A test, a lélek és a szellem harmóniáját állítja helyre ez az éteri, holisztikus gyógymód, amely rendkívül széles körben alkalmazható. A szakértőnk elmondja a legfontosabb tudnivalókat a módszerről!

Aromaterápia: így gyógyítanak az illóolajok

Az aromaterápia során az illóolajok mellett használnak növényi olajokat, aromavizeket és növényi kivonatokat is.

– A párologtatás az egyik legelterjedtebb felhasználási mód, de belélegzés útján szagló üvegcsék, illetve aroma-inhalátor segítségével is alkalmazhatjuk az aromákat, továbbá bőrön át, például masszázs, fürdő, krémek, kenőcsök, kozmetikumok formájában – vezet be e gyógymód rejtelmeibe Orosz Anna természetgyógyász, aromaterapeuta. – Az illóolajok között vannak olyanok, amelyek erőteljes hatást gyakorolnak a májra, az idegrendszerre, a hormonrendszerre, ezért az aromaterápia belsőleges használatát egyáltalán nem javaslom! Azonkívül, hogy veszélyes, Magyarországon nem is engedélyezett. Ugyanakkor bizonyos problémáknál felesleges is, hiszen sokkal hatékonyabban juttathatjuk be az illóolajokat a bőrön keresztül vagy belélegzéssel. Így másodpercek alatt bekerülnek a véráramba a hatóanyagok.

– Az illat kikerüli a tudatos agyat, így közvetlenül az érzelmi agy dolgozza fel, ezért nem tudjuk befolyásolni, hogy milyen hatással legyen a pszichénkre. Ez a magyarázata annak, hogy a pszichés problémák is hatékonyan gyógyíthatók illóolajokkal, az aromaterápia segítségével – folytatja az aromaterapeuta.

 

Külsőleg, házi gyógymódként

Kisebb problémákat szakképzettség nélkül kezelhetünk – szakkönyvek segítségével – gyerekeknél is az aromaterápia módszerével. Például megfázást, alvásproblémákat, tanulási nehézségeket, sebeket, vágásokat, égési sérüléseket. Tájékozódjunk, hogy melyek azok az illóolajok, amik akár gyermekeknél is biztonsággal alkalmazhatóak. Komolyabb problémákkal azonban forduljunk szakemberhez.

A külsőleges használat előtt végezzünk bőrtesztet!

Cseppentsünk a keverékből a könyökhajlatra és várjunk 24 órát. Ha ezt nem tettük meg és kiütések keletkeznek a bőrünkön, akkor jó minőségű növényi olajjal (például olíva, napraforgó) kenjük be. Hígítás nélkül csak orvosi levendulát alkalmazzunk például égési sérülésnél, minden más esetben hígítva használjuk az illóolajokat.

 

Vigyázat, foltot hagyhat!

Bizonyos illóolajok fényérzékenyítő hatásúak – ilyenek általában a citrusolajok, például a bergamott- és a köményillóolaj is. Ha az aromaterápia során a bőrön alkalmazzuk ezeket, és utána 24 órán belül napra vagy szoláriumba megyünk, akkor barna foltot hagynak. Vannak az idegrendszerre, a vérnyomásra ható olajok, és léteznek köztük olyanok, amelyek májkárosítók. Vigyázni kell a hormonrendszert befolyásoló olajokkal is. Az orbáncfű-macerátum – amit növényi olajként emlegetnek – gyengítheti a fogamzásgátló hatását.

Gyerekeknél, továbbá a várandósság és a szoptatás ideje alatt is figyelni kell az ellenjavallatokra, valamint természetesen az illóolaj minőségére is!

 

Csak óvatosan!

A várandósság különböző szakaszaiban használhatunk bizonyos illó-, illetve növényi olajokat, de óvatosan! Lehet kapni gyógyszertárakban kész keverékeket például striák megelőzésére, görcsök ellen, félelem leküzdésére, a gát puhítására, aranyeres panaszokra.

 

aromaterápia masszázs

Az aromaterápia bőrön át, például masszázs, fürdő, krémek, kenőcsök, kozmetikumok formájában is alkalmazható
Fotó: Shutterstock

 

Figyeljünk a minőségre

A minőségi, terápiás illóolajok legfőbb jellemzője az, hogy az olajat aromás növényekből nyerik ki. Ezzel szemben szintetikus úton bármilyen illóolaj előállítható, például almaillóolaj is, pedig az alma nem aromás növény. A vegyipar által gyártott illóolajok nem rendelkeznek terápiás hatással, sőt ártalmasak lehetnek. A szakember szerint a jelenlegi szabályozás nem elég szigorú, ezért, ha minőségi illóolajat szeretnénk vásárolni, akkor számos dologra figyelnünk kell:

  • A minőségi illóolajok ára nem azonos.
  • Olvassuk el a címkén lévő feliratot. Ha csak az áll rajta például, hogy levendula, akkor szinte biztos, hogy az illóolaj szintetikus – az aromaterápiában ugyanis sok fajta levendulát használnak. Fontos, hogy a címkén szerepeljen a növény teljes botanikai neve magyarul és latinul, a származási hely, a gyártási szám, a lejárati idő és az is, hogy az olaj 100%-os tisztaságú (utóbbi sajnos nem mindig fedi a valóságot).
  • Az első lepárlás során kinyert illóolaj a legjobb minőségű.
  • Az illóolajokat sötét üvegben kell tárolni.
  • Kizárólag megbízható márkákat vásároljunk!

 

Így teszteld le!

Letesztelhetjük a megvásárolt illóolajat. Cseppentsük vízbe, s ha a csepp egybefüggő, akkor – mivel az illóolaj nem oldódik vízben – valószínűleg jó minőségű.

 

Ez is érdekelhet:

 

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink