökkentő) + 20 csepp kakukkfűolaj (slejmoldó, görcsoldó)

 

Könnyebb köhögés

Amikor a hörghurut vége felé már feloldódik a lerakódott váladék, ez a kombináció segít, hogy biztosan megszabadulj tőle.

  • Alaprecept + 30 csepp mirtuszolaj (görcsoldó, hurutoldó) + 30 csepp levendulaolaj (nyugtató, segíti az ellazulást)

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink